Fiorentina – Milan 1-2 / Lendületben

Csak úgy robog a csapat, újabb meccs, újabb győzelem, újabb nézhető produktum, már ha élvezhetőségről és támadójátékról beszélünk. Ez sem mindegy persze, mert 1-2 hónapja kínszenvedés volt minden meccs, most én azt tudom mondani, hogy egészen szórakoztató a csapat játéka. A tovább után sok dicséret sokaknak, némi kritikával illetve az első Diavoli Live kommentálás kihirdetésével együtt.

Ez most egy nagyon hálás összefoglaló, mert alapvetően tök jó meccset ment a csapat, látványos volt, szép gólokkal, jó egyéni teljesítményekkel, meg sajnos lyukas védekezéssel.

Taktikailag érdekesen alakult az utóbbi időszak, Stef kisebb változtatásokat eszközölt az utóbbi időszakban például a szélsővédők középpályára belépésével illetve előretörésével kapcsolatban, viszont a mai meccsen Leao sokkal centrálisabb volt, főleg labda nélkül a presszing sémánk hatékonysága érdekében, de labdabirtoklások alkalmával is többször nézett be középre. A presszingről itt láthattok egy remek kis elemzést:

A lényeg ebből, hogy Giroud illetve Reijnders és Bennacer munkabírása miatt működhet ez az egész, a fontos következtetés nekem ebből az, hogy olyan csatárt kell hozni a nyáron, aki képes elvégezni ezt a melót hasonló szinten majd.

A védelem megint ingatag volt – kivéve Maignant, aki régi önmagát idézte parádés védésekkel, jó ütemben lehúzott labdákkal és hosszú indításokkal, rég láttunk tőle ennyire a bajnoki szezont idéző meccset. Tomori sem volt rossz amúgy (bár arról lehet vitatkozni, hogy a Fior gólnál nem ért vissza a helyére elég gyorsan), Thiaw viszont közel katasztrófális volt, nem először idén. Nem vagyok annak a híve, hogy játékosokat akár egy-egy rosszabb periódus után teljesen el kell ásni, most viszont nála úgy érzem, hogy a nyáron lehet keresnék a helyére valakit. Meg úgy egyébként is Theon és Tomorin kívül bárki eladó lenne nálam a védelemből, ironikus persze, hogy valószínűleg pont őket fogjuk árulni.

Középen Reijnders egyre jobb –  neki szerintem az utóbbi időben több pihenés is jót tett, meg láthatóan a válogatottban lőtt bombagól is növelte az önbizalmát, nagyon komplett midfield maestro meccset rakott le  Bennacer viszont sajnos a sérülése óta csak keresi önmagát, volt egy-két jobb meccse, de egyelőre nem tudott visszatérni a korábbi szintjére. Ez persze érthető is ilyen hosszú kihagyás után, így is ad olyat a középpályánknak, ami nagyon hiányzott nélküle, szeptembertől majd viszont el kell tőle várnunk a jobb játékot.

Aztán ott van Leao, aki az utóbbi időben komoly formába lendült, és a szezonban már 11 gól, 12 asszisztnál jár, tavaly 16-14 volt a szezon végi mérlege, úgyhogy ezt simán megközelítheti. És ez az elviekben rossz év nála, ahol pár hónappal ezelőtt még az újságok heti szinten álltak bele,  a szurkolótábor fele elküldte volna meg ilyenek. 

Ha nem csak a szigorúan a számokat és a hatékonyságot nézem egy pillanatra, egyszerűen manapság már tényleg nincsen sok ilyen focista, aki nem robotikusan a ráírt, patikamérlegen kimért szerepet és játékot hozza le, hanem ösztönös zseni. Nem azt mondom, hogy a futball ilyen irányú fejlődésével alapvetően gond van, részemről nincs, sőt, de közben kurvára nem bánom, hogy a csapatomban nézhetek egy ilyen arcot, aki tényleg a semmiből tud varázsolni. Persze hogy kellett Milenkovic elcsúszása, de ilyen gólpasszt csak kivételes játékosok adnak – ha nem is fog 10-ből 10-szer ez bejönni, mennyire jó ilyet látni Milan meccsen, nem csak a szokásos gyömöszölést. Úgyhogy ha ezt úgy hozza, hogy közben a minimum 30 gól+assziszt (nem egy meccsnyerő ezekből) érkezik minden szezonban, akkor el tudok tekinteni az ismert hiányosságaitól a fejlődés reményét nem feladva, mert bőven nettó pozitív, főleg egy olyan csapat számára, ahol nincs lehetőségünk hasonló kvalitást igazolni bármikor. A második gólnál a befejezése meg olyan higgadt volt egyébként, ami eddig abszolút nem volt rá jellemző, ha ezt behozza a játékába, az nagy előrelépés.

Na de hogy szórjam még tovább a dicséreteket – Chuku ugyan gólt nem lőtt, de eddigi legjobb meccsét hozta le nálunk, először tűnt igazán úgy, hogy beleillik teljesen a csapatba. Ha tudja hasonló szinten befejezni a szezont, akkor a nyáron elölre tényleg csak egy csatár kell (meg Leao megtartása), mert jól nézünk ki ott eléggé.

Egyébként most a szokásos jó tavaszi szakaszt futjuk, Stef alatt ez minden évben előfordul, ‘21-ben nagyot hajráztunk a BL helyért, ‘22-ban az utolsó 11 meccsből behúztunk 9-et két döntetlen mellett a bajnoki címhez, tavaly meg ennek némileg a teszkós verziójával döcögve, de BL elődöntőbe meneteltünk, meg agyonvertük a Napolit a bajnokságban. Most meg jelenleg egy 6 meccses győzelmi szériában vagyunk, kemény április jön, meglátjuk mire lesz elég.

Azt azért szeretném leszögezni a végén, hogy minden pozitívum ellenére én továbbra is amellett vagyok, hogy kell a váltás a padon nyáron, ha komolyan utol akarjuk érni az Intert. Piolival is szépen meglesz a top 4 (sőt a második hely is) gyakorlatilag bármikor, a BL-ben a középszar szint – ez a jelenlegi vezetőségnek elég is, kérdés nekünk az-e. Nekem személy szerint nem, és ezen egy top edző, plusz még persze további jó és okos igazolások tudnak változtatni.

Végül pedig fontos eredményhirdetés a beharangozóban feldobott Diavoli Live kommentálás szavazása fej-fej mellett haladt végig, úgyhogy első körben április 11-én a Roma ellen fogunk nyomni egy live szakértést Youtube-on, már ha addig találunk egy jó mikrofont is, amire Gerry pénzét elverhetjük. Készüljetek, jó lesz nagyon, nyomjuk fel a nézőszámot!