Ezt még ő sem // Milan-Sampdoria

Az ötös durván kiütött minket is, de nincs mese, ma már folytatódik ez a valami, amit egyelőre muszáj lejátszanunk. Ha nem lenne Zlatan, aki viszont van, egészen érdektelen csörte várna ránk.

Nem meglepő, hogy minden Ibrahimovic körül forog: a svéd visszatérése legalább eladható marketing-szempontból, egyben ez mindent el is mond a jelenlegi szituról. Egy 38 éves, korábbi klasszisra fel kell áldozni ezt a fél évet – és az igazán szomorú az a kell, mert nagyon nem volt más választás. Persze, nyilván mindig van másik út, de ennek a Milannak annyira nincs mozgástere (főleg egy ilyen ősz után), hogy jóformán csak ez maradt – az tisztán látszik, hogy „nagyon jó lehet, ha a csillagok is úgy állnak” típusú játékosok nem rángatnak ki minket a szószból (vagy csak a csillagok nem állnak úgy), olyan játékost pedig, aki instant javulást hozna a játékba, nyáron sem tudunk megfizetni, nemhogy télen. A nagyobb gond az, hogy ha most jól is sülne el ez a fél év, nem igazán látszik, mindez mitől változna a nyáron – mert ide nem egy-két hiányzó láncszem kell, hanem egy komplett csapatot kellene összerakni. Tavaly ilyenkor még Piatek volt a császár, aki majd a BL-döntőben rúg egy mesterhármast, mostanra már nem meglepő, ha csak a kispadon kezd. Ezt így nem lehet.

Az egyetlen dolog, amibe Zlatan leigazolása kapcsán kapaszkodni lehet, az mégis összefügg mindezzel: annyira karakter nélküli és minden tekintetben gyenge ez a csapat, hogy IZ tud ebben segíteni, és nem irreális, hogy számára ilyen idősen ez egy vonzó projekt lehet: megtanítani úszni a fiatal halakat. Főképp abban van hiány, hogy egyszerűen nincs, aki magára vállaljon bizonyos döntéseket, márpedig Zlatannak nem derogál az sem, ha mindent rábíznak és rátolnak – az mondjuk viszont már egy másik része a dolognak, hogy ez mennyire lesz működőképes.

Mindezek mellett a Kessié-Bennacer-Bonaventura hármastól ennél lényegesen több kell, és ilyen szempontból full mindegy, ki ácsorog elöl. Nyilván egy 5–0-ás zacskó után azért át kell gondolni sok mindent, és viszonylag kevés az a profi gondolkodású ember a klubnál, akit egy ilyen ne zavarna meg, főleg úgy, hogy erre rá is pihenhettünk egy kellemes két hetet. Hatvanezer ember és IZ ide vagy oda, ebből meglepő lenne, ha nem egy katyvasz születne, szóval az első kívánalom, hogy valahogy sikerüljön nyerni, vagy legalább ne kapjunk ki nagyon.