°24 Giornata: Inter – Milan / A szezon meccse

Ismét derby februárban, ismét abszolút sorsdöntő meccsként, nem sokkal egy megmagyarázhatatlan Spezia elleni összeesést követően, a bajnoki álmok szétfoszlása közepette. Sok a párhuzam a tavalyi találkozóhoz képest, viszont vannak különbségek is, most sokkal esélytelenebbül állunk ki, legalábbis sokan nem tippelnének ránk, pedig egy valamivel azért gyengébb Inter ellen megyünk. Fel van adva a lecke, menthető még itt az elmúlt két hét kisiklása, de ehhez a szezon legjobb meccsét kell lehozni, itt semmi nem maradhat a tankban.  Szombat, 18:00 (!), San Siro, Derby della Madonnina.

A tavalyihoz hasonlóan egy vereséggel most úszna el a Scudetto végleg, és ahogy írtam, nyilván az Inter az esélyese a meccsnek, szerintem most senki nem mond mást reálisan, főleg hogy már közönség is lesz, és ők a pályaválasztók. A mi helyzetünket itt mindenki ismeri, nem mondhatni, hogy parádéztunk az utóbbi két fordulóban, erősítés nem jött januárban, a védelmünk két alapembere hiányzik stb. Azt azért el lehet mondani az Interről is, hogy nem hengerelnek annyira eddig az új évben, mint azt 2021 végén tették, de a pontokat hozzák így is. Jó kis párhuzamot lehet vonni a két héttel ezelőtti Venezia elleni meccsükkel és mi Spezia elleni szenvedésünkkel, mindkét esetben eleget tett a két hazai csapat a győzelemért, mégha nem is hengerelt, ezért csúnya volt az összkép, a különbség annyi, hogy ők a 90. percben berúgták és megnyerték a meccset, nálunk meg ugye a történt ami történt, pedig mi is berúgtuk nagy nehezen. Ilyen kis dolgokon múlik néha, hogy kényelmesen előttünk vannak, és bizony a nyomás rajtunk van ezen a meccsen.

Mert ha akarunk itt még Scudettoért harcolni, nyerni kell nyilván, nincs más opció. Veszélyes dolog ez, nem tudom mennyire fogunk nekik rontani, mert egy kiegyensúlyozott döntetlen igazából nem lenne katasztrófa, mindenki megnyugodhatna egy kicsit, hogy azért minőségben egész közel vagyunk, a top 4-nek meg kell lennie így. Ha kikapunk, akkor biztos vagyok benne, hogy nagy pánik lesz, akármilyen is legyen a meccs képe.

Ami a felállást illeti, kicsit kell kevergetnie Piolinak, és hiányzók is vannak természetesen. Tomori célja ugye az volt, hogy felépüljön a derbyre, ez a hírek szerint részben megtörtént, de a kezdőbe nem várható, a padon ott lesz. Hozzáteszem, jobb is, ha nem kockáztatjuk, egy rásérüléssel és hosszabb kihagyott időszakkal sokkal rosszabbul járnánk, mint ha most ezt a derbyt mondjuk egy Kalulu hiba miatt bukjuk. A középpálya rendben van szerencsére, sőt még némi szerencsénk is volt, Bennacer után Kessié is az előzetesen vártaknál jóval korábban otthagyta az AFCON-t, úgyhogy bevethető ő is, annak ellenére, hogy volt egy kisebb sérülése, felépült végül belőle. És Stef meg is fogja húzni azt, amit még decemberben az Empoli ellen, felrakja a három legjobb középpályásunkat egyszerre, Tonali és Bennacer lesznek a double pivotban, a – derbyn sajnos utoljára –  érkező Keszi bombák pedig 10-es posztról jönnek majd. Jó döntés szerintem, Díaz elképesztően formán kívül van, 0 önbizalommal, és hát amúgy is mindig nehéz bárkit kihagyni ebből a trióból, így őket egyben felrakva összecsap a liga két legjobb középpályája, mindenképp itt lesz a legnagyobb csata. 

Elöl pedig ismét rossz hírek érkeztek, Ibra kihagyja a meccset, ez várható volt Juve elleni lecserélése után, achilles fájdalommal nyilván nem akar kockáztatni. Hozzáteszem, talán nem is akkora gond, az ilyen meccseken bérelt helye van a csapatban, de idén már messze nem hoz annyi extrát, mint tavaly. Ami viszont kicsit a semmiből jött, hogy Rebic ismét megsérült, lassan többet van pályán kívül, mint játékban, elvileg nem tud játszani ma. Így meg az a helyzet, hogy egy opciónk maradt csatárban, Giroud személyében, ha most nagyot megy, akkor azt hiszem végleg megnyerné magának a szurkolótábort. Jó, igen, Lazetic is ott van a padon, és beállhat, de na, azt hiszem előbb fog Radó false 9-ban varázsolni. Persze a lényeg úgyis Leao, vagy ő nyeri ezt meg nekünk, vagy senki. A jobboson 50/50, hogy Széle vagy Messi vitézkedhet, én előbbit preferálnám, Messivel sokkal rosszabb a letámadásunk, ő majd jön csereként, ha mindenképp kell a gól, hátha a fáradó védőket meg tudja verni. 

A várható kezdő tehát: Maignan – Calabria, Kalulu, Romagnoli, Theo – Tonali, Bennacer – Saelemaekers/Messias, Kessié, Leao – Giroud

Az Internél ahogy az lenne szokott, nincs igazából hiányzó, valamit sokkal jobban csinálnak ilyen téren a szomszédban, jó lenne ellesni pár dolgot. Két sérültjük van, az egyik Correa, aki azért releváns nyilván, pláne ellenünk, egy terrorral kevesebb. A másik pedig a frissen igazolt Gosens, ő amúgy sem hiszem, hogy rögtön kiszorítaná a remek szezont futó Perisicet. A kapuban Handanovic a gyengepont lehet, ő ugye manapság már bármikor elfelejthet vetődni, reméljük végig fog mozizni mondjuk egy OliG fejest. A védelmük nagyon erős, Skriniar-De Vrij-Bastoni belső hármas, a wingbackek pedig Dumfries és Perisic. Előbbi szépen formába lendült a gyengébb kezdés után, de még így is ő lehet a másik gyengepont, főleg a Leao-Theo duó ellen. Viszont nagyon kellenek majd a jó ütemű elfutások és kiváló helyezkedés Keszitől, hogy elvonja a mi baloldalunkra kisegítő (elsősorban Skriniar) belsővédők figyelmét. Középen Barella, Brozovic és a Kebabos, ismerjük őket, tudjuk mit várjunk.. Elöl pedig Lautaro Martinez és Dzeko vezeti a csapatot, Romagnoli fellélegezhet, hogy legalább Lukaku már nem verhet rá 30 métert 20-as távon. Kjaer viszont szerintem itt hiányzik a leginkább, az ilyen nagy centerek ellen, mint Dzeko ő messze a legjobb védőnk, attól azért nagyon félek, hogy az 179 centi magas Kalulunak kell majd vele fejpárbajoznia esetleg. 

Erősek, de félni nem kell, ősszel is volt lehetőség megnyerni a meccset, itt is adódhat majd. Ha megcsináljuk, újra beszállunk a bajnoki címért folytatott harcba, ha kikapunk, marad a top4, de a sorsunk továbbra is bőven saját kézben lesz. Forza! 

Tipp: Inter-Milan 3-4 (Giroud, Messi, Messi, Messi)