Mercato elemzés 2021 – Első rész

Mozgalmas nyári calciomercaton vagyunk túl, a távozók között csak 1-2 említésre méltó eset volt, érkeztek viszont 11-en (vagyis, néhányan maradtak ugye), van tehát miről beszélni. Elsőként  most szigorúan a sportszakmai szempontokat vizsgálva nézem az igazolásokat, és mivel így is hosszú lett a poszt, a pénzügyi részből külön bejegyzés készül inkább. A tovább után bemutatásra és elemzésre fel, rögtön beleugrunk a közepébe, statisztikák és hasonlítgatások izzítva, posztonként haladás és értékelés következik.

KAPUSOK
Acquisti: Mike Maignan
Cessioni: Donnarumma x2

Gigio elvesztése nyilván a lehető legfájóbb dolog: saját nevelés, már 22 évesen igazi klasszis kapus, legenda lehetett volna belőle, és még pénzt sem kaptunk érte. Viszont a pótlás Maignan személyében talán az elérhető legjobb megoldás minden opció közül. Nagyon olcsón szereztük meg, és a világ egyik legtehetségesebb kapusa ő is csak úgy mellesleg. Jellemző rá, hogy szeret agresszíven kijönni, jól olvassa a játékot, a konktrákat is kiváló érzékkel indítja meg, akár kidobásokkal, akár hosszú passzokkal. Utóbbiban egyébként is király, ahogy már láttuk a Samp ellen, ez sokszor bizonyulhat hasznosnak, jól bánik lábbal is a labdával. Ami még erőssége, hogy 1v1-es szituációkban rendre jó döntéseket hoz, kifejezetten nagy bravúrokra képes. Gyengesége, hogy a kijövetelek sokszor túlbuzgóak, meg kell tanulnia jobb döntéseket hoznia ezeknél, plusz kapusok közt nem is számít olyan nagynak, itt nem csak a magasságra gondolok, hanem a karjai sem kiemelkedően hosszúak, a Cagliari ellen kapott gólnál szerintem látható volt, hogyan lehet ez probléma. Aztán talán ezt csak Donnához képest érzem ekkora gondnak, mert ő nyilván a másik véglet. Ha már ő, összehasonlítva a tavalyi szezonjukat meg kell említeni az egyik legfontosabb kapusstatisztikát, a PSXg-GA, vagyis a post shot expected goals – goals allowed mutatót, ahol az előbbi egy olyan érték, amely az xG-t továbbfejlesztve számításba veszi, hová tart egy adott lövés, és ez alapján ítéli meg a nehézségét, ezzel tehát jobban mérhető a kapusok teljesítménye, utóbbi pedig a bekapott gólok száma. Ebben a mutatóban persze a pozitív érték jelent jót, hiszen az azt mutatja, mennyivel több gólt „kellett” volna kapnia az adott kapusnak. Az alábbi táblázatban itt a lényeg:

fbref.com, player comparison

Lényeg az utolsó blokkban, ami látszik, hogy Maignan összességében 4,8 pluszt hozott a csapatának, 90 percre levetítve 0,13-at, mindkét érték sokkal jobb, mint Donnarumma esetén. Egész Európában a legjobbak közé tartozott ezzel a francia. Fontos viszont az előtte lévő mutatókra is rápillantani, mert az azért világos lesz, hogy Donnarumma több és nehezebben védhető lövésekkel találkozott (PSxG illetve PSxG/Shot on target), a védelem munkája tehát sokat számít természetesen. Lényeg a lényeg, nem számíthatunk komoly visszaesésre a kapuban, és ez a legfontosabb egy generációs tehetség elvesztése után.

Itt tehát szinte tökéletesen (és gyorsan) sikerült a pótlás, egy ilyen kalibert ingyen elveszíteni persze nagy blama azért még akkor is, ha mindent megpróbált a vezetőség a hosszabbítással, szóval ez egy 7,5/10 így nekem.

VÉDELEM
Acquisti: Fikayo Tomori, Fodé Ballo-Touré, Alessandro Florenzi
Cessioni: Mattia Caldara, Diego Laxalt

A védelemről tudtuk már tavaly év végén is, hogy rendben van: Calabria szintet lépett, Kjaer a csapat vezére lett és egy igazi fal, Tomori pedig gyorsaságával tökéletesen illett bele Pioli rendszerébe a magasabb presszinget biztonságosabban lehetővé téve, így Romagnoli csapatkapitányként szorult a padra. A baloldalon Theo Hernández hasznát pedig senkinek nem kell bemutatni, védekezésben vannak megingásai, sőt 1-2 látványos és bődületes hibája évente, de támadóoldalon bőven annyi a hozzáadott értéke, hogy nem kérdés, a csapat egyik legjobbja. Ebben a helyzetben tehát világos volt, hogy sok változás itt nem kell majd, Tomorit viszont mindenképpen meg kell tartani valahogyan. Maldini szerencsére ezt is gyorsan lezsírozta a kapusposzt betöltése mellett. A téli kölcsönvételkor kapott 28 milliós opció szinte ajándék, kétlem, hogy kevesebbért tudták volna továbbadni a nyáron a kékek. Az elvárások persze magasak így, de én az előszezon és az eddigi két meccs alapján is úgy látom, hogy ez a kezdő négyes nagyon egyben lesz, Tomoriban pedig van még potenciál. 

Az ő bebiztosításán kívül “csak” annyi volt a feladat, hogy a szélekre érkezzen egy-egy csere, mivel Laxalt (végre) távozott, Conti renoméja pedig annyira visszaesett, hogy még eladni sem tudtuk, úgyhogy Mirabelli egyik utolsó hagyatékaként egyelőre még itt van, de sajnos nem lehet rá backupként sem igazán számítani. A jobboldalra Florenzi jelenti a megoldást, akit szándékosan a védőknél hozok fel, mert ugyan be tudja játszani a pálya teljes szélét igény szerint, én elsősorban itt látom hasznát, esetleg a meccsek végén tudom őket elképzelni egyszerre a pályán Calabriával. Azt hiszem amúgy őt különösebben nem kell bemutatni, elsősorban támadásban hasznos, keményen melózó, ahogy már írtam több helyen bevethető, jól beadó játékos, ez utóbbi azért is fontos, mert lesz kit megtalálni, pláne ha Ibra és Giroud egyszerre kerülnek pályára, amit én el tudok képzelni néha-néha egy 4-4-2-ben. A rutinja szintén segítség, hiszen ez a csapat továbbra is barom fiatal, szóval egy kb 10 éves Serie A tapasztalattal rendelkező friss Európa bajnok nyilván sokat tehet hozzá leadership terén. Sajnos igen sérülékeny, szóval ezzel lehetnek gondok, de összességében korrekt megoldás szerintem.

A baloldalon hasonló volt a kérdés, ott viszont egy Florenzivel szöges ellentétben álló megoldás érkezett, azaz egy megbízható veterán helyett egy kevésbé ismert fiatal játékost hoztunk. Utóbbi persze relatív, mert Touré 24 éves, amivel egyébként egy évvel idősebb, mint Theo. Stílusra viszont nagyon hasonlóak: gyakorlatilag az új igazolástól is ugyanazt lendületes támadójátékot várhatjuk, sok labdavezetéssel, helyzetek kialakításával, bizonytalanabb védekezéssel. Ez nem is meglepő, mivel Touré alapvetően előrébb játszott, aztán Bielsa kezei alatt a Lilleben lett belőle inkább szélsővédő. Mindkét lábával ügyes, a sebessége pedig ugyanúgy előny hátrafelé, ahogy Theo és Tomori esetén is, védekezésben sokkal könnyebben visszazár, agresszívebb presszinget tesz lehetővé a csapat számára. A football reference scouting reportja is hasonló képet fest:

Ballo Touré scouting report, fbref.com

A táblázat azt mutatja, hogy a top 5 liga egyéb szélsővédőihez hogyan viszonyul a tavalyi teljesítménye, percentiliseket láthattok, azaz minél nagyobb egy szám, annál jobb az adott kategóriában, például 90 percre levetítve 0,47 asszisztot adott, amely az összes hasonló játékos 99%-ánál jobb érték. Ami kiemelhető, láthatóan sok az előretörő, területet nyerő labdavezetése (progressive carries), ahogy nagyon sok passzt is kap az ellenfél kapujához közelebb (progressive passes received), és a büntetőterületen belül is kifejezetten sok érintése volt (Touches Att. Pen.). Alul pedig kijön, hogy azért védekezésben akadnak problémái, főleg labdaszerzések terén. Fontos hozzátenni, csak 572 játszott percen alapulnak ezek a statisztikák, a minta tehát nem túl nagy (összehasonlításként: Theo 3664 percet nyomott), ezért érdemes fenntartásokkal kezelni a dolgokat, de az általános játékstílusáról jó áttekintést kaphattunk, az általam megnézett videók is nagyjából ezt mutatják. Ő is tehát egy tipikus Maldini éra transzfer, alacsony kockázat, egy megbízható szintet kellene hoznia, és talán egy nagyobb berobbanás esélye is meglehet.

Szóval a védelemben sikerült teljesíteni az elvártakat, én itt megadok egy erős 7/10-et így előzetesen a ténykedésünkre.

KÖZÉPPÁLYA
Acquisti: Sandro Tonali, Tiemoué Bakayoko, Yacine Adli
Cessioni: Tomasso Pobega

A középpályánál elsősorban a hátsóbb szerepköröket nézném itt, a támadó középpályásokat már inkább a következő kategóriába soroltam az egyszerűség kedvéért. Megint nem volt olyan nagyon bonyolult a feladat összességében, hiszen Bennacer és Kessié személyében két betonbiztos kezdőnk van, Tonali opciójának érvényesítése pedig nem lehetett kérdés egész egyszerűen, még akkor sem, ha a tavalyi szezonja nem nőtt fel a hypehoz még. Nem is haboztak Maldiniék, és az is segített, hogy Sandro még a fizetését is hajlandó volt csökkenteni, de erről bővebben majd a második posztban. Bemutatni nyilván nem kell senkinek, én tőle idén szintlépést várok, és az első két bajnoki biztató is volt nagyon ilyen szempontból. Amit szeretek kiemelni vele kapcsolatban, mert tavaly egyértelművé vált: nem Pirlo, a gyakori hasonlítgatások ellenére, ő maga inkább Gattuso stílusához gondolja közelebbinek a játékát, az igazság meg a kettő ötvözete, Pirlot idéző hosszúpasszok és szabadrúgások és Rino féle kemény meló és érzék a védekezéshez. Nagyon hiszek benne, hogy be fogja váltani a hozzá fűzött reményeket. A gólja meg egyébként egy az egyben Pirlo első góljának másolata lett:

A rotációból itt is hiányzott egy megbízható csere, főleg azt nézve, hogy január végén-februárban AFCON lesz, tehát a kezdő duó nem fog Pioli rendelkezésére állni. Bakayoko visszahozatalával pedig valószínűleg nincs olyan Milan szurkoló, aki nagyon elégedetlen lenne. Ki ne emlékezne arra a 3 évvel ezelőtti pazar szezonra, amikor a nehéz kezdet után a csapat talán legjobb játékosa lett. Olyat ismét azért két okból sem várnék tőle. Először is az azóta eltelt két éve nem volt túl erős, a visszatérése a Monacoba nagy csalódás lett, tavaly pedig a Napoliban voltak ugyan jó pillanatai, de elképesztően demotiváltnak tűnt. Az mondjuk biztos, hogy nagyon a Milanban akar játszani, ez csak jó hatással lehet rá, jobb teljesítményt lehet tőle várni azoknál. A másik ok pedig az, hogy Gattuso alatt egy 4-3-3-ban volt ő az egyetlen szűrő és a csapat gerince, a 4-2-3-1, amiben most játszunk már csak természeténél fogva is kicsit más jellegű játékot követel meg tőle, és ebben tűnik kevésbé jónak. A kemény védekezése, fizikai főlénye és a megbízható passzjátéka így is nagy erőssége lesz a csapatnak persze, nagy luxus, hogy ő gyakorlatilag csak a 4. számú középpályásunk, eszméletlen erős lett ez a sor.

Yacine Adlit is még itt említeném meg, mert ő képes ezeken a posztokon és egy sorral feljebb is játszani, talán inkább ez utóbbi lesz a fő pozíciója kiforrott játékosként. Nála persze fontos, hogy egyelőre megvettük és kölcsönbe vissza is küldtük Bordeaux-ba, ami szerintem jó döntés, ne kövessük el vele ugyanazt a hibát, mint Hauge esetén, hogy nem találjuk a helyét aztán emiatt túl is adunk rajta gyorsan, fejlődjön csak még egy évet. Az persze kicsit bosszantó, hogy más igazolások pár milliók miatt dőltek be, ő érte meg úgy adtunk pénzt, hogy nem is lesz rögtön erősítés, de ezt le kell nyelni most. Stílusra nekem eléggé hasonlít Bennacerre, ami már nem rossz ajánlólevél. Kiválóan szerzi meg a labdát, és jól tudja aztán támadásba fordítani csapata játékát, akar labdavezetéssel, akár passzokkal. Nagyon jól cselez, és a társaknak is sok lehetőséget alakít ki, a semmiből tud támadásban értékelhető akciókat varázsolni.  Neki is mutatom a football references statisztikai lapját, egészen impresszív számok:

Adli scouting report, fbref.com

Balra az látható, hogy szerepel a hátrébb lévő játékosokhoz képest (tehát pl Bennacer), jobbra pedig az, hogy a támadó középpályásokhoz viszonyítva mi a helyzet. Ez nem attól függ, hol játszott éppen, minden lejátszott meccse benne van mindkét összehasonlításban, akármilyen poszton is volt. Elit számok, presszingben és szerelésekben top 10%, akárhol is nézzük, passzjátékban és cselekben szintén jól helytáll, helyzetek kialakításában pedig kimagasló, ha a védekezőbb és box to box stílusú játékosokhoz hasonlítjuk. A támadó középpályásokhoz képest viszont az azért látszik, hogy kapura kevésbé veszélyes közvetlenül. A lényeg, hogy sokoldalú játékosnak tűnik, én most úgy érzem elég nagy fogás lehet majd, videón itt tudjátok megnézni a legjobb pillanatait. Azt hiszem ebben a csapatrészben is korrekt munkát végzett a Maldini-Massara duó, jár ismét a stabil 7/10 tőlem.

TÁMADÓK
Acquisti: Brahim Díaz, Olivier Giroud, Pietro Pellegri, Junior Messias
Cessioni: Hakan Calhanoglu, Jens Petter Hauge, Lorenzo Colombo, Mario Mandzukic

És akkor elérkeztünk a támadókhoz, ahol a legnagyobb szükség volt a vérfrissítésre. Hakan cseppet sem elegánsan távozott a kuzinokhoz, vele meg azért akárhogy is nézzük évi 10 gól és 10 assziszt kiesett, a pótlása létszükségletnek tűnt. Csatárban láttuk tavaly is, hogy Leao el-el tud játszani, de inkább a szélen a helye, kell tehát egy klasszikusabb center. Ahogyan a jobboson is imádjuk az öreg Szélét, de egy egész szezont nem bír el úgy, hogy Castillejo a cseréje, plusz azért egy BL minőségű játékos elfért volna a kezdőben a helyén. Spoiler, de itt értek komolyabb csalódások engem. 

Kezdjük a jóval: Giroud gyakorlatilag a tökéletes igazolás ebbe a csapatba, elképesztően olcsón szereztük meg, és pont egy ilyen emberre volt szükségünk. Legnagyobb erénye, ami Ibra hiányában nagyon kell, az a labda megtartása és megjátszása, ezt pedig nem is csak a tradicionális beseggelek a védő ölébe és visszapasszolom módon tudja elérni, hanem már a Cagliari ellen adott ízelítőt azzal a zseni sarkazással abból, hogy tud váratlant is húzni. A fejjátéka erős, szeret és fegyelmezetten tud letámadni, fizikálisan pedig bármelyik Serie A védővel simán felveszi a versenyt. És persze hát el kell mondani, még baromi jól is néz ki, mindenki állítson át egy Juventus vagy Inter drukkert hozzánk a képét lobogtatva, én már megkezdtem a folyamatot. Nagy igazolás, perfect fit, én Ibrával együtt is megnézném majd őket a pályán, ahogy már írtam korábban, ha pedig Zlatan annyit lesz sérült, mint tavaly, akkor egyedül is bőven meg fogja kapni a lehetőséget. A 9-es mez átoknak leáldozott remélhetőleg.

A másik érkező ezen a poszton pedig Pietro Pellegri, akire ha más miatt nem is, azért emlékezhetünk, mert Serie A rekordot döntött, mint legfiatalabb játékos, gólt vágott Totti utolsó meccsén, és ha jól emlékszem még duplázott is egy meccsen 16 évesen. Aztán el is vitte a Monaco, ahol a teljes lejtmenet következett, gyakorlatilag alig lépett pályára sérülések miatt a 4 éve alatt. Ő is egy nagyon magas, erős játékos, tehát szintén tökéletes papíron erre a posztra, a gyorsasága is extra, és a labdával sem ügyetlen (elvileg ugye). Én értem mit látunk benne, és kívánom, hogy váljon be, még csak 20 éves a csávó, szóval leírni nem szabad, de az biztos, hogy ismerve az orvosi stábunk áldásos munkáját szegénynek ilyen korábbi sérülések után inkább egy kibérelt kórházi ágyat vizionálok, mint gólokat. Persze ismét elmondható, a kockázat alacsony, a két öreg mellett nagy teher nem is lesz rajta, aztán hátha meglepetést okoz.

10-es posztra ki tudja már, mik voltak az előzetes tervek, de végül Brahim Díaz maradt az elsőszámú és sajnos gyakorlatilag egyetlen irányítónk. Ahogy befejezte a tavalyi szezont, érthető, hogy miért kapta a lehetőséget, hiszen kulcsszerepe volt a BL-be jutásban, és idén egyelőre kiválóan kezdett, de én félek azért attól, hogy a nagyobb meccseken ő kevés lesz ott, az meg egyértelmű, hogy egyedül nem játszhatja végig az évet ilyen menetrend mellett. Azt hiszem, hogy Hakanhoz képest a cselei és az üres területekbe mozgása is előrelépés lehet, aztán meglátjuk, mennyire tud konzisztensen jó lenni.

És akkor a végére maradt a legkeserűbb szájízű, legmegosztóbb igazolás, Junior Messias. Nekem az, hogy Ilicic, James Rodríguez, Ziyech kaliberű nevek pörögtek először, utána meg olyan tehetségek, mint Vlasic vagy Faivre, hogy végül egy 30 éves Serie B játékossal végezzünk a deadline dayen kapkodva, a legrosszabb éveket idézte. Egy ütős névre számítottam így “ajándékként”, ha már visszatértünk a BL-be, nem jött be, pedig akkor komolyabb céljaink is lehettek volna. És félreértés ne essék, nem Messias a probléma, sőt. A csávó sztorija gyönyörű, 2011-ben költözött Olaszországba, egyszerű hétköznapi munkaként futárkodott és mellette amatőr szinten focizott. Annyira jól, hogy fel is fedezték, 6 éve kezdődött a profi pályafutása – tehát elég idősen ahhoz képest – és szépen felküzdötte magát a legjobbak közé. De komolyan, az a helyzet, hogy szerintem ez a pali tényleg jó lesz nálunk is, sokakat meglepve. Nem game changer talán, de egyértelmű, hogy a tavalyi Crotonéből Simy mellett ő emelkedett ki, nem is kicsit. Az egész liga egyik legjobban cselező játékosa, De Paul mögött konkrétan második lett sikeres cselek számában az előző szezonban, olyanokat megelőzve, mint Boga, vagy a Theo. 9 gólt lőtt, adott 4 gólpasszt, és úgy általában is nagyon veszélyes, gólratörő a játéka, egy az egyben bárkit képes megverni. Elsősorban jobbszélső lesz szerintem, de akár 10-esben is el tud játszani, tavaly leginkább a két csatáros rendszerben volt a kicsit visszavontabb támadó elöl. Róla is itt van a statisztikai iránymutató, balra a támadó középpályásokhoz, jobbra a csatárokhoz képest:

Messias scouting report, fbref.com

Nem rossz számok, ahogy látható középen cselekben (dribbles completed) és a kapu felé történő labdavezetésben (progressive carries) nagyon hatékony és melózni is tud, kiveszi a részét a védekezésből és a letámadásból. Nyilván itt azért kevesebb lehetősége lesz a one man showra, mert Ibra gyorsan le fogja baszni, de az kétségtelen, hogy hozhat olyan váratlan húzásokat, amelyeket mástól annyira nem várhatunk Leaon kívül a támadósorban. Csereként fáradt ellenfelekkel szemben hozhat majd jó meccseket szerintem, én tényleg kívánom, hogy nagyon cáfoljon meg minden elégedetlenkedőt, köztük engem is, mert azt sajnos azért tényleg nem látom, hogy majd ő emeli új szintre a csapatot, márpedig arra lett volna most szükség. Ez a rossz szájíz nálam kicsit lehúzza a támadóknál végzett munkát, egy 5,5/10-et tudok így adni, Giroud nélkül ez csúnyább lenne.


Összességében én pozitívnak értékelném a mercatot, mégha a nagy bumm el is maradt. A két ingyen távozó kezdő fájdalmas, és egyszerűen annyi kisebb lyukat kellett betömni, hogy lehetetlenség volt az egész tervet megvalósítani. Az sem könnyítette a dolgokat, hogy már alapból úgy indultunk, Tomorit és Tonalit le kell igazolni végleg mindenképp, ez a büdzsé jó részét el is vitte. Ettől függetlenül az bosszantó, hogy pont a legfontosabb csapategységnél lett a legnagyobb elmaradás a várakozásokhoz képest. Így is érkezett azért 11 érkező, mélyebbé vált a keret, ami igazán fontos volt, 1-2 játékos pedig valóban komoly erősítés. Ez tehát egy újabb elég korrekt nyári munka Maldiniéktől, és csak remélni tudom, hogy látjuk majd azt a napot, amikor esetleg pénzt is költhetünk majd, nem csak kölcsön+opcióval kuncsoroghatunk mindenkinél. Addig is ez egy 7/10 nálam így, kicsit többet vártam, de komoly panasz nem lehet. Készül tehát még egy pénzügyi áttekintés is majd, addig is várjuk kommentekben, hogy ti hogyan értékeltek, esetleg mivel vitatkoznátok a fentiekből!