Tartsd oda a másik orcád is! // Empoli-Milan

A Fiorentina elleni győzelem után most egy tipikusan olyan helyre megyünk, ahol lehet bizonyítani: ez az Empoli meg tudja keseríteni bárki életét, a Milantól pedig bizonyosan más fog kelleni, mint egy héttel ez előtt. Ekkora váltásra ha kevés volt egy fél év, akkor valószínűleg egy hét sem lesz elegendő, de legalább 20 percig érdekes lehet a meccs.

Az elmúlt fordulóban ha nem is zseniálisan, de mindenképpen összeszedetten futballozott a Milan: annyiból feltétlenül dicsérhető Mihajlovics, hogy gyakorlatilag megölte a Fiorentina támadójátékát, persze ehhez egy kicsit kellett az is, hogy a lilák sem életük meccsét játszották. Kiváló védekezés, gyors kontrák, és pontos befejezés – nem rossz recept, de ez ma az Empoli vendégeként szinte biztos, hogy kevés lesz. A Milan még nagyon keresi a megfelelő utat, és talán sosem volt annyira helytálló a szerb hetek óta visszatérő mondata, mi szerint meg kell találni a helyes egyensúlyt, mint a ma esti meccs előtt. Az Empoli ellen nem tehetjük meg, hogy ugyanazt játsszuk, mint egy hete: nem állhatunk be ennyire a kapunk elé, mert valószínűleg az Empoli sem fog minden áron kinyílni hátul, szóval jóval kevesebb területünk lehet elöl ; sarlatánság ilyet mondani egy olasz bajnokira, de egy kövér 0-0 megfelelhet az Empolinak is, hatvan perc játék és változatlan eredmény esetén pedig kemény kérdés lehet az, hogy megéri-e egy egészen hatékony támadósorral rendelkező toszkán csapat ellen mégis kockáztatni? Persze az olasz sajtó sem egyszerű, valószínűleg Mihajlovics is megkapná a magáét egy elmaradt győzelem után, meg hát, nem működne a támadójáték – > Berlusconinak nem tetszik – > még egy lehetséges ultimátum – > más sem hiányzik a jövő heti derbi előtt. Egyszóval Empoliban nagyon meg kell választani a mentalitást, mert a mára igen nehezen belátható mértékűnek tekinthető túlzott agresszió bizony nagyon könnyen visszaüthet Saponaraék vezetésével, de egy biztonságos iksz meg nem biztos, hogy túl sok jót jelent, feltéve, ha túllépünk azon, hogy a tabellát egyelőre ne maceráljuk. Na meg utóbbihoz nem ártana az a biztonságos védekezés, amit a Fiorentina ellen sikerült bemutatni – bármennyire is van benne szerencse is, eddig azért jóval inkább az volt jellemző, hogy 1-2 helyzetből az ellenfél 1-2 gólt szerzett, és még ha tisztában is vagyunk vele, hogy esetleg ez visszafele is kijárna, (ennek első állomása lehetett az előző meccs) ez azért igen vékony jég arra, hogy kiengedjük rá egy dupla leszúrt Rittbergerre a komplett Milant.

Várhatóan Mihajlovics nem változtat a kezdőn, azaz pakkra ugyanaz az tizenegy fog kifutni szombat este is – egyúttal szerintem meglepő lenne, ha nagyban változtatna a mentalitáson is a meccs alatt. Ez valahol érthető is, viszont van egy nagyon komoly buktatója, amiből viszont piszok nehéz változtatni: ha Bacca nem érzi úgy a kaput, mint eddig, vagyis rosszabb napot fog ki, akkor bizony variálni kell, és ha ne adj isten, vezetne az Empoli, őket otthon hátrányból megverni, azaz kioltani az ő kontrajátékukat, na az lenne egy olyan feladat ennek a mai csapatnak, amiben nem igazán látok egyetlen pontot sem, ami a mi oldalunkra billentene.

Kuco és Boateng jól szállt be a múltkor, az meg sosem probléma, hogyha ül két még használható ember a padon. Ahol minden bizonnyal Balotelli is ott lesz, Luiz Adriano meg biztosan – a brazil sztorija azért szépre sikerült, Galliani már majdnem elköltötte azt a pénzt, amit beígértek a kínaiak érte, kint is volt a klubnál Adriano, aztán meg kikerekedett a szeme a szerződését látván, mert hogy baromira nem az állt benne, amiről szó volt. Ha valaki, akkor valóban ő lehet a feláldozható a csatárdömping közül, persze alapvetően nem azon kellene matekoznunk, hogy ugyan felszabadul egy minimális pénzmag arra, hogy kölcsönbe, opcióval jöhessen valaki majd január végén. Sokaknak kifele áll a rúdja, egyelőre befele El Ghazin és a ma reggeli Tino-Sven Susic-on kívül, pedig ha szeretnénk valamelyest tényleg foltozgatni a télen, akkor nem ártana nem az utolsó napokban beesnie az embereknek. Na de a mercato még ráér, este pedig valamerre le kell folynia a homoknak.

Várható kezdő:
Donnarumma – Abate, Alex, Romagnoli, Antonelli, Honda, Montolivo ,Bertolacci, Bonaventura, Niang, Bacca.

Tipp: 1-1