Milan – Chievo 1-0 // Lélegzünk?!

Messze menő következtetéseket ez a meccs után sem ildomos levonni, de azért csak jelent valamit, hogy idén már másodszor sikerült egymás után két meccset nyerjünk, na meg, hogy először nem kaptunk gólt bajnokin Mihajlovic irányítása alatt. Három meccse veretlenek vagyunk, és a csapat játéka is bizakodásra adhat okot. Hibák még mindig vannak, de az kétségtelen, hogy dolgozunk rajta, és látszik némi fejlődés. A Sassuolo ellen alkalmazott 4-3-3-ban újra jól teljesített a csapat, és ez a jövőnk szempontjából még akkor is pozitív, ha a rémgyenge, sótlan Chievo volt az ellenfél. Mondhatni a legjobbkor találkoztunk velük.

Miha úgy tűnik megtalálta, egy időre legalábbis, a legtöbb biztonságot adó, és a legjobban működő védőpárosát. Romagnoli helye eddig sem volt kérdés, de sorrendben Ely, Zapata és Mexés (a Berlusconi-kupán szerepelt) után a szezon elején teljesen perifériára szoruló Alexben találta meg az olasz számára azt a partnert, akivel először sikerült az a hatalmas bravúr, hogy nem kaptunk gólt. Vagyis kaptunk egyet most is, de azt minden szakértői elemzés szerint fault előzte meg. Donnarumma az eddigiek alapján nem csak hatalmas, erős, tehetséges, hanem szerencsés is. Előbb a Berarditól benyalt szabadrúgást úszta meg, úgy, hogy végül nyert a csapat, aztán M’Poku drámainak tűnő gólját megelőzően jött ki elég rosszul, de ez mint kiderült Pinzi szabálytalansága miatt volt. Viszont vannak kérdéseink, miszerint még mindig jó ötlet rábízni a kaput, na meg, hogy legközelebb is megússzuk a tapasztalatlanságából adódó „hibáit”? Minden tiszteletünk az övé, és szeretnénk még sokáig látni Milan mezben védeni, de csak amikor tényleg megérett rá, addig is Lopezt vissza, pláne a Lazio ellen. Gigi majd védhet a kupába, és a BL-be.

Egy következő megoldásra váró probléma az immár bődületes mennyiségű elpuskázott helyzet, jó lövőpozíció, és itt leginkább Kuckára gondolunk, aki ha kicsit pontosabb/ügyesebb simán szerezhetett volna akár három gólt is. A szlovák hétszer próbálkozott lövéssel, ezekből 1 találta el a kaput, pedig tüzelhetett egyedül a tizenhatosról, és fejelhetett volna Bizzarri rossz kifutása után az üres kapuba. Most nem bosszulta meg magát a sok kihagyott helyzet, de lehet ha legközelebb megfogja. Mentségére szóljon, hogy az elsődleges feladata még mindig a védekezés, amit pedig kiválóan teljesített. A mezőnyben messze a legtöbb szerelési kísérlete volt, 11, ebből 7 sikeres volt (Bertolacci, Pinzi, Gobbi és Castro a másodikak 4-4 szereléssel), egyetlenegyszer sem faultot, és volt 4 megelőző szerelése, ebben Montolivo és Castro voltak az ászok 6-6 ilyen megmozdulással.


Az viszont pozitívum, hogy az eddigi meccsekhez képest nagyon sok helyzetet alakítottunk ki, ha nem is tiszta ziccereket, de jó lehetőséget kínáló lövőhelyzeteket. Sajnos ezeket nagylelkűen herdáltuk el, hiszen  Bonaventura 4ből 3szor, Bacca 3ból 2szer, Cerci 2ből 2szer, Bertolacci 2ből 1szer lőtt kapu mellé.
Hatalmas pazarlásnak tűnik a 24/4-es mutató, azaz minden hatodik(!!) lövésünk talált kaput. A többi vagy mellé ment (15) vagy blokkolták (5).

Abban viszont igaza van Mihajlovicnak, hogy amíg ennyi sérült támadónk van, ne várjon senki gólparádét, majd ha visszajön Balotelli na meg Niang, és továbbra is nehezen megy a gólszerzés, akkor kezdhetünk aggódni.
Ha lesz még egy egészséges támadónk, jön a 4-4-2 amivel kvázi megvertük a Sassuolot, elől a Bacca – Luiz Adriano párossal, és akkor talán a vezetés után el is tudjuk dönteni a meccseket. Mert úgy tűnik, hogy az egyre biztosabb védelem, és összeállni látszó középpálya után már csak a támadószekciót kell rendbe rakni ahhoz, hogy elkezdjünk előrébb lépni a tabellán.

Vasárnap megyünk a Laziohoz, és ha minden igaz, Niang személyében lesz egy csatárcseréje Mihajlovicnak, így megnézhetjük az elejétől a 4-4-2-őt, ami legutóbb nekem nagyon tetszett.

Értékelések:

Donnarumma 6: magabiztosan védte amit kellett, Paloschi lövésénél bravúrral védett, de abból a rossz kijövetelből akár nagyobb baj is lehetett volna.
Abate N/A: újabb izomsérülés?
De Sciglio 5: több kell ennél, minden téren. Calabria?
Alex 6.5: visszaküzdötte magát a kezdőcsapatba, és megérdemelten maradt ott.
Romagnolni 7: amióta a brazil a párja, kiemelkedően teljesít. Megbízható, hibátlan, pontos. Csak így tovább!
Antonelli 7: balogosként ilyent lőni jobbal, gyönyörű gól volt. A Sass elleni tompasága tovatűnni látszik.
Kucka 6: a remek védőmunkájára nehezebb emlékezni, mint a kapu előtti pontatlanságaira. Könnyen lehetett volna a meccs embere.
Montolivo 6: talán túl sokat várunk tőle, de ez most elmaradt az átlagtól, viszont még így is a legjobbak között van, továbbra is jó helyen van nála a pálca.
Bertolacci 6: lassan-lassan kezd magára találni.
Cerci 5.5: túlélnénk ha kimaradna (by Pálka).
Bacca 6.5: most nem jött össze a gól, de zseniális volt a gólpassza.
Bonaventura 7.5: lubickolt a bal szélen, minden akcióból kivette a részét.