Újabb nyár, újabb projekt

Tudom, még csak március van, de úgy tűnik már most készpénznek vehetjük a címet. Mivel a koronavírusnak köszönhetően meccset nem nagyon játszottunk az utóbbi időben, a ma esti Juve elleni kupaelődöntő is elmaradt, ezért gondoltam írok egy rövid összegzést a klub és elsősorban a vezetőség jelenlegi helyzetéről, mert ismét hatalmas változásokra készülhetünk a következő hónapokban (ti is gondolom ugráltok örömötökben, mint én).

Csak egy maradhat?

Szóval mit tudunk biztosra mondani az elmúlt egy hét információ, nyilatkozat és szivárgás dömpingje után? Azt mindenképpen, hogy Boban egész egyszerűen ki lett rúgva, miután egy a Gazzettának adott interjújában kritizálta Gazidis tevékenységét – aki a két jelenlegi sportszakmai vezető háta mögött tárgyalt az új edző és szakmai stáb kinevezéséről – valamint azonnali találkozót kért a tulajdonosokkal, a jövőbeli célok tisztázása érdekében, ehelyett annyit kapott, hogy akkor össze is lehet pakolni, viszlát. Valószínűleg nincs olyan ember közülünk, aki ne vele értene egyet ebben a kérdésben, ennek ellenére az interjúban kitalálni sem volt túl elegáns dolog részéről szerintem, viszont való igaz, Gazidis szépen dolgozik afelé, hogy hasonlóan „becsüljük” meg őt, mint az Arsenal szurkolók tették. Ugye a tulajdonosok és a kopasz terve az, hogy fiatalokból építsünk csapatot, de kérdem én, hová akarunk még fiatalítani, miközben így is a Fiorentinával gyakorlatilag holtversenyben a miénk a legfiatalabb keret a ligában? És az látszik, hogy ez így nem működik hatékonyan egyszerűen, ezt Boban és Maldini felismerte, és mindannyian észleltük Ibrahimovic elhozása mekkora lökést adott a csapatnak, szükség van a tapasztalt játékosokra.

Ha már Maldini, természetesen az ő pozíciója szintén kérdéses ezek után, elsősorban azért, mert simán elképzelhető, hogy felmond hála ennek a bohóckodásnak. Az valószínű, hogy a nyárig marad, és a legújabb hírek szerint neki akár utána is jutna szerep, az ajtó tehát nyitva áll, csak nyilván nem egyedül döntene a legfontosabb kérdésekben. Én nagyon remélem, hogy nem fog elmenni, és ezt nem csak azért mondom ezt, mert érzelmi okokból fontos nekem, hogy ő a mindenkori Milan élén legyen, hanem mert azt gondolom, tényleg jó munkát végzett az elképesztő szartenger ellenére, ami rá lett hagyva, az ő projektje tényleg beindult volna a nyáron, de ezt nem ragoznám jelenleg tovább, korábban itt és itt is méltattam az átigazolási ablakban nyújtott teljesítményét, ha még nem tettétek, olvassátok el. Ja, és a nem sok vizet zavaró, hivatalosan sportigazgató Massara is minden bizonnyal távozni fog, viszont róla nem igazán szóltak a hírek egyelőre. Egy szó mint száz, a jelenlegi projektnek vége, biztosan Boban, Massara (és Pioli) nélkül, de akár Maldinivel a vezetőségben kezdődik nyáron az újabb nulladik év. Amit itt még megemlítenék, hogy valószínűleg Ibra sem fog így még egy évig hosszabbítani velünk, mindenki döntse el maga, hogy ez jó vagy rossz dolog, én inkább az utóbbi felé hajlok látva a hatását a csapaton.

RIP 2019 június-2020 március

Persze azt ugyancsak nehéz lenne azért kijelenteni, hogy nem lehetünk legalább minimális izgatottak a következő projekt karmesterével kapcsolatban, hiszen a héten lezajlott események után gyakorlatilag tuti biztossá vált, hogy jövőre Ralf Rangnick lesz a csapat edzője, sportigazgatója és gyakorlatilag mindenese, egy ember kezébe helyezzük tehát a klub jövőjét. Ez elsőre ijesztően hangzik (kicsit másodikra meg harmadikra is), viszont Rangnickról tudni kell, hogy kiváló érzéke van a tehetségek megtalálásához, és a Leipzig felemelkedésében ő játszotta a legnagyobb szerepet az évek során. Jelenleg a Red Bull alkalmazásában áll mint a sport- és futballfejlesztés divízió feje, ahol gyakorlatilag az összes cég érdekeltségébe tartozó csapat (Leipzig, Salzburg, New York Red Bulls, Red Bull Brasil) transzferpolitikáját jelentősen meghatározza. Az biztosnak tűnik, hogy ha komoly potenciállal rendelkező fiatalokat akarunk hozni, ő mindenképpen a megfelelő ember számunkra, az persze kérdés, hogy Olaszországban mennyire fog működni ez a modell. Azért hogy lássuk mennyire ért hozzá a csávó, csak néhány manapság már elég jól ismert arc, akit annak idején ő szerzett meg a berobbanásuk előtt, a teljesség igénye nélkül: Mané, Werner, Haaland, Firmino, Naby Keita, Upamecano, Kimmich, Forsberg, és még lehetne sorolni, most hirtelen ők ugrottak be.

Edzőként őszintén szólva komoly véleményt nem szeretnék megfogalmazni vele kapcsolatban, mert nem követem annyira a Bundesligát, hogy egyértelműen kijelenthessek róla bármit. Ami tény, hogy a legutóbb a 2018-19-es szezonban, azaz tavaly edzősködött, és a Leipzig igen jó szezont ment az irányítása alatt, a Bundesligában harmadikok lettek, a kupában a döntőben kaptak ki, az EL-ben szerepeltek le egyedül kissé, kiestek a csoportból, ha emlékeztek ez volt az az ominózus kvartett, amikor a Salzburg ellen is kellett játszaniuk, ami igen sok kérdést vetett fel a közös tulajdonos miatt (oda-vissza kikaptak végül amúgy). Összességében abban a szezonban 52 meccsből 29-et nyert, 13-szor döntetlenezett és 10-szer kapott ki a csapatával, ami egy 56%-os, igencsak jó győzelmi arányt jelent. Ismét kérdés persze, hogy a stílusa mennyire fog illeni az olasz fociba, aki esetleg részletesebben tud erről mesélni, nyugodtan fejtse ki kommentben! Azt is hozzá kell tenni, hogy az új generációs német edzők közül sokakat ő inspirált, ne is menjünk messzire Lipcsétől, a jelenlegi edzőjük, a világ egyik legtehetségesebb fiatal menedzsere Julian Nagelsmann az ő tanítványa, na meg kiválasztottja a csapat élére.

Nem fog így vigyorogni, ha végignéz egy „Hakan Calhanoglu Milan-highlights” videót

Persze Rangnick nem csak egyedül érkezne, hanem egy egész stábot hozna magával a megbízható emberiből válogatva, konkrétumot nyilván erről még egyáltalán nem tudunk, úgyhogy nem is igazán boncolgatnám a dolgot, egy biztos, mindennek úgy kell majd történnie, ahogy ő akarja, nyilván egyedül Maldini jelenthet majd valamiféle ellenpólust, vagy inkább reményeink szerint a nagy egyetértésben egy hasonlóan erős és meggyőző hangot.

Szóval mi itt a konklúzió? Szerintem egyrészt az, hogy Gazidis egy vállalhatatlan figura, most abba bele sem mentem a poszt keretin belül, hogy mennyivel javította a kereskedelmi, szponzorációs bevételeinket, amiért elsősorban ide lett hozva, maradjunk annyiban, hogy bőven nem tett csodát, és akkor még finoman fogalmaztam. Másrészt nagyon nem tetszik ez a dolog, hogy évente új projektbe kezdünk, ez egyszerűen egy lépés előre, majd kettő hátra, Maldini és Boban egyértelműen haladt valamerre, erre ki lett húzva alóluk a szőnyeg, én tényleg csak annyit kérek, hogy Rangnick kapja meg a megfelelő időt és támogatást. Számomra vízválasztó lesz, hogy Maldini sorsa hogyan alakul végül. Ha megy, akkor akármennyire is izgalmasnak hangzik ez az új irányvonal, egyszerűen nem tudnék olyan lelkesedéssel mellé állni, ha viszont marad, akkor azt mondom oké, lássuk mi lesz ebből, az előjelek nem olyan rosszak, épülhet itt valami végre, nálunk aztán persze sosem tudni, mi lesz a kimenetel végül, mert soha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt várjuk.