Empoli – Milan 2-2 // Vissza a jelenbe

Nagyjából ugyanazzal az elképzeléssel, és taktikával próbálkozott Mihajlovic az Empoli ellen, mint amivel sikeresen gyalulta földbe a Fiorentinat. Bacca korai gólja után, azt gondolhattuk, hogy ez rendben is lesz, visszazárunk, kontrázgatunk, és újból meglesz a három pont. Viszont felelőtlenül azzal nem számoltunk, hogy az Empoli, pláne otthon, nem fogja olyan könnyen adni magát, mint azt tette a Fiorentina a San Siroban. Aminek meg is lett az eredménye, kétszer is sikerült visszajöjjenek a meccsbe, és igaz, hogy a vereség nem volt benne, de a győzelmünk se. Így bár egy megérdemelt, de semmit sem érő döntetlennel jöhetünk haza, kvázi értéktelenné téve az egy héttel ezelőtti fontos diadalt.

Az ilyen meccsek után még fájdalmasabbak a Carpi, Hellas vagy a Bologna ellen elhullajtott fontos pontjaink. Hiszen ha azok a győzelmek leestek volna, simán, magyarázkodás nélkül ellehetne fogadni egy döntetlent az otthon mindenkire veszélyes Empoli ellen, pláne úgy, hogy ősszel, hazai pályán, legyőztük őket. Sajnos a felsorolt csapatok elleni bukdácsolás, és keserű pontvesztések mellett pont ezeket a meccseket kellene/kellett volna megnyerni. Abba belenyugodtunk, hogy nincs ahogyan elérjük a BL helyek valamelyikét, de abba nem fogunk, ha ezt meg se próbáljuk, és nem adunk bele mindent. A Fiorentina ellen beleadtunk apait-anyait, úgy a játékosok, ahogy Mihajlovic is. De a tegnap este ezt nem jött át. A meccs első harmadában tudatosan, terv szerint fogtuk meg az Empolit, de ez mit sem ér, ha egy emberelőnyös, veszélytelen helyzetben, elkerülhető kontragólt kapunk, és lélektani előnyhöz juttatjuk a motivált, hazai csapatot. Szinyó egyértelműen stabil védekezéssel, és hatékony kontrajátékkal készült erre a meccsre is, de konkrét B terv nélkül. Azt gondolhatta, hogy ami ment egy jobb képességű csapat ellen, miért ne menne ezúttal is? Ez rendben is lett volna, ha nincs olyan „szerencsénk”, hogy rögtön az első valamire való helyzetből egyenlítsen Zielinski. Ráadásul különösebb megerőltetés nélkül, Alex, Antonelli és a fél középpálya közreműködése mellett, alakított ki ziccert az egyébként eléggé feltüzelt, és bizonyítás vágytól duzzadó Saponara. Íme:

Romagnoli és Bertolacci üldözi Sapot, Alex ember nélkül, Antonelli belép Pucciarellire, üresen hagyva az egész baloldalt, ahol érkezik Zielinski és kihasználva Gigio bizonytalanságát, és rossz helyezkedését, a hálóba gurít. Konkrétan tálcán kínáltuk az egyenlítő gólt, az addig veszélytelen, és tanácstalan Empolinak. Mert a felállt, szervezett, sokat mozgó, és a labdás embert körülvevő védelmünkkel nem tudtak mit kezdeni. Szomorú, mert az idén tendencia, hogy míg mi öt-hat helyzetből szerzünk gólt, addig a soros ellenfeleink, rögtön az első adandó lehetőségükkel élnek. Szerencsére a mi oldalunkon ez annyiban változott, hogy sokkal jobb lett a helyzetkihasználásunk, viszont most jóval kevesebb lehetőségünk van.

Mihajlovic döntései, és cseréi az elmúlt meccseken többnyire ültek. Honda gólpasszal hálálta meg a Rómában kapott bizalmat, Bertolacci egész jó volt a Fio ellen. Kucka mindkét esetben penge volt, Boateng eldöntötte a legutóbbi csörtét, Antonelli sokkal jobban teljesít, mint DS, és sorolhatnánk. Viszont a tegnap rosszul meccselt. Bertolacci és Niang nettó emberhátrány volt. A francia egyedül a kupában és a Samp ellen nyújtott értékelhetőt, azon kívül rengeteg labdát veszít, és abszolút veszélytelen. Ráadásul önző is, mert rajta kívül kb. mindenki leadta volna abban a bizonyos helyzetben, amikor a jobbján tök üresen érkezett Honda, Ő inkább rálőtte, egyenesen Skorupski kezei közé. Értjük, és elfogadjuk, hogy egyszerűen nincs más, de dühítő, hogy nem is próbálnak megoldást találni erre. Sajnos Luiz Adriano az utóbbi egy hétből ötöt repülőn töltött, Balotellinek és Boatengnek pedig nincs meccsfitnesze. Ellenben Bertolacci helyett talán Kuckával izmosabb, és keményebb lett volna a középpályánk, a szlovák pont az ilyen kellemetlen, és gyors csapatok ellen a leghasznosabb. Bátran leütközik bárkit, és felér a kapuhoz is. A 20 milliós „kincsünk” is dolgozott becsülettel, de láthatatlanul, mert nem ebben a legjobb. Ezzel szemben, a végére totál kifulladtan, végigtolta a meccset. Talán, ha Alex nem sérül meg, lehozta volna Mihajlovic, de így döntéskényszerben volt, mert Niangra mindenképp kellett egy cserét számolni, így pedig a Boateng, Kucka párosból pedig csak egy állhatott be. Behozta előbbit, átállva 4-3-1-2-re, ami működött volna, mert szemmel láthatóan felszusszant a csapat, de egyrészt kevés volt már hátra, másrészt a két box-to-box középpályásunk, Jack és Bertolacci, elfáradt.

Ami örvendetes, hogy végre megvan a csapat számára legmegfelelőbb felállás, és elképzelés, viszont ezen még rengeteget kell csiszolni. Hosszútávon még sok fejtörést fog okozni, ha ilyen könnyelműen kapunk gólt, pláne úgy, hogy előtte félórán keresztül remekül zárunk. A Bacca szitura is megoldást kell találni, mert nem normális, hogy ez az ember egy meccsen, ugyanennyi használható labdát kapjon, úgy, hogy közben mindent berúg. Három megfelelő kiugratással simán nyerhetnénk a meccset, mert a kolumbiai ebből kettőt tuti, hogy gólra vált. A használható csatáraink megerősödésével valószínűleg ez változni fog, csak addig még több, fontos meccs vár ránk, köztük a jövő heti derbyvel, amin már jó volna ha nem Niang, hanem mondjuk Balo, vagy esetleg Boateng kezdjen, és ilyen formán ne 10 emberrel kezdjünk egy meccset.

Punti:

Donnarumma 4,5: az első gólban nagyon benne volt, ezen kívül nagyon indiszponált, és pontatlan volt, nem ezt szoktuk meg tőle.
Abate 5,5: hajtott, küzdött, de felemésztette az energiáját, hogy szinte egyedül volt a jobbszélen.
Alex 5,5: az első gólról kicsit ő is tehet, ezen kívül jó félidőt hozott, kár a sérüléséért.
Romagnoli 6: most nem volt akkora vezér, mint egy hete.
Antonelli 6: csak azért nem nagyobb, mert otthagyta a balszélt.
Honda 5: védekezésben rengeteget segít, talán emiatt olyan halovány ha támadni kell, de ez fordítva volna jó. ( + felesleges hiszti)
Montolivo 6: a középpálya lelke.
Bertolacci 5: nagyon nem ízlett neki az Empoli.
Bonaventura 6: a csapat esze, még úgyis, hogy nem nyújtott kiemelkedőt.
Niang 5: csak a zseniális félpofás gólpassza miatt nem kevesebb, egyébként semmit se ért.
Bacca 6,5: életveszélyes, ha van amivel tüzeljen, csak a társain múlik, hogy nincs több gólja.

Zapata 5,5: jól szállt be a meccsbe, de elég sok könnyű helyzetben, értelmetlen megoldást választott.
Balotelli 4,5: semmi, de semmi, csak egy sárga lap, majd szinte piros.
Boateng N/A: ha egy kicsivel hamarabb jött volna…
Mihajlovic 6: az elképzelései nem rosszak, de nem mindig jönnek, plusz, hamarabb kellene cserélni.