Mr Bee és a Doyen Sports: VAFFANCULO!

Jó erősen kikérdeztem Csirkót a levlistán erről az egész ökörségről, erről szól a következő poszt. Ez az egész még szarabb, mint az a film, amiben felcsinálják Schwarzeneggert. (Ki volt az a beteg állat, aki ezt kitalálta?) Lényeg a lényeg, csirkónak külföldi billentyűzete van, úgyhogy nem lesznek ékezetek, úgy készüljetek. Tudom, hogy sokaknál leszállt a rózsaszín köd, de ez nem tiniszerelem, hanem kibaszott kurva üzlet. Olvassátok el a posztot, gondolkodjatok el rajta, aztán gondoljátok meg, hogy minek örültök legközelebb. 

Az egész a Forbes twittjével indult. Ha valaki nem tudná, egy meglehetősen patinás business-magazinról van szó. Nem kell persze lefeküdni a jenkiknek, ezt senki sem kérte, de azért hallgassuk meg őket.

Fordítsuk akkor ezt le magyarra! A mi csodatévő vietkongunk nagyjából évi 100 millió euró bevételt hoz össze. Bevételt, bazd meg, bevételt. Azaz, ebből még lejönnek a költségek. Ha nagyon fasza csávó Bee, és mondjuk akkora profit marginnal dolgozik, mint az Apple, akkor sem tehet szert 20 millió eurónál többre évente. Ha csak a klub egyharmadát akarná megvenni, akkor sem látszik, hogyan jönne össze a finanszírozás. (Ki az a marha, aki ezt meghitelezné?) De az egyharmaddal még sehol sincs. A teljes vételár 1000 millió, a stadion 500, a reorganizáció költsége sem lehet kevesebb 500 millió eurónál. E mögé simán be kéne tolni alsó hangon is legalább 7-800 millió euró friss pénzt. Mr Bee viszont pont egy nagyságrenddel kisebb játékos, mint amire szükségünk lenne. Vesd össze : a Milan egy évben 90 millió euró veszteséget termel. Innentől két lehetőség adódik.

1. Mr Bee kamuvevő.
2. Mr. Bee stróman.

És akkor hallgassuk csirkót!

„kamu

stroman biztos nem a kovetkezo vegtelenul egyszeru oknal fogva: topklubot venni es vezetni a rohadt vesztesegestol a valami elbaszott vesztesegesig terjed, kiveve manutd (ennek tok specko okai vannak). ezert aki topklubot vesz es kibasz az ablakon ormotlan mennyisegu penzt, az valamit szeretne erte cserebe, ez pedig a presztizs es kapcsolati toke. ha valaki stromant hasznal, az a hatterben marad, akkor viszont nem kapja meg se a presztizst, se a kapcsolati toket. vagyis csak kibasz egy raklap penzt. akinek viszont annyi penze van, hogy ennyit tudjon kiadni, az nem olyan hulye, hogy ezt ne latna.”
De vajon nem lehetséges, hogy olyan strómannal állunk szemben, aki megveszi, majd azonnal továbbadja a klubot? Nem,
„…mert stromant beiktatni eleg nagy penz. ot kell fizetni, de inkabb az, hogy olyan kornyezetet teremteni a stromannak, amibol ugy tunik, hogy o maga is fizetokepes. itt pedig mar tenyleg milliardos osszegekrol van, szoval az, akinek annyi penze van, hogy kamu milliardos kornyezetet tud produkalni, olyanbol mar tenyleg csak nagyjabol ezer ember van a vilagon. szoval a stromannak csak akkor lenne ertelme, ha az, aki megvenne a klubot, azert akarna eltitkolni a szemelyet, hogy Silvioval meg tudjon egyezni, es ez annyival olcsobb legyen, hogy abbol kijon a kamuuzletemberes stromanos plusz is. errol max akkor lehetne szo, ha Sil valami ellensege akarna megvenni, akinek semmikepp sem adna el, de annak megis kell. ennyit asszem nem er meg a Milan, hogy izombol gecidragan kivasaroljak, mint ahogy Silviot is szamtalan lenyegesen koltseghatekonyabb modon szet lehet szivatni.”

Hacsak…

„na, a stroman sztorira van meg egy opcio, de ha tenyleg ez van, akkor az tobb mint gigapara. arrol irnak, hogy mr bee mogott ott a doyen sport. ok a mai fociban a legparabb jelenseg legundoritobb kepviseloi. ok azok, akik third partykent vesznek jatekosok tulajdonjogaibol reszeket es azzal bindzsiznek. azzal sziv most irgaltmatlan nagyokat tobbek kozott a porto, a sporting meg a brazil klubok tobbsege, hogy az eladott jatekosok utan a bevetel nagy resze a doyen sportse. raadasul ertelemszeruen a doyen sportsnak az az erdeke, hogy minel gyakrabban valtson klubot egy jatekos, es nagyjabol a fizetes a lenyeg. ezek alapjan, ha tenyleg a doyen sports lesz a milan tulajdonosa, akkor frankon az lesz, hogy nalunk fognak jatszani azok, akiket majd nagy penzert tovabb tudnak adni (http://www.doyensports.com/en/players2.html). egyszer mar probalkoztunk valami picit hasonloval, amikor raiola emberei erkeztek dogivel, aztan az is remek volt. szoval nagyon para, amikor egy jatekosugynokseg eljut oda, hogy gigaklubot akar venni, es igy akarja megtolni a sajat uzletet.

ami mondjuk nagyon gyanussa teszi, h lesz-e megallapodas, az az, hogy folyamatosan megy a tereles, h 49% vagy 51%-ot vesznek meg, ami bar kozel van egymashoz, nagyonnagyonnagyon nem mindegy. leven, ha 49%-ot vesznek, akkor silvio marad a presidente, az uj befektetonek szinte semmi erdemi beleszolasa nincs a dolgokba, ha viszont 51%-ot, akkor szinte minden iranyitasi jog a vasarlohoz kerul, szoval eg es fold.”

De miért is? Miért zárod ki eleve, hogy a Doyen Sports össze akar hozni egy topklubot, mondjuk belőlünk?

„mert nem topklubot akarnak csinalni, hanem rengeteg penzt. ehhez pedig pont ugy fogjak porgetni a jatekosokat, hogy azokbol nagyokat kaszaljanak. vagyis ahogy valakinek lesz egy erosebb szezonja, kapasbol el fogjak adni dragan (max akkor tartjak meg meg egy evre, ha azt gondoljak, hogy utana aranyosan nagyobbat tudnak keresni rajta). semmilyen csapatepites nem lesz, max lesznek olyan szezonok, amikor jobb jatekosaink lesznek, lesz amikor meg szarabbak. de igy nem csak hogy hosszutavu epitkezes nem lesz, de meg kozeptavu sem, ebbol pedig botranyos es kilatastalan jatek es eredmeny lesz”

De mi nekik ebben az egészben a biznisz? Jókora ráfizetéssel megvesznek maguknak egy csődtömeget. Miért pont a Milan?

„a doyen sportsnal a kovetkezo a matek: egyszeri nagybefektetes megvenni a csapatot x-ert + a szar struktura miatt eves y veszteseget allni es atszervezni es rentabilisabba tenni a mukodest. a masik oldalon pedig ott van a jatekos eladasokbol keresett profit. ez egy profi gecigazdag ceg, ahol nagyjabol 5-10 eves megterulest varhatnak. vagyis ugy szamolnak, ha elkoltenek rohadt sok penzt a klubra, akkor ennek a jatekoseladasok megporgetesevel vissza kell jonnie.

azert a milan, mert egy szinttel kisebb csapatuk mar van nem hivatalosan, a porto. oda annyi es olyan jatekost tudnak kuldeni, amennyit nem szegyellnek, viszont a porto klub nem a tulajdonuk es gyakorlatilag csak nagyon durva az osszefonodas. ennel sokkal durvabb step lenne, ha a legjobb jatekosaikat, akiket futtatnanak nem kellene eloszor a portoban jatszatni, hanem egybol az olasz bajnoksag, tobbszoros bl-gyoztesenel, az egyebkent vilagszerte nepszeru csapatnal nyomhatjak. gigacsapatbol nincs sok, raadasul nalunk akkora a katasztrofa, meg eddig is az volt a trend, hogy az elnok az atyauristen, hogy ha megveszik a klubot, tenyleg barmit megcsinalhatnak, es meg is fognak. szoval nagyon nagyban akarjak nyomni a managerjatekot hatalmas profitert.”
Pálka: a doyentől éppen ezért én is fosok, nem hiába került elő Falcao, ő is doyenes. Miért a Milan? Mert a brand még van akkora, hogy ide eljön pl Falcao is, ha megfizetik, és valószínűleg a reklám és egyéb bevételek is magasabbak lehetnek, mint a Monacónál.

És mi lehet ennek az egésznek a kifutása 5-10 éves időtávon? Mi van, ha nem jönnek be a számításaik? Mit fognak ezek maguk után hagyni?

„hogy mi lesz 5-10 ev mulva, nem lehet tudni, de azt a doyenek is erzik, hogy megerosodtek es lehet, hogy van mozgasteruk (raadasul mar van valamennyi szo arrol, hogy a third partiekat ki kell irtani a focibol, ha pedig ez megvalosul, akkor ki kell talalniuk valamit, hogyan viszik tovabb az elegge jol mukodo businesst). ha nem jonnek be a szamitasaik akkor pedig valami katasztrofalis allapotokat fognak maguk utan hagyni.”

Pálka: ha jól tudom, angliában például nem is lehet már third-parti játékosokat igazolni. nem hinném, hogy ezt a FIFA hagyni fogja, pláne nem Blatter.

Blatter is nehézsúlyú geci, utolsó korrupt patkány. A la Napoli, Lazio, Fiorentina, Parma?

„igen, az angolok mar szerencsere elkezdtek ellene porogni. blatternek pedig max akkor hiszek, ha lo legel a sirjan, de ettol fuggetlenul lehet, hogy tenyleg ugy diktaljak a szemelyes erdekei, hogy lepjen fel a fifa is a third party ellen.

raiolanal jo jatekosok jottek, csak utana mar para volt, hogy a fel keret az ove, es kb ugy zsarol, ahogy akar. az ibra-uzletnel meg sztem az volt, h thiago silvat csak ugy voltunk hajlandok eladni, h viszik melle ibrat is. ezzel sikerult levinni a wage budget-t plusz bevetel is jott (ha az a kerdes, hogy szerintem megerte-e, a valasz az egyertelmu nem, de a logika akkor is ez volt mogotte).
akar meg a csod is benne lehet, de ez mar nagyon tavoli, es meg annyira keves reszletet tudunk, hogy ebbe bele se akarok gondolni (de kizarni nem tudom)”

Összefoglalva.

1. Mr Bee nem tudja megvenni a Milant.  
2. A Doyen Sportsnak viszont érdekében állhat, mert így még nagyobb léptékben tolhatnák a bizniszüket, a relatíve magas bevételek nagyobb kezdeti befektetéseket engedne meg, továbbá valamit ki kell találniuk, mert Blatter rálép a tökükre.
3. A Doyen Sportsot csak a profit érdekli, de az nagyon. Ne legyünk butuskák.
4. Már középtávon is beláthatatlan következményei lehetnek egy esetleges hatalomátvételnek.

Egy szó, mint száz: Bee bácsi, menjél haza, a Doyen Sports meg Gyirmóton baszakodjon!

Csirko kedvenc mondása: mindig van lejjebb. Én erre mindig azt szoktam mondani, hogy elhiszem, csak szegényes a fantáziám. Ha minden jól megy, David Swan barátunk is elmondja majd a meglátásait a témáról. Addig is szopás szopás hátán!!! FÓÓRZA PIPPÓ!!!