°19 Giornata: Cagliari – Milan / Féltáv és téli mercato

Srácok-lányok, ez még mindig csak a 19. forduló lesz, én már legalább 5 évet elveszítettem az életemből ebben a szezonban, és baszki még csak a felénél vagyunk úgy néz ki, ez most kicsit megütött, ahogy elkezdtem írni a beharangozót.  Inkább foglalkozzunk egy kicsit bővebben a mercatoval, ha már vannak érdekes történések, hiszen lomtalanításba kezdett a vezetőség.

Amikor meglátta, hogy ez még csak a 19. forduló

Nézzük is mi a helyzet a piacon, jelenleg úgy áll a dolog, hogy gyakorlatilag bárki eladható a csapatból, nyilván kivéve a valamiféle komolyabb potenciállal rendelkező játékosokat (Donna, Romagnoli, Theo, Bennacer, Leao), erre pedig nehéz azt mondani, hogy hibás hozzáállás lenne elnézve a szezon eddigi alakulását. Plusz mivel a célokat már úgysem fogjuk elérni, inkább most kezdődjön meg a(z újabb) teljes átalakulás, aztán a nyáron remélhetőleg nyugodtabb körülmények között be lehet fejezni a folyamatot, ehhez persze az is kell, hogy Maldini és Boban maradjon, végre legyen egy vezetőség, akinek van ideje végigvinni az elképzelését a keret felépítését illetően. 

Most januárban a legfontosabb feladat Borini és Reina elpasszolása lenne, ők a 6. és 7. (!!!) legtöbbet kereső emberek a keretben, ami azért egészen döbbenetes, grazie Mirabelli. A jó öreg Imperatore már szinte biztosan a Hellas Verona játékosa lesz, Reina pedig úgy néz ki Angliába tart, ám az ő eladásának az is a feltétele, hogy érkezzen egy cserekapus a helyére.

Arrivederci Fenomeno

Ami már egy fokkal szomorúbb számomra, az Caldara visszaküldése az Atalantába kölcsön + opcióval, nyilvánvaló, hogy itt nem csak szimplán játéktudásbeli megfontolások miatt született ez a döntés, hanem egyszerűen ő sem akar itt lenni, és inkább megpróbálja újjáépíteni a karrierjét ott, ahol berobbant, nem tudom érte hibáztatni. Viszont fáj a dolog, mert én nagyon elhittem annak idején, hogy vele meg Romagnolival évekre meg lesz oldva a védőpárosunk, ahhoz képest hatalmas csalódás lett az egésznek a vége, de hát ez egy ilyen előző évtized volt nekünk majdnem minden téren. Rajtuk kívül még Piatek tarthat a Tottenhambe a sérült Kane pótlására (hahahaha), Suso, RR és Kessié is távozhat akár már most.

Ami a lényeg ebből az egészből az az, hogy Maldini szépen lassan takarítja ki a Mirabelli éra (és hát sajnos Leonardo) szemetét is, tavaly még 140 milliót költöttünk fizetésekre, az idei nyár után ez az összeg már csak 115 millió volt, most Borini, Reina és Caldara távozásával újabb közel 14 millió eurót spórolunk, szóval ez vitathatatlanul remek munka, és fontos lépés a stabilabb pénzügyi működés felé. A nyáron pedig Biglia nevetséges szerződése is lejár, Rebicet gondolom vissza fogjuk küldeni Frankfurtba, ezzel megint kb 12 millió euróval csökkentve a bruttó fizetési keretünket. És itt persze azt is fontos megemlíteni, hogy az érkezők esetén pedig nagyon odafigyel a vezetőség a fizetési igények alacsonyan tartására, Bennacer például mindössze a 40%-át keresi Biglia fizujának, és hát mennyivel hasznosabb játékos közben. Tehát van tudatosság legalább, minden ilyen pozitívumba kapaszkodni kell jelenleg.

Ki gondolta volna ekkor, hogy mi lettünk lehúzva

Néhány szót az érkezőkről is ejtenék, ott nem vagyok elragadtatva a nevektől, de jelenleg sajnos ez a realitás. Simon Kjaer már szinte tuti fogásnak tekinthető a védelembe, és én sem dobom el az agyam tőle, de kölcsönbe érkezik opcióval, vagyis valószínűleg csak a nyárig tervezünk vele pótléknak, hogy mégse Gabbia legyen az egyetlen cserénk arra a posztra (Duarte sérülése miatt), szóval ez rendben is van, nem is ide kell nagyobb összegeket kidobni jelenleg. 

A legégetőbb kérdés az elképesztően gyér támadószekció megerősítése, és hát Politano azért engem nem hoz izgalomba, igazából szerintem ő Suso rosszabb kiadásban. Cengiz Ünder neve is be lett dobva egy csereügylet keretein belül, na ő már sokkal hasznosabb lehetne, végre valami sebesség érkezne elölre, vele meg az a nagy gond, hogy igen sérülékeny, ez a mi helyzetünket ismerve ilyen téren azt jelentené, hogy gyakorlatilag nem játszana meccset piros-feketében. Persze sajnos amúgy sem hinném, hogy a Roma belemenne ebbe a cserébe, biztosan nem olyan hülyék.

Minek?

De akkor a meccsről is néhány szót, ha már egy beharangozót írok éppen elvileg. A Cagliari otthonába látogatunk, az ellenfélről azt érdemes tudni, hogy nagyjából december elejéig az egyik leginkább felülteljesítő csapat voltak a ligában, még most is úgy állnak a hatodik helyen, hogy -8,8-as a xGDiff indexük, vagyis 9 góllal többet kellett volna kapniuk eddig összesen, mint ahányat lőttek, ehhez képest valójában +6-os a gólkülönbségük, és persze, minél jobb egy csapat, annál inkább el tud térni pozitív irányba az előrejelzett eredménytől (leegyszerűsítve: nyilván a jobb játékosok képesek a kisebb xG-s helyzeteket is kihasználni, és védekezésben fordítva), az viszont mindent elmond róluk, hogy a top 6-ból csak nekik negatív értékű jelenleg ez a mutatójuk (a Roma a második legrosszabb közöttük +8,8-cal), csak összehasonlításképp, még mi is “mindössze” -2,1-gyel állunk. Ennek megfelelően kezdenek is visszaesni, az utóbbi 4 meccsükön nyeretlenek, a legutóbbi hármat el is veszítették, igaz a Lazio és a Juve ellen is játszottak. Lebecsülni semmiképp nem kell azért őket, egyrészt hazai pályán lesznek, ahol mindig jók, meg aztán elég ránézni a középpályásaikra, konkrétan jobb sort tudnak ott kiállítani, mint mi. Szóval a fogadóirodákat nem igazán értem, mert náluk mi vagyunk az esélyesebbek, én meglepődnék, ha egyáltalán pontot tudnánk szerezni. Ja, amúgy a legutóbbi 30 egymás elleni meccsből egyet buktunk csak el, jelenleg viszont minden adott ahhoz, hogy végre ők is nyerjenek.

Végre egy mentor a srácnak

Pioli valószínűleg megfogadja Zlatan szavait, aki Leaot szeretné maga mellett tudni a pályán (ezzel csak egyetérteni tudok), úgyhogy jöhet elvileg a 4-4-2 nálunk, a védelem marad a szokásos, valamiért Calabriával a jobb oldalon, elöl ott lesz tehát a Ibra illetve Leao, középen pedig egy igen cifra Castillejo-Kessié-Bennacer-Calhanoglu négyest jósol a Sky, vagyis egyetlen egy épkézláb emberünk lehet ebben a szekcióban, gyönyörű lesz az egész. Inkább próbálok nem is belegondolni abba, hogy mi lesz ebből végül, szombat 15:00 a kezdés, le ne maradjatok róla!!

Tipp: Cagliari – Milan 2-1