Milan – Verona 1-1 / Elszalasztott lehetőség

Nem meghazudtolva az elmúlt éveket sajnos nem tudtunk élni a hétvégén az Atalanta és a Roma által felkínált lehetőséggel, pedig ha sikerült volna legyőzni a 25 percet emberhátrányban játszó újoncot, akkor 5 pont távolságra lettünk volna a BL helytől, így viszont továbbra is csak ott tartunk, hogy tisztes távolságból figyeljük az első négy helyezettet. A tovább után a meccs mellett a mercatoval is foglalkozunk.

Azt mindenképp el kell ismerni, nem érdemeltünk győzelmet ezen a meccsen, a Verona mindkét félidő első felét dominálta, két kapufát lőttek, ezen a meccsen is kijöttek rendesen a 4-4-2 hátrányai, igaz most bőven erősítette ezt a hatást Bennacer hiánya, egyrészt a labdaszerzései és a mindenkire tapadó védekezése elengedhetetlen, másrészt támadásban sokkal nyögvenyelősebb volt a labda eljuttatása a csatárokhoz, Calhanoglu egyszerűen gyengébb játékos ebben. Ibra hiánya ugyancsak megmutatkozott természetesen, nem volt aki megnyerje a fejpárbajokat, teljesen hatástalanok voltak a felíveléseink, plusz vezérként kellett volna a pályára egy kicsit megnyugtatni a többieket, főleg a vége felé. Leao látványosan rosszabbul teljesít Zlatan nélkül, ezen a meccsen nagyjából teljesen észrevehetetlen volt. De gyakorlatilag mindenkit kiemelhetnék most negatívan, Theo szintén bőven elmaradt a tőle megszokott szinttől, a jobb oldalon nagyon kevés akciót vezettünk, Calabria teljes De Scigliot megidéző pályát fut be úgy tűnik, mert katasztrofális volt ismét.

Jack visszaesése talán a legszomorúbb, szerintem őt mindenki imádja, de látványosan nem találja a helyét ebben a formációban, meccsek óta a legrosszabb játékosok között van, nem tudom, ez mennyire köszönhető a szokatlanabb posztnak, és mennyire annak, hogy egyszerűen kezd idősödni, és egy komoly sérülés után már nem tud visszatérni a korábbi szintjére. Sajnos a jelenlegi teljesítményei mellett nehezen lehetne megindokolni a szerződéshosszabbítást vele.

Saelemaekers bemutatkozása nem sikerült valami fényesre, az tény, hogy aktív volt és próbálkozott, viszont két borzalmas bal lábas lövésére emlékszem, igaz saját elmondása szerint Pioli olaszul magyarázott neki a becserélése előtt, amiből persze egy szót sem értett, csak abból tudta nagyjából mit kell csinálnia, hogy látta Calabria helyett érkezik a pályára, azért ez nem kicsit komikus. Persze nem szabad ennyi alapján megítélni, reméljük hasznos tagja lesz a csapatnak, és egy újabb tökéletes radar alatti igazolás lesz belőle. És ezzel rátérhetünk a mercatora, mert ezen a meccsen azt is láthattuk, jelenleg nagyon vékony a keret, viszonylag nagyobb takarítás volt a télen, olyan érkező, aki azonnali javulást tud hozni pedig nem sok van.

Kezdjük először az érkezőkkel: Ibra, Kjaer, Begovic, Saelemaekers és Laxalt, ezzel az öt emberrel bővült a keret, és ők is a lehető legspórolósabb módon érkeztek. Menjünk szépen sorban: Laxalt ugye csak B terv volt, miután a Wiganből nem sikerült elhozni balhátvédnek Robinsont, így az uruguayit visszahívtuk a Torinóból, valószínűleg sokat nem fog játszani, a fizetése bruttóban 3,2 millió euró körüli. Kjaer és Begovic is kölcsönbe érkezett a nyárig, és mindketten mindössze 500 ezer eurós nettót kapnak tőlünk, azaz bruttóban 1 millió körül keresnek majd. Ibra ugye szabadon igazolható játékosként érkezett, több féle infót találni a fizetésével kapcsolatban, de a legtöbb helyen 3,5 millió eurót írnak (bruttó kb. 6,5), ami a nyáron emelkedhet bizonyos feltételek mellett. Itt még azt is fontos elmondani, hogy egy tavaly nyáron bevezetett új olasz adótörvény miatt ha valaki külföldről érkezik és nem vállalt munkát az utóbbi 2 évben Olaszországban, plusz minimum 2 éves szerződést köt, akkor jelentős adókedvezmény vonatkozik rá, ami nálunk akkor lesz lényeges, ha Ibra a nyár után még minimum másfél évet maradna, ami azért elképzelhető, komoly összegeket tudnánk spórolni így. Lévén Raiola az ügynöke, nála nyilván fizettünk egy komolyabb közvetítési díjat, de ez sehol nincs nyilvánosságra hozva, még csak nagyságrendileg sem.

Az utolsó igazolás pedig Saelemaekers, egyedül érte fizettük valamennyi átigazolási díjat, egy fél éves kölcsönért 3,5 millió eurót, a nyáron meg újabb 3,5 milliós opcióval, vagy bizonyos feltételek teljesülése mellett kötelezettséggel rendelkezünk. A fizetésével kapcsolatban sajnos nem találtam infót sehol, de nem hinném, hogy túlzottan magas lenne, szóval most egy hasraütésszerű (igencsak nagylelkű) 2,5 milliós bruttót mondok be neki csak a számolgatás kedvéért. Tehát akkor összegezve: 3,5 milliót költöttünk közvetlenül, fizetésekből bruttóban így 14 millió euró körüli összeg megy el az újakra. A pályán persze leginkább Ibra és Kjaer lesznek hasznosak az eddigiek alapján, Laxalt esetleg akkor, ha Theo kisárgázza magát, Saelemaekersről pedig egyelőre azt sem tudjuk, hogy inkább Samu posztjára jött Suso helyettesítésére, vagy Calabria és Conti helyét veszélyeztetheti, ez majd kiderül a következő hónapokban.

Távozók tekintetében izgalmasabb a helyzet, összesen hatan hagyták el a klubot: Reina, Caldara, Rodríguez, Borini, Suso és Piatek. Rajtuk kívül még Gustavo Gómez (emlékeztek rá??) is most lett teljes mértékben a Palmeiras játékosa, érte 4,5 millió eurót kaptunk. Közülük Piatek kivételével mindenki kölcsönbe ment egyelőre, szóval jelenleg sok tiszta bevételhez nem jutottunk ezekből a transzferekből, Piatek ha minden igaz 27 milliórt távozott, ami azt jelenti, hogy pont nullára jöttünk ki vele, hiszen tavaly 4,5 éves szerződést kötve igazoltuk le 35 millióért, tehát egy év alatt 8 milliót amortizálódott, azaz most pontosan ugyanannyi a könyvelt értéke, mint amennyit kaptunk érte. RR esetén a kölcsönért 1 milliót fizet a PSV most, a nyáron pedig egy 6 milliós kötelezettségük van rá, ami a gyakorlatban azt jelenti, vele is kijövünk nullára. Suso esetén egy 18 hónapos kölcsönről van szó, és akkor mindenképpen le kell őt igazolnia végleg a Sevillának, ha bejutnak a BL-be, ebben az esetben az érte kapott összeg tiszta plusvalenza, vagyis profit lesz számunkra.

Egyelőre a nagyobb dolog persze a magas bérek eltakarítása, bruttóban körülbelül a következők voltak a távozók fizetései millió euróban: Reina 5,56; Suso 5,56; Borini 4,6; Caldara 4,0; Rodríguez 3,9; Piatek 3,3. Azaz összesen 27 millió eurót sikerült felszabadítani, ha ebből kivonjuk az érkezők béreit, akkor azt láthatjuk, hogy újabb 13 millió euróval sikerült csökkenteni a fizetési keretünket a nyári kiváló eredmények után. És vajon a pályáról kik hiányozhatnak a távozók közül? Hát maximum Suso és Piatek, a többiek gyakorlatilag egyáltalán nem is játszottak, ők ketten meg az idei első félévben épültek le olyan szinten, hogy egyáltalán örülhetünk annak, hogy viszonylag jó pénzt kapunk értük. Persze ettől függetlenül mivel komoly pótlás egyikük helyett sem érkezett, el tudok képzelni olyan szituációt, amikor azért elférnének a pályán.

Szerintem ez a mercato már a nyárnak szólt teljes mértékben, valószínűleg a vezetőség elengedte a BL hely megszerzését, és talán azt készitik elő ezzel a takarékoskodás mindenek felett irányelvvel, hogy ne kelljen megválnunk Donnarummától vagy Romagnolitól, ez legalábbis az én reményem. Egy biztos, a 2019/20-as nyári és téli mercatoval együtt közel 40 millióval sikerült csökkenteni a játékosokra költött fizetéseket, ami bárhogy nézzük, igencsak impresszív teljesítmény, reméljük az UEFA is figyel és értékeli az erőfeszítéseket.