Nem lettem volna Filippo Inzaghi

Döntetlennel hoztuk le a milánói derbit, ami a lehető legminimálisabb célkitűzés teljesítését jelenti. Persze a közhelyszótár átlapozása után vannak azért negatívumok is a derby után, de összességében nem lehetünk elégedetlenek a vasárnapi produktummal.

Ha tízszer megkérdezik tőlem, hogy lennék-e Pippo Inzaghi, valószínűleg tízszer azt válaszolnám, hogy simán. Azonban ha ezt a múlt héten teszik fel, akkor lehet, hogy éppen az lett volna a kivételes alkalom, amikor nemet mondtam volna. Nem azért, mert SuperPippo közutálat tárgya lett volna, akinek félve kellett volna kilépnie az utcáról. Hanem azért, mert fogalma sem lehetett, hogy mire számítson vasárnap este, azon túl, hogy valószínűleg nem három védővel fog felállni az ellenfél. Gyakorlatilag lehetetlen volt kisakkozni, hogy mégis hogy készítse fel a csapatát a városi rivális ellen, mindezt úgy, hogy nyeretlen meccsek sorozata van a háta mögött, és semmiképp sem fér bele egy Madonnina-bukta. Ezt még csak tetézte, hogy nem számíthatott csapatának egyik legjobb formában lévő játékosára (Abate) és mellette az egyik legfontosabbra (de Jong). A támadósortól hátrafele minimális és kockázatos variálási lehetőségei voltak Pippónak, azonban egy egész pofás megoldást sikerült összehoznia. Rami jobb hátvédben való kezdetése például pazarul sült el, a francia remekül játszotta meg a szélső hátvédet, fellépett a támadásokkal, háromszor pedig labdát is szerzett. Ami csúnyán nem tetsző volt a vasárnapban, azok az eladott labdák, és azok”milyenségei” – mert ezek nem olyan labdák voltak, amik benne vannak a játékban, hanem a saját térfélen közvetlen az ellenfélnek adott labdák, amiket nagyon simán megbüntethetett volna az Inter, akár már az első percekben megtehette volna Icardi. Ha valamiért hibáztatnám Inzaghit, akkor az az, hogy nem feltétlenül Essiennel és / vagy Muntarival kell deep lying playmakert játszatni, ők még csúcsformában sem képesek erre, ugyanakkor az tiszta, hogy a Milan játékának kimondott kreatív játékos hiányában fontos eleme az ilyen stílusú ember, aki középről elosztogatja a labdákat. Ez Montolivo hiányában de Jong volt, aki viszont eltiltás  eltiltott is lehetett volna, de sérülés miatt nem lehetett ott az Inter ellen, így valakivel pótolnia kellett ezt Pippónak, és mivel Bonaventurának fentebb volt nagyobb szerepe, így a maradék két ghánaiból kellett választania. Persze képbe jöhetett volna van Ginkel, aki talán támadásban hasznosabb Muntarinál és Essiennél, de védekezésben sokkal nagyobb kockázat a játéka, nem beszélve az üveglábról, ami így összeadva nagyobb kockázatot jelentett volna, mint a ghánai ütvefúró kórus kezdetése.

A rontott passzok – meg ugye befigyel Essiennél egy key pass a gól előtt

A kezdeti térképezés után Pippo nem merte bevállalni az őszinte futballt, védekezésben valószínűleg el is buktuk volna a dolgot, hiszen kvázi csak Poli volt a középpályán használható cserének, az pedig borítékolható volt, hogy valamelyik középpályást le kell majd cserélni, és így is pozitívumot hozott Essien, aki ugyan extrát nem, de a várthoz képest jobbat hozott. Minden nehézség (és játékvezetői jóindulat) ellenére nem volt ez sokkal rosszabb, mint amit ki lehetett hozni a vasárnapi meccsből, volt két komoly meccslabdánk, amiket illett volna kihasználni – nem jött össze, van ilyen. A totál homályból sikerült kifaragnunk egy inkább pozitív, mintsem negatív meccset, nem feltétlenül ezek a pontok fognak hiányozni az év végén, hanem az Empoli-Cesena ellen elvesztett négy.

Punti:

Diego Lopez 7 – Who is San Iker?
Rami 6.5 – A nap meglepetése, jó tudni, hogy van egy másik szélső hátvédünk is.
Mexes 6 – Fal volt, bár néha kinyúlt egy kéz.
Zapata 5.5 – Sajnos nála mindig benne van egy hiba, mind a mellett, hogy zseniálisan játszott a rossz helyre passzolt labdán kívül. Pech, hogy Obi megszokta a közeget.
De Sciglio 6 – Átlag, de tud jobbat is.
Essien 6 – Elfáradt a végére, de még lehet jó kiegészítő ember, mondjuk fele ennyiért.
Muntari 6 – Neki sem feltétlen 90 perc kellene állandóan, és továbbra sem regista.
Bonaventura 6.5 – Roppant örömteli, hogy a keretünkben van, kellene belőle még egy.
Menez 6 – Szép volt a gólja, de az önzősége miatt nem tudok neki magasabbat adni.
El Shaarawy 6 – Eldönthette volna, nagy kár érte, de még kiváló ügynök lesz.
Torres 5 – Elvileg meccsben lehet kijönni a gödörből, de lehet, hogy a pad most hasznosabb lenne.
Poli és Honda is kvázi ugyanazt hozta, a japán számon kérhet egy passzt a Fáraón.

Pippo 6.5 – Cserélhetett volna hármat, illetve hamarabb, de alapjában véve szuperül megoldotta a helyzetet. Nem kőbe vésett táblákban gondolkodik, viszont nemsokára szüksége lesz egy kis színre is.