Clean sheet vol_1.0 // Milan-Chievo 2-0

 

Nézzük szárazon a dolgokat, így vasárnap reggel általában ez a legjobb módszer. Vertünk egy idén biztosan nem a kiesés ellen küzdő Chievót,  megvolt az első idei clean sheet, valamint nem sérült meg senki komolyabban. Az újabb válogatott pauzában biztosan magunk mögött tudhatjuk a Napoli-Lazio-Fiorentina hármast,  ezt pedig azt hiszem, simán aláírtuk volna augusztus elején.

Nem indult könnyen a sztori, a Chievo idén kissé tökösebb lett, nem véletlen kenték meg a Napolit sem idegenben, még ha velük általában szenvedni is szoktak a déliek. Jól kicsesztek velem az illetékesek, mert a péntek este megírt beharangozóm gyakorlatilag értelmét vesztette azzal, hogy Menez vállalni tudta a játékot, viszont ezzel egyúttal tovább roboghatott a firkavilla elöl. Ami a statokat nézegetve feltűnik, hogy mintha de Jong átvette volna Montolivo szerepét. Riccardótól szoktuk meg, hogy van meccsenként átlagosan 10+ pontos hosszú labdája, ehhez képest tegnap Nigel de Jong 14 alkalommal próbálkozott hosszú átadással, és kérem szépen, mind a 14 halálpontos volt. A ráncfelvarráson átesett Honda és az összedrótozott Menez részesülhettek NdJ kiválóságaiból, ha hozzávesszük, hogy Muntari sem tévesztett ebben a kategóriában öt alkalomból, az lassan 20 long pass, amely hiba nélkül célt talált. Pedig nem tűnt ilyen komolynak a játék, sokkal inkább az marad meg az emberben, hogy Menez elforgott megint a pálya minden szélén, volt egy centerünk, akire lehetett játszani, és Bonaventura rohadt hasznos tud lenni a középpályán is – teret adva ezzel később a Fáraónak.

Nigel de Jong hosszú átadásai – bizony, tényleg mind zöld lett!

A már emlegetett clean sheethez persze kellett kicsit a Chievo is, mert a szamarak simán bedöfködhettek volna egyet ; bár ehhez leginkább Muntari könnyelműségei kellettek. Bevallom, nem vagyok muszlim szakértő, így kisebb helyesbítés után annyit tennénk hozzá Muntari tegnapi produktumához, hogy tegnap volt a mekkai zarándoklat ünnepnapja, ami elég jeles nap a muszlimoknál. Persze hatszor is eladta a labdát, rövid időn belül kétszer is mehettek 1-2 védőre a Chievo csatárai, de Sulley vallásának egyik legkomolyabb ünnepén lépett pályára – a gólöröme ezt is tükrözte egyébként. Az utolsó megjegyzés a muszlimmal kapcsolatban, mivel a ramadán végét július végén ünnepelték, simán benne van, hogy a gyengébb őszkezdetben Sulleynél ez komolyan bejátszott, csak hát Montolivo és van Ginkel eltűnésével egyszerűen játszania kellett. Meg Cristante eladásával,de ez most egy másik sztori. Ha már az eladott labdák: bár papíron talán a legjobb védőpáros játszott, de amikor ilyen szitukat kell megoldani, akkor teljesen mindegy, hogy ki áll hátul. Na jó, nem annyira, de ritka, hogy háromból három ilyen szituációt is elcsesszen az ellenfél, és amikor három csatár hozza az Alex-Rami kettősre, akkor nem az ő személyük a fontos, hanem az, hogy egyszerűen nem volt senki, aki kövesse a Chievo játékosait. Nem volt, aki ütközzön velük, az pedig, hogy nem verték meg 1 az 1-ben a hátul maradottakat, kvázi a vak szerencsével egyenlő. Ez nem tetszett túlzottan a tegnapiban, de ennek a másik oldala viszont nagyon is. Legtöbbször azért alakulhattak ki ezek a szituációk, mert nem hátul passzolgatott de Jong és Menez egymással, hanem 1-0, sőt, 2-0 után sem tettük üresbe a váltót, és mentünk tovább előre. Most ez bevált, de talán ez is tűnt a logikusabbnak, és ez megint megmutatta Pippo játékfelfogását. Egyrészt bekkelni nem tudunk, másrészt a Chievo ellen nem is elegáns hazai pályán, harmadrészt pedig ez a Chievo simán be tud verni egyet akkor is.

Sokkal inkább vagyok elégedett, mint közömbös a tegnapival kapcsolatban, nem csak a clean sheet miatt. Abate a meccs embere lett a whoscorednál (!), Honda már négy gólos (szerintem a komplett szezonra nem jósolt neki senki ennyit, bár talán benne volt egy kicsit Bardi) a Fáraó is jól szállt be a meccsbe (ő harcolta ki azt a szabadrúgást, amit Honda belőtt, valamint kvázi gólpasszt adott Bonaventurának), és hátul megoldották, amit kellett. Veronában a Hellas ellen kinéz egy hasonló meccs, és de Jong inkább ott pihenjen, mint a Fiorentina ellen hazai pályán. Két hete van Pippónak felépítenie Essient, de az eddigiek alapján tud vele valamit kezdeni.

GdS osztályzatok: