Ne öntsük ki a fürdővízzel a gyereket is!

Sohasem szabad első dühből posztot írni. Különösen igaz ez az olyan meccsekre, amelyek után lángra kapnak az indulatok, és beindul a bűnbakkeresés. Súlyos és később alaposan megbánt tévedésektől kímélhetjük meg magunkat is, és a környezetünket is, ha nem engedünk a lila köd tébolyának, és nem szennyezünk be őrjöngve mindent, ami számunkra kedves, csak azért, mert fel vagyunk dúlva a pillanatnyi sokk által. Ilyenkor szépen le kell nyugodni, meg kell várni, hogy tárgyilagosan tudjuk értékelni mindazt, amit láttunk, hátralépve egyet, a dolgok egészében nézve ezt az egyetlen egy darab mérkőzést. Hajtás után ez következik. 

 Kezdjük azzal, hogy a 0-4 az bizony tényleg egy nagyon súlyos vereség, főleg úgy, hogy a Napoli semmi különöset nem mutatott, ami alapján megérdemelte volna, hogy 4 gólt is szerezzen a San Siróban. Annyira sok ez a 4 gól, annyira esetleges volt mindegyik, hogy tulajdonképpen nagyon eltorzítják a mérkőzés képének egészét, így a tisztánlátás céljából teljesen indokolt lenne a gólok nélkül elemezni a mérkőzést, ahogyan azt egy neves szakember is propagálta korábban. Tudniillik, ha másképp esnek a gólok, akkor az eredmény is teljesen más, és akkor mindenki másról beszél, pedig a mérkőzés minden esetben 90 percig tart. Mibe tart 4 gólt berúgni? Összesen nem kerülhet többe fél percnél. A mérkőzés javát láthatóan nem ez teszi ki, és teljesen jogos, ha az edző az érdemi részre készíti fel a játékosokat, hogy ott álljanak helyt. És ez meg is történt. És akkor még egy szót sem szóltunk Rizzoli játékvezető szégyenteljes tevékenységéről, aki pofátlanul részrehajló ítéleteivel vállalhatatlanul sújtotta szeretett csapatunkat. Szégyen, hogy ilyen fogalmatlan emberek futballpályák közelébe mehetnek. Mindenki emlékezhet rá, hogy egy percen belül mi ellenünk lefújta ugyanazt, ami a Napoli védőinek szabad volt. És még volt pofája kiállítani a másodedzőnket, pedig Burgos teljesen udvariasan szólt oda. Reméljük, soha többé nem teszi tönkre az esténket ez az ember. De hagyjuk is, mi nem bírózunk, senki sem mondhatja, hogy a bírókra kenjük a dolgokat.

Mielőtt rátérnénk a lényegre, emlékezzünk meg néhány szó erejéig a gólokról is, hogy azoknak se legyen hiányérzetük, akik tényleg csak a negatívumokat tudják kiemelni. Bár igazából nincsen sok értelme, mert a Napoli egész meccsen nem csinált semmit, csak a mi hibáinkból éltek. Tehát nem jobbak nálunk 4 góllal, ez tény. Akkor meg mégis miről beszélünk ? Persze kisebb hibák mindenhol becsúszhatnak, főleg egy újjáépülő csapatnál.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Zapatát egy, két vagy három saját térfeles labdaeladás alapján kellene megítélnünk. Ugyanúgy, Ely végülis megakadályozta, hogy az ellenfél legveszélyesebb csatára, Hiiguain gólt szerezzen, azaz csak a munkáját végezte. De Sciglio sem tudhatta biztosra, hogy Insigne biztos, hogy a kapu felé akar-e menni, vagy esetleg mégse. Az a szabadrúgás pedig pont így sikerült, először nem tűnt olyan veszélyesnek, de az ilyenek benne vannak a fodballban. Jobb is, hogy már 0-2 meg 0-3 után történtek ezek a szerencsétlen dolgok, mert akkor már mindegy volt, máskor meg majd nekünk fognak ezek bemenni. A 2-0 egyébként egy nagyon veszélyes eredmény, de most a Napoli kerekedett felül ennél a kritikus fordulópontnál. De mondom, nem itt van a lényeg, ezek csak a gólok voltak.

Sokan nagyon türelmetlenek, mert nem nyerünk meg minden meccset, de tudomásul kell vennünk, hogy nem lehet egyetlen nyár alatt helyrehozni a múlt hibáit. Még legalább két három hasonlóan hatékony mercato kell ahhoz, hogy visszanyerjük a régi nagyságunkat, és újra a minket megillető fényben tündököljünk. Egyelőre megértőnek kell lennünk, hogy a változások csak lassan érnek be, de Mr. Bee pénze elegendő garanciát jelent arra, hogy Galliani képes lesz az ő fékezhetetlen agyvelejével újjáépíteni a csapatot. Persze ez nem megy azonnal, de láttuk, hogy mindenki elől elhozta nekünk Baccát és Luiz Adrianót. Bertolaccival kapcslatban erőt mutatott, elhozta minden áron, bármennyire is meg akarta tartani a Roma és a Genoa. De mi nem hagytuk! Ugyanez áll Romagnolira is, aki most egyébként hiba nélkül, sallangmentesen hozta le a meccset. És igen, egyelőre csak a Genoából és a Genoa tarcsiból tudunk középpályásokat venni, mivelhogy más nem jönne, mivelhogy nincs BL, de ha látják, hogy Szinisával nagyon komoly ez a projekt, akkor majd jönnek jobbak is. És ugye napról napra egyre jobban látják.

Nem szabad elsiklani a lényeges folyamatok felett, mert pont ezek azok, amelyek el fognak minket vinni a célunkhoz. A Presidente szellemi frissességét bizonyítja, hogy még így 80 fölött is kiváló döntést hozott Szinisa kinevezésével. Igaz, arra senkinek sem volt oka, hogy ezt akár egy percig is kétségbe vonja. A csapat rendre kiváló morállal kezdi a meccseket, megyünk előre, olykor a kapuig is felérünk, sőt, azt eddig minden meccsen eltaláltuk, lőttünk gólokat is. A csapat szervezett, a játékosok egymásért, és értünk, szurkolókért harcolnak, olykor ellenszélben is. Éppen ezért, nem tehetjük meg velük szemben, hogy folyamatosan követelőzünk, mint a kakukkfióka, mert már így is annyi trófeát nyertek nekünk a mi hőseink, hogy úgy járunk, mint a kis gömböc.  Ezzel párhuzamosan, be kell látnunk, hogy a media és a szurkolók oldaláról érkező túlzott nyomás görcsösséget okozott a láthatóan eredménykényszerben szenvedő játékosokban. Nem szabad továbbra is hagyni, hogy pszichikailag agyonnyomjuk ezeket a lelkizős, önbizalomhiányban szenvedő fiatalembereket. Hagyni kell őket kiteljesedni a maguk valójában, szépen cirógatva, hogy Szinisa apó eldajkálgassa őket, visszafogadva a nyájba a kis eltévedt báránykákat, Urby-t és Princét. Ely pedig szokhatja a magaslati levegőt tovább Milanellóban.

Most jön a legjobban a szünet, így végre lesz lehetőség rendezni a sorokat, és folytatni a javuló tendenciát, kijavítva a maradék hibákat. Ne feledjük, Mr Bee pénze bármikor ideérhet, és akkor Galliani összevonja a szemöldökét, mint Rózsa Sándor, és jó betyárosan lehúzza a sok újgazdag hülyét és a tehetségneveldéket. Addig is, most jön egy kis szünet, utána pedig a Torino ellen a három pont megszerzése lesz a legfontosabb. Alig néhány pont a lemaradásunk, csak folytatni kell a megkezdett munkát, és higgyétek el nekem, nagyon hamar meglesz a gyümölcse!!!