2023 BL csoportkör #6 / Newcastle – Milan / Nem lesz vicces  

Eljött ez a nap is, azt a bámulatos eredményt érhetjük el, hogy a 2023-as naptári évben másodszor is kiesünk a BL-ből –  és még mondják sokan, hogy nem különleges ez a csapat! Utazunk Angliába, ahol hagyományosan nem megy nekünk, most viszont nincs más választás, kell a 3 pont ahhoz, hogy Európában maradjunk tavaszra is – aztán az meg a másik meccsen múlik, hogy melyik szinten történne ez, tehát nem a saját kezünkben van a sorsunk. Innen szép nyerni?

Amikor beírtam magam a szerkesztőségi táblázat megfelelő cellájába, hogy majd szépen beharangozom ezt a meccset, úgy képzeltem el, hogy hatalmas tét, őrületes izgalmak, akármi is legyen kalapot emelhetünk a csapat csoportbeli teljesítménye előtt – erre itt vagyok gyakorlatilag vállat vonogatva, hogy lesz egy ilyen meccs is. Van még itt tét persze bőven, de én nehezen hozom magam izgalomba erre a szerda estére. Gyakorlatilag esélytelennek gondolom, hogy mi nyerjünk idegenben és még a Dortmund is verje a PSG-t, márpedig csak ez a kombó lenne jó nekünk igazán, az EL-ből annyira nem kérnék, mert azt úgysem nyernénk meg, és közben lehet a BL hely rovására menne a kettős terhelés.

Amellett nem lehet szó nélkül elmenni mekkorát betlizett a csapat ebben a csoportkörben, lehet takarózni azzal, hogy ez a halálcsoport stb (ami vicces megnézve ezeket a csapatokat a bajnokságukban, nem remekel egyik sem), semmi sem menti fel azt, amit a Newcastle ellen otthon, és a Dortmund elleni két meccsen hoztunk – ilyen sok helyzetből ennyire kevés gólt rúgni, aztán otthon úgy kikapni, ez majdnem olyan megalázó, mint a januári szenvedésünk volt.

A hírek szerint persze Pioli pozíciója veszélyben lesz és felülvizsgálják a meccs után, ha nem jutunk tovább – ne dőljetek be ennek, egészen biztosan nem lesz váltás nyárig szerintem, ez most csak egy kis ködösítés, hogy a szurkolói indulatokat kezeljék. Aztán persze ha kapunk (megint) egy 4-5 gólt, akkor elképzelhető, hogy nem lesz választásuk és elküldik.

De hogy a meccsről is essen szó, ez roncsderby lesz a javából két kis túlzással romokban heverő csapattal. Vonatkozik ez az eredményekre, mindenki tudja mi van nálunk, ettől függetlenül azért hozom a számokat, hogy ízlelgessük így egyben: 3 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség a mérlegünk a Genoa elleni Zsír ante porta(s) kabaré óta. 

Náluk meg a legutóbbi 10 meccs úgy alakult, hogy 4 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség – azt azért tegyük hozzá, hogy ők viszont 3 rangadót is tudtak nyerni, az Arsenal, a Chelsea és a United ellen, azt mindenki döntse el magának hogy utóbbi kettő mennyire számít komoly meccsnek manapság.

És akkor ott vannak a sérülések, mivel bár mi is meg vagyunk áldva ezekkel, ma egy cseppet sem lehet ez kifogás elnézve azt, hogy az ellenfélnél mi történik. Hetek óta emberre pontosan ugyanazzal a kezdővel játszanak meccsről meccsre, úgy 10-12 sérültjük van, plusz Tonali eltiltása ugye, egészen brutális, nemrég az első egymás elleni fordulóban hőssé tett Nick Pope is kiesett. Elvileg ma már lesz egy-két visszatérőjük, aztán kérdés mennyire lesznek készen a játékra.

A mi oldalunkon annyival jobb a helyzet, hogy Leao visszatér végre – remélem nem elsietett a dolog, nem érné meg hónapokra kiesnie egy várható negyedik hely mellett. A védelem viszont továbbra is a fapados verzió lesz, Theo középen, és a mi szerencsejáték-függő olaszunk a baloson. A csapat többi része marad a mostanság szokásos – köztük azzal, hogy megint Reijnders lesz a 6-os várhatóan, hihetetlen pazarlás őt ott játszatni és nem a helyén, csak felírom újabb strigulának a boxba.

Az első meccsen kőkeményen pörgették a mákdarálót, ott letoltuk őket a pályáról, a gólhelyzeteket viszont elbohóckodtuk (Rafa sarkazási kísérletére ökölbe szorul a kezem a mai napig), így utólag mondhatjuk is, hogy ezzel már ott megpecsételtük kb a sorsunkat. Szóval én sokat nem várok itt, otthon ők nagyon jók, mi jelenleg senki ellen nem mehetünk biztosra, úgyhogy nincsenek nagy elvárásaim – a továbbjutáshoz meg ugye szinte csoda kellene. A végére még egy fun fact: 21 meccset játszottunk Angliában a klub történetében, ebből egyetlen egyet nyertünk meg. Készítsétek a rövideket estére.