Formabontás // Milan-Empoli

Nyilván nem Torinóban számoltunk három ponttal előzetesen, feltéve, ha még izgat minket egy-egy bajnoki. A helyzet az, hogy nekünk sokkal nagyobb távlatokban kellene most gondolkozni, mint egy Empoli elleni bajnoki, csak hogy a klubnál ez most kevésbé fedezhető fel. Az utolsó hat meccs alapján csak a Parma rosszabb nálunk, tényleg nincs mit védenünk.

Az Empoli egy igazán fasza kis futballt játszik, a saját szintjükön kihozzák magukból a maximumot. Alapból ha mi is ezt a tervet követnénk, akkor talán komolyabb vehemenciával várnánk a vasárnapi húsleves mellé járó meccset, de így necces. Nem egyszer volt szó arról, hogy talán valamit összeszedettebb tervvel kellene várni az ellenfeleket, de hát ez abban merült ki a Juve ellen, hogy betettük a két ghánait középre, akik aztán éppen csak popcornt nem kaptak a kezükbe az esti mozi élmény mellé. Mind a mellett, hogy ha alapból nem is tűnt rossznak Pippó ötlete, de az azért várható volt, hogy ők ketten ott középen nem fogják bírni 90 percen keresztül, és akkor a többiek hibáját még nem is kalkuláltuk bele. Az Empoli sem az a csapat, aki meghajlik a múlt előtt, szóval nem irigylem egy kicsit sem Inzaghit, mert eléggé kiszámíthatatlan az újonc, amelynél simán benne van, hogy nem húzza be a farkát az első percben, és tekintve a mai védelmünk állapotát, ez bizony akár döntő is lehet – na meg mit is vesztene az Empoli azzal, ha bekezdenek keményen? Valószínűleg semmit. Kiemelném egyébként Valdifiori játékát, őt érdemes lesz majd figyelnünk, állítólag a vezetőség is kacsingatott már vele, de ő is dobna egy keveset a mostani középpályánkon. Nálunk visszatérhet De Jong, és úgy tűnik, Bonaventura és Menez is egészséges lehet vasárnapra, a többieknél nincs meglepetés.

Kapitánynak jelentem, a távcső a tengerben!

Ami viszont a vasárnapi meccsnél komolyabbnak tűnik: eddig csak a stadionprojektről olvashattunk komolyabban, most viszont erőteljesnek tűnnek azok a hírek, mi szerint tényleg tulajváltás, vagy legalábbis új befektető csoport érkezhet a klubhoz. Bár bevallom, a téli mercato kicsit abba a hitbe ringatott, hogy mégsem kell majd mindig megvárni azt, amíg valaki távozik ahhoz, hogy jöjjön egy fél millió euróért kölcsönbe vehető játékos, (mondjuk azt még majd egyszer kifejtjük, hogy minek is kell egy 30 fős keret cirka kevesebb, mint 20 bajnokira, főleg ilyen kommunikáció és politika után) és talán tényleg jöhetnek olyan játékosok is, akiket megbecsülnek klubjuknál, és sírógörcsben törnek ki a szurkolóik, amikor aláír hozzánk, de úgy tűnik, ez nem Berlusconival fog megvalósulni. Pénteken még egy kínai csoportról lehetett olvasni (azokról, akik nemrég bevásárolták magukat az Atletico Madridba) most pedig a Reppubblica már szinte kész tényként kezeli, hogy egy tájföldi befektetőcsoport előbb 300 millával beszállna, majd 1 milliárd euró értékben átvenné gyakorlatilag a komplett hatalmat a klub felett. Mindezek tükrében kérdések tömkelege merül fel bennünk: ha ők tényleg jönnek, mert elég komolynak tűnik a hír (nem csak az érdeklődés miatt, hanem mert az első olyan érdeklődő, akinél fellelhető a Berlusconi által korábban belőtt 1 milliárd eurós összeg) akkor ezek az igazolások vajon kinek szólnak? A jövőbeli edzőnek? Vagy egyáltalán mi a terv? Mert azt érezzük, hogy a jelenlegi eléggé akadozik, ennek ellenére nem olyan játékosok érkeztek a télen, akik jelentenének önmagukban mondjuk +10 pontot, (még ha a maga szintjén kifejezetten hasznos lehet Antonelli, Destro vagy épp Palletta is) illetve edzőt sem cseréltünk. Az látszik, hogy a jelenlegi koncepció a mostani körülményekkel együtt nem fent tartható – és mivel az utóbbi változására elég kevés esély mutatkozik, így minden bizonnyal egy új befektető jelentheti a kiutat ebből. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Várj Sulley, már úton van a segítség, hallgasd csak a szépen csengő keleti nótákat!

Addig is az Empoli-Cesena-Chievo-Hellas négyes következik a pályán, amiből a 12 pont sem lenne ördögtől való, főleg, hogy csak a Chievóhoz utazunk. Nem tudom, hogy van-e annyi a játékosainkban, hogy vezér nélkül, dacból behúzzák ezeket, vagy lesz-e olyan ötlete Pippónak, ami hibátlanul fog elsülni. Erre mondjuk így február közepe környékén már nem feltétlen lenne rossz, ha fel tudnánk hozni egy példát, az előbbiben meg csak reménykedhetünk.

Tipp: kiizzadjuk

Várható kezdő: Diego Lopez-Zaccardo, Rami, Palletta, Antonelli – Poli, de Jong – Honda,Menez, Bonaventura – Destro.