°13 Giornata: Milan-Inter 2-2 – Döntelennel felérő döntetlen

Ha kicsit megkésve is, de érkezik a derbi-értékelő. Még szerencse, hogy nincs hétközi európai elfoglaltságunk. Fain meccs volt, Suso-duplával, döntetlennel, telt házzal, speckó Silvio-koreóval. Szóval röviden sok minden rendben volt, a továbbiakban erről bővebben, és egy kicsit arról is, mi nem klappolt annyira.

acmilan.com

Kezdjük a végén, ha már Pálka a beharangban elspoilerezte, hogy ez úgyis döntetlen lesz. Rohadt idegesítő egy utolsó perces szögletgóllal nem megnyerni a derbit. Ezen kívül viszont elég rendben mentek a dolgok. Montella megtartotta a szokásos 4-3-3-at, viszont lényegesen defenzívebb játékra rendezkedtünk be, mint azt sokan várták. Ez egyrészt a 35-65-ös labdabirtoklásban, másrészt a 10-22-es kapura lövési statban mutatkozik meg talán legnyilvánvalóbban. Ehhez jött 16 interception és 38(!!!) clearance, szóval védekezésben a két kapott gól ellenére is odatették magukat a srácok.

Squawka

Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért vagyok elégedett, amikor az új edzővel kiálló és ennek megfelelően rettenet formában Inter ellen láttunk egy ilyen produkciót. Amit szerintem jól mért fel Montella (bármilyen fájó is), hogy az Inter Kondogbia-Brozovic-Joao Mario hármasa mind technikailag, mind fizikálisan, vagyis alapvetően támadásban és védekezésben is erősebb a Bonaventura-Locatelli-Kucka triónknál. Ennek megfelelően az agresszívebb játék jó eséllyel azt eredményezte volna, hogy az Inter sokkal többször érkezhetett volna lendületből a sokszor nem annyira rendezett védelmünkre. Ezzel, hogy jobban átengedte a kezdeményezést az Internek, együtt járt, hogy több helyünk volt a kontrákra, ahol az alábbi elég kézenfekvő elképzelések voltak a gyors támadásbefejezésre.

Először is a klasszik Niang meghúzza szélen, ahol ráadásul viszonylag sok helye is volt, lévén, hogy az Inter elég agresszíven támadott és tolta fel a védelmi vonalat. Ebből többet is láthattunk, főleg az első félidőben, ígéretesek is voltak, de ezúttal nem lett belőle se gól, se gólpassz. A második opció Bacca volt, és az, hogy a kinyíló Inter-védelem mögé be tud indulni, és abból lesz a jóság. Ez már kevésbé működött, neki is az első félidőben volt egy nagyobb lehetősége, amit aztán teljesen eltökölt. Viszont Suso második gólját ő készítette elő, még akkor is, ha a spanyol csinálta meg a nagyját. Szóval a fegyelmezetten és defenzíven felálló középpálya miatt nem maradt más tegnap, mint Suso. Itt sem túl meglepő, hogy Montella az erősségére épít, vagyis arra, hogy Suso nem cselez rosszul, amivel lövőhelyzetbe tudja hozni magát, onnantól meg már elég jók vagyunk, mert olyan rúgótechnikája van, hogy az egészen elképesztő. Ezt meg is mutatta az első góljával. Az, hogy sokszor egysíkú a szélről befele húzom, oszt ellövöm, igaz. Még jó, hogy pont a derbire tartogatta a néha-azért-jobb-lábra-is-megcsinálom-ha-ha-ha produckiót. Szóval a második gólja szép is volt, okos is volt, duplapacsi.

acmilan.com

A meccs utáni nyilatkozatokból is az jött le, hogy volt elkeseredés az utolsó perces gól után, de alapvetően elégedettek voltak a srácok, ami érthető. Ráadásul ne felejtsük el, még ha harmadikok is vagyunk, hogy a keretünk egyáltalán nem a harmadik legerősebb. A Juve, a Roma, a Napoli és az Inter játékosállománya is erősebb, a Fiorentináé és a Lazióé pedig majdnem olyan szinten van, mint a miénk. Vagyis lehet, hogy papíron egy hátrább lévő csapattal játszottunk, de Montellának akkor is arra kellett kitalálnia valami működőképes tervet, hogy egy erősebb kerettel érkező Interrel mit tud kezdeni. Ráadásul Pioli még az eddigi De Boer által játszatott 4-2-3-1-en se változtatott, vagyis a játékosoknak nem kellett egy teljesen új játékrendszert megtanulniuk, ami segítette, hogy az erősebb keretüknek megfelelően dominálni tudjanak. Romagnoli hiánya erre tett még egy lapáttal, még ha Gomez egyáltalán nem is volt rossz. Viszont ide kívánkozik a whoscored viszonylag friss védőrangsora, ahol a sikeres szerelések arányából és abból, hogy hányszor cselezték le a védőt, készítettek egy listát. Itt nagyon durván kiemelkedik Romagnoli a top5 bajnokságból, ezt figyelembe véve aztán pláne kiegyezhetünk döntetlenben, ha már a Fekete Lovag is így tett végül. Idén még 5 bajnoki vár ránk, amiből a Roma lesz a nagyon szigorú, óriási királyság lenne, ha 2017-re fordulva a dobogóról várnánk a folytatást.