13° Giornata: Sassuolo – Milan / Innen szép nyerni

Hát Hölgyek-Urak, a lehető legrosszabb módon érkezünk meg a rangadó szériába, kisebb hullámvölgyben vagyunk, jönnek fel a riválisok, növelve a nyomást, kidőlt a fél csapat, és a még ép arcok között is vannak, akik a fáradtság és egyéb okok miatt borzasztó formában játszanak, szóval talán most van az, hogy tényleg félthetjük kicsit a fiúkat. Innen szép nyerni?

Álljanak itt a nagyon rossz hírek: Ibra már a visszatérésre készült, teljesértékű edzésmunkát végzett, hogy aztán a tréning végén megsérüljön, valószínűleg még a Juve elleni január 6-i meccsen sem fog játszani, ennyit tudni egyelőre, szívás. Kjaer, Gabbia és Bennacer továbbra sem bevethetőek, a változatosság kedvéért meg Rebic is kidőlt 1 nappal a meccs előtt. Így tehát nem marad sok választása Piolinak, középhátvédként marad a Genoa ellen hibázó, de gólt is lövő és amúgy korrektül játszó Kalulu, Leao fog csatárként kezdeni, ő remélhetőleg végre összeszedi magát egy kicsit, mert amilyen pazarul indította a szezont, olyan szarul folytatja, a sérülésből való visszatérése óta nehezen tudnék akár egy darab jó megmozdulást megnevezni tőle. Jobbszélsőben Saelemaekers visszaveszi a helyét Samu helyett, a balszélen meg valószínűleg Hauge fog kezdeni, de itt akár Brahim is bekerülhet. A kezdő tehát: Dollár – FehérCafu, Anulu, Capitano, Theo – Kylo, Keszi – Pacemaker, Kebab, Nils – Rafaelló

A padról nagyon segítség nem fog érkezni, vékonyak vagyunk, na. Amire még figyelni kell: Theo és Keszi is kihagyják a következő meccset, ha sárgát kapnak.

Az ellenfél meg a régi jó kis midtable riválisunk, milyen szép idők is voltak azok. Elég pofásan kezdték a szezont De Zerbiék, egyelőre tartják a lépést az élbollyal, a szokásos sokpasszos, látványos, támadószellemű focijukat nyomják. Az egyik szerencsénk, hogy ennek az egyik fő alkotóeleme, és talán a legjobb játékosuk, a mi jó öreg Locatellink eltiltott lesz, miután kisárgázta magát. Mellékzönge, de csak nagyon jó kis focista lett a csávóból, ez várható is volt, amikor mindenféle záradék nélkül eladtuk őt potom pénzért. Az ő hiányában elsősorban a Berardi-Boga duót kell figyelni a széleken, középen meg a klasszikus “ahogy öregszik úgy lesz egyre jobb” Serie A csatár szerepében tetszelgő Caputo is komoly gondot okozhat.

Amit azért még el kell mondani velük kapcsolatban, mert tényleg könnyű ájuldozni az eddigi teljesítményük alapján: a mélyebb statisztikai mutatók szerint eddig erősen túlteljesítenek, az xG-jüket 5 góllal rúgták felül eddig, ahogy a kapott góljaik száma is 5-tel kevesebb, mint amit az “expected goals against”, vagyis az xGA várható értéke mutat. Összességében ez egyébként azt jelenti, hogy 90 percre lebontva negatív az xG különbségük, szóval nagyon leegyszerűsítve az ellenfelek jobban teljesítenek náluk egy-egy meccsen belül. Magyarul: bőven verhetőek ám ezek!

Mi egyébként ilyen téren pont helyben vagyunk a modell szerint, 27,6 xG-re lőttünk 27 gólt, 13,6 xGA-ra kaptunk 13-at.  Ez azért jó hír, mert látszik, hogy nem csak holmi hatalmas szerencse vagy jó széljárás miatt vagyunk az élmezőnyben, hanem valóban jól is nyomtuk eddig. Ezt gondoltam leírom még most, mert ez a következő pár meccs könnyen ronthat majd minden mutatónkon, talán azon a 0-án is a vereségek oszlopban. De annak ellenére, hogy reálisan kell nézni a helyzetet, ne mondjunk le a fiúkról, okoztak már komoly meglepetéseket, meccsről meccsre kell szépen haladni, ez a mai pedig nyerhető bizony még ilyen szedett-vedetten is. Nagy Forza, kezdés 15:00-kor!

Tipp: Sassuolo – Milan 2-3 (úgyis tudjátok ki lövi mind a hármat)