Coccolino 0-1 Milan / bennyhillshow

Pénteki szuperrangadó, ami csak a nevében és a második félidős feszültség tekintetében rangadó. Majdnem történtek érdekes dolgok a mérkőzésen, de többnyire inkább volt ez tragikomédia, mint krimi. Mindenesetre Pioli masterclass és taktikai zsenialitás megtestesítése ismételten, cleansheet és győzelem. Szóval csak a szokásos és, hogy mit is takar ez, rövid részleteiben vesézzük.

Miután Turbo elvtárstól, megkaptuk a Mester mesteri 11-ét láthattuk, amit tudtunk is már, a taktikai szakzsargon tekintetében a rotációt jó időre elfelejti, ellenben a gála kezdőt előre megfontolt rangadó státuszhoz illően tolja fel a gyepre, mármint az edzőbá. A gálakezdőhöz mérten választott taktikát is, az első félidőben Stefán komoly altatás mellett döntött, ami annyira beválni látszott, hogy nekem már 17. minutum környékén kezdett lecsukódni néha a szemem és az elbóbiskolás tekintetében mondhatni, hogy a mesterünk maximálisan elérte a célját. Ezzel pihentette a sokat játszó, széthajtott játékosokat is. Pioli masterclass 1: 10/10

Persze, ha már öfi, néhány érdekességet rágjunk át a félidővel kapcsolatban. A hetedik perc környékén történt egy ijesztgetés, amikor a coccolino maci egy lazán elvégzett szöglet után érkezve a 16-os tumultusán belül, majdnem a kapu üres rendezői bal oldalába gurította a labdát. Szerencsére olyan sután találta el a labdát, hogy elcsorgott a kapufa mellett, erről Mike nem sokat szagolhatott hozzá, hacsak azt nem, hogy nagyszerű román elődjétől ellesett módszerrel, szemmel védte és uralta a szituációt. Az elmúlt hetek kapus teljesítménye után ez is valami, hogy aztán…

Hogy aztán rendbe legyen a meccs/bénázás mutató is. Nem tudom milyen elgondolás volt ez a kijövetel. Lehet mondani, hogy béna Florófloresz annyira bele mélyedt a feladatába, hogy ne vegye észre a felé kirohanó kapust, de végül is ő mégis csak tette a dolgát. Azt is lehet mondani, hogy egy totálisan szerencsétlen szituáció volt az egész, de ebben az évben a francia Zrinyi nagyon nem érzi ezeket a kijöveteleket és sokszor jött ki úgy, hogy jobb lett volna, ha nem teszi, ahogy sok minden mást se érez. Tudom zrikálás, de nem ehhez vagyunk szokva tőle, viszont be is fejeztem a bántását. Az tény, hogy meg lehet magyarázni, hogy miért volt jó döntés, nem büntetőt adni ezért, de ha őszinték akarunk lenni valószínűleg egy szót se szólhattunk volna, ha befújja, akár volt közelben labda akár nem. Ja, meg volt még egy jó Pulisic lövés balról, ami ahhoz képest, hogy jobb lábas nem rossz. Köszönjük ezt a csodás 45 percet.

Néhány érdekes komment a mérkőzésről, hogy megmaradjon az utókornak

Majd következett kis magyar standup műfaj szintjén lévő viccesnek vélt, de inkább kínosan röhögős második félidő eleje, hogy aztán a későbbiekben a totálisan vállalhatatlan bennyhill showba csapjon az este vége. Mindeközben újabb taktikai mester húzásokkal tarkított, a végén mégis csak megérdemelt sakk matt kiosztása.

Én a meccs első félidejében megjegyeztem magamnak, hogy van olyan, amikor az amerikai szélsőnk jól eltűnik egy-egy játéknapra, de aztán csak elkezdett éledezni és kiállítatta a megfáradt Pellegrinhot emellett több jó lövése is volt az este folyamán. Vele kapcsolatban tényleg igaz az, hogy kevés ziccerből nagy hatékonysággal képes gólokat szerezni, valahogy meg kéne tanulni jobban megjátszani, bár ehhez ugye az egész csapatnak sem ártana focizni és nem csak pár percekre. Szóval eztán kezdődhetett a 10 ember elleni totális támadó foci, amire Pioli egész első félidei taktikája alapult és bár nekünk kérdéses mennyire fekszik a betömörülő védekező ellenfél elleni játék (semennyire) azért még, Pioli masterclass 2: 10/11

A 70. perc tájékán már beáldozott egy középpályást is a mester a szünet nélküli rohamozás oltárán, vegyesbolt hirtelen okafogyottá vált a sárga lapja után. Ennek eredményeképp tovább töltöttük az ellenfél védekező harmadának eddig is meggyarapodott játékos állományát. Tudjuk jól, hogy mesterünk egyébként se kedveli a középpálya, mint olyan használatát és legtöbbször vagy 10 emberrel védekezünk vagy még inkább, 2-0-8 felállásban támadunk, úgyhogy ez várható volt.

Rafa lőtt ma is egy gólt, ami szintén elég komikusra sikeredett, de ezt ma elvették. Mindenesetre én bejegyeztem, nagyszerű teljesítmény már többedik meccsén szerez gólt egymás után, tudnám, ha számolnám, de írja be, aki tudja vagy érdekel.

Lassan a 80. perc környékén jártunk, amikor Stefán felfedezi, hogy korán kezdett el cserélgetni és még így is maradt kettő lehetősége. Na most, számomra ez a mérkőzés momentuma, mert a szituáció adott vagyis 10 emberrel játszó Lazio ellen kellene rohamozni ezerrel, hogy valahogy megnyerjük a mérkőzést, ilyenkor egy átlagos vagy rosszabb edző behozna mindenféle használhatatlan kutyaütő támadót válogatás nélkül, mint mondjuk Csukót, aki szíves örömest osztogatja a labdákat az ellenfélnek és egyel kevesebben lennénk a pályán. Viszont nekünk igazi MESTERÜNK van, aki észreveszi, hogy a Lazió kontráiban a mi nagy rohamainknak köszönhetően benne van a veszély és épp most sárgult ki az amúgy nagyszerű és vitéz, de mégse a sebességéről híres Gabbiátor, a dán védelmi miniszter pedig, életveszélyes ilyen helyzetben. Plusz mégiscsak elkezdhetné egyúttal az olasz nagy védelem legjobbjait idéző világklasszisainkat vissza építeni a csapatba, úgyhogy a kettős csere alkalmával meglepő módon, de abszolút logikusan középső védőpárost cserél. Le a kalappal ismét. Pioli masterclass 3: 10/15

És a végére maradt, ahogy egy jó rendező is ilyen tájra hagyja a csattanót. A 70. percbeli momentum megérik és Okafogyott egy sokadik lövés utáni kapuból kipattanó lövést amolyan Jovicces stílussal bevág, amivel megkoronázza mestere jól kigondolt mestertervét. Pioli masterclass 4: 10/20

Ezek után már tényleg csak a bennyhill show maradt, a hosszabbításban 2 piros lappal és 3 sárgával, aminek eredményeképp Leao biztos nem ló gólt a következő bajnokin, de legalább alázhat a nemzetközi konfetti ligában.

Így kell ezt fiúk nagy gratula. Nem is értem, hogy miért a sok kritika a mesterhez, hiszen ma is hozta az oktatást, igaz a saját stílusában, ami lehet nem nézhető, de ez van. Az Atalanta után, itt is oktatott.

Néhány statisztika, mert láttam kelendő az efféle szakmaiasság:

Labdabirtoklás: kevés – sok
Gólok száma: rohadt kevés – pont elég
xG: sok, de mit értek vele – amennyi a gól

A fentebbi számokból is kilátszik, amit fennt hosszan ecseteltem, micsoda taktikus ül a kispadon.

Zárásként javaslom Benitónak a mostani podcastjét, amiben érdekes gondolatok hangoznak el a mesterről és csapatáról. Bár itt gondolom, sok vérmes szurkoló nem szereti, szíve joga, az így járt… De gondoltam hátha érdekel valakit.