BRÉKING VAN

Bármennyire is azt írták, hogy hetekbe, hónapokba tellhet, mire aláírnak (legalább) két papírt, nagyon úgy tűnik, hogy délután nincs az az isten, ami megakadályozná, hogy kínai kézbe kerüljön az AC Milan. Igyekszünk tartani a lépést a sztorival, történelmi percek ezek.

20.03 – Berlusconi első szavai, mióta beindult a dolog: „A Milan eladása egy fájdalmas, de szükséges lépés volt.”

19.52 – Hú, ez mondjuk zura: Marco Fassone, aki volt már a Juventusnál, a Napolinál és az Internél lenne a következő sportigazgató. Közben egy kép az urakról.

15.55 – Órákon belül jöhet Berlusconi közleménye is, ahol bejelenthetik az eladást. A Fininvestes kommüniké szerint a Donnak sikerült elérnie, hogy garanciát vállal az új csoport a folyamatos finanszírozásra, nem úgy tűnik, mintha játéknak vették volna az egészet.

14.36 – Megérkezett a Fininvest hivatalos sajtóközleménye is: elismerik, aláírták az előszerződést, szóval ebből azért igen valószínű, hogy valójában aláírás lesz délután.

13.42 – Három részletben valósulhat meg az eladás: két hét múlva lehet először kínai pénz a Milanban, aztán szeptember jöhet a pénz második fele, míg teljesen november körül zárulhat le a folyamat.

13.26 – Állítólag hamarabb is lezárhatták volna a transzfert, de három héttel ez előtt megfeneklett a dolog, amikor szó is volt arról, hogy a kínai állam támogatása nélkül nem valósulhat meg a tulajcsere. Az új csoport egy korábbi potenciális vevőből vált ki 10 nappal ezelőtt, mikor úgy tűnt, hogy ebből bizony nem lesz sömmi’.

13.15 – Bár fogalmunk sincs, ez hogy működik, de ilyenre sem volt nagyon példa: hamarosan jön a Fininvest hivatalos kommunikációja az ügyben, eddig ugye többnyire előrejelzés nem is volt, csak órákkal később érkezett a cáfolat egy komolyabb felvetésre.

30 év véget ér – 2016. augusztus 5., péntek.

Durván ránk törte az ajtót az internet pénteken valamennyivel ebéd előtt / után: egybehangzó sajtóinfók alapján megszületett a megállapodás, sőt, már alá is írták az előszerződést az AC Milan eladását illetően: egy eddig szinte nem is pörgő név, a

Sino-Europe Investment Management Changxing

az új tulaj. Bár az első hír arról szólt, hogy 700 millióért megveszik a klub 99,93%-át, ezt már 740-re módosították, miképp a 220 millió eurós veszteségek eltüntetése rovat is más számmal dolgozott kezdetben – az viszont nem változott, hogy a következő három évben 350 millió eurót tolnának a csapatba. Egyelőre a kilétükről elég keveset tudni, most (azaz 13.05 környékén) az van, hogy mindenki valamilyen nem tömegközlekedési eszközzel siet Arcore-ba Berlusconihoz, ahol minden bizonnyal töménytelen mennyiségű fotós és kamera előtt alá fogják írni azokat a papírokat, amikről hónapok (évek?) óta szó van.

Azt azért hozzátenném, hogy bármennyire is idegölő volt a pöcsörészésnek tűnő időszak, amikor úgy tűnt, egy dekányit sem halad előre az ügy, az azért kiviláglik belőle, hogy ezek a dolgok tényleg nem így működnek: egyrészt ez már talán abból is kiderül, hogy a szóban forgó csoport gyakorlatilag a világtól elbújva, egyszer csak előbukkanva mégis (szinte) 100%-os tulajdonos lesz egy ekkora klubban – ezt azért nehezen hisszük el, hogy ennek ne lettek volna előzményei, szóval minden jel arra utal: Berlusconiék bizony mozgolódtak rendesen a kínai piacon (is), mire sikerült találni egy megbízható (vagy legalábbis erősen annak tűnő) vevőt. A móddal persze lehet vitatkozni, nem is állítanánk egy percig sem, hogy minden úgy zajlott, ahogy annak esetleg kellett volna, de ez bizony kőkemény üzlet, ahol megy a kinek nagyobb a milye – méghozzá jogászvilággal megspékelve, szóval ez tényleg nem az a vidék, ahol rém egyszerűen működnek a dolgok. Kitérve minimálisan a sajtó szerepére is: nehezen elhihető, hogy a számtalanszor belebegtetett dátum közül ne találták volna el az augusztus ötödikét, már ha tényleg a mai nap lesz a döntő a sztoriban – márpedig annyi verziót hallottunk, hogy nem lett volna csoda, ha sikerül igazat is írni ezzel kapcsolatban. Szóval bármennyire is az volt terítéken, hogy szenilis vénemberek vezetik ezt az egészet, azért ez tényleg egy olyan volumenű üzlet, aminél nem feltétlen öt perc alatt kell dönteni – és vegyük hozzá a közel sem elhanyagolható érzelmi kötődést. Maradunk kontaktban délután, amint lesznek további fejlemények, próbáljuk tartani a lépést.