Járókeret eldobva // Craiova-Milan

Július utolsó csütörtökjére épülhet fel a Milan abból a sérüléséből, amit három és fél éve szenvedett el. 2014 meteorológiai tavasza után újból kilépünk az európai színpadra, elhagyva a gipszet és a fájdalomcsillapítókat – viszont itt lehet még csak igazán fájdalmasat bukni.

Atletico Madrid – AC Milan 4-1 (2-1)
Milan: Abbiati – Abate, Bonera, Rami, Emanuelson, Poli, de Jong (Muntari, 78′), Essien (Pazzini, 68′), Taarabt (Robinho, 46′), Kaká, Balotelli. Vezetőedző: Clarence Seedorf.
Gól: Diego Costa (3′, 85′), Arda Turan (40′), Raúl García (71′) ill. Kaká (27′).

Ez volt az utolsó európai kupameccsünk, 2014. március 11-én a Vicente Calderónban, ami által 5-1-es összesítéssel búcsúztunk a BL-től. Három és fél év elteltével mindösszesen egy ember maradt hírmondónak, Iggy ott futkorászhat majd csütörtökön Craiovában is, meg ne feledkezzünk el Abbiatiról, aki a vezetőségben kapott helyet, mindezzel együtt is durva söprés, ami végbement az óta, még ha ebben nagy szerepe van a mostani nyárnak is. Az előző idény végeztével rögtön az is eldőlt, hogy nem kell júliusi nyaralásokat lefoglalnia a keret tagjainak, már aki úgy gondolkozhatott, hogy biztos a helye a következő évi csapatban, hiszen az Európa Liga harmadik selejtezőkörében kezdünk. Rengeteg szenvedés és borzalmas meccsek vannak mögöttünk, és ha be is valljuk, hogy az EL nem a prémium kategóriát képviseli még egy közepes étterem étlapján sem, azért az nem biztos, hogy problémát jelent, ha az egyszerű kajákhoz szokott gyomor nem rögtön kaviárral kezd az első vacsorán. Ez van most, nem csak papíron kell lefutni a kötelező köröket, és ki kell világlania, hogy merre induljunk majd a következő évad végén. Ha minden flottul megy, akkor a csütörtök estéink úgy nagyjából szintén február-március táján kezdenek majd izgalmassá válni, mindaddig pedig kiváló terep lehet arra, hogy Montella megmutassa, nem csak fogfehérítővel van Colgate-mosolya, hanem valójában is ki tudja mutatni azt. Mielőtt a pályára fordulnánk, megjegyzendő: bármekkora hendikeppel is indult az új vezetés, és bármennyire is tűnt komoly vállalkozásnak az, hogy ekkorra már lerakják az új csapat vázát, megcsinálták. Nyilvánvalóan nincs kész a Milan, de az egy óriási tett, hogy most nem azon kell aggódnunk, hogy választanunk kell majd a két prioritást élvező sorozat között, hanem nyugodtan neki tudunk menni az EL-nek is, hiszen lassan mélységben is megvan a keret – mindazok mellett, ha minőségbeli észrevételeink akadnak is, de mennyiségben szépen el lehet osztani a terhet, ami ugye majd inkább szeptembertől jelentkezik. Szóval bravo, Fassone és Mirabelli, erre volt szükségünk!

Akkor az EL-ről: ami igazán durva, hogy a twitteren elindult egy #in500000 kampány, ami azt hivatott megcélozni, hogy legyenek legalább 50ezren a visszavágón. Ebben is van szerepe persze a Fassone-Mirabelli duónak, de nagyon is jól nézne ki, ha egy ilyen párharc visszavágóján, aminek remélhetőleg kvázi lefutottként vághatunk majd neki, egy ekkora tömeg összegyűlne. Most úgy tűnik, minden felől a bizalom és a hit árad a csapat csakrája felé, amit valószínűleg a Bayern elleni 4-0 is alaposan táplál – erre pedig legalább akkora szükségünk volt, mint a már említett urak pazar munkájára. 4-0 az 4-0, legyen szó bármilyen sör-virsli meccsről, egyúttal persze ez nem jelent automatikus továbbjutást senki ellen sem. Az a csapat, ami várhatóan csütörtökön kifut a pályára, még nagyon nem az lesz, amit szeretnénk majd látni, viszont egy jó kis lehetőség lesz a többieknek arra, hogy bizonyítsanak, mert talán az idei év egyik nagy újdonsága lesz, hogy nem nagyon lesznek bérelt helyek a kezdőben. Montella variálhat taktikában és emberanyagban is, az egészséges versenyszellemet kell meglovagolni, és ezekből kihzoni a legjobbat. Mondjuk a jelenleg bevethető emberekkel nem biztos, hogy a 433-at erőltetnénk továbbra is, de hát szerencsére lehet változtatni: Conti és Ricardo Rodriguez is ott van a keretben. Nem lesz viszont Calhanoglu és Suso, az indoklás szerint egyikük sincs megfelelő fizikai állapotban, Bacca távolmaradása viszont elég egyértelmű üzenet azt illetően, hogy jövőre nem a San Siro gyepén fog térdepelni góljai után a kolumbiai., miképp Sosa kihagyása is inkább arra utalhat, hogy nyitva hagyják a kaput, hogy egy olyan csapat vigye el, aki még érdekelt az európai kupákban. Biglia és Bonucci sem lesz még, így az újak közül Svájc lófarkas férfiképviselője mellett Musacchio, Kessie és Borini lehet ott a kezdőben. Ami kimondottan érdekes lehet, az Jack szerepe, hiszen míg tavaly azért a támadások jelentős része végigfutott rajta, ez idén már nem biztos, hogy így lesz, viszont szükségünk lenne rá is, valamint Borini és Cutrone is azon lehet, hogy nehezebben teljenek Montella éjszakái, és itt a futball kerül előtérbe. Niangra ki sem térünk, mert megfejteni a vele kapcsolatos terveket egy poszt erejéig lehetetlen.

Ami a Craiovát illeti, az előző román bajnokság ötödik helyezettjéről beszélünk, tulajdonképpen nemzetközileg jegyzett futballista nélkül: a legértékesebb emberük a 23 éves román jobb szélső, Alexandru Baluta a maga 1,3 millió eurójával. Devis Mangia ül a kispadon, aki korábban például a Palermónál, és az olasz U21-es válogatottnál is dolgozott, a tavalyi szezon végeztével vette át a csapatot, ez lesz a harmadik meccse a kispadon. A továbbjutás tehát a minimum legalja, bármennyire is érezzük a sprinteknél, hogy ez még nem az igazi, nem szabadna, hogy maradjon kétely a jövő heti visszavágóra a továbbjutó kilétét illetően. A csoportkörhöz egyébként még egy kört majd mennünk kell, a play-offra augusztus negyedikén sorsolnak, 17-én és 24-én van a két meccs. Itt egyébként új belépő nincs már, csak a 29 párharc győztese, plusz a BL-selejtezőkön elvérző csapatok jöhetnek.

Az új éra első feladata jön tehát csütörtök este, eddig egyetlen összetevőben sem kellett csalódnunk, és kétségtelenül pokolian fájna, ha ez Romániában esne meg először. Téthelyzetben nyilván másképp mozognak a lábak, és talán ez lehet még egy komoly kérdés, hogy bár már nem a közönség szórakoztatása miatt játszunk, hanem csőéles meccsről van szó, mégis mennyire tud felpörögni a csapat egy ilyen ellenfél elleni meccsre – és itt elő lehetne hozni a csapatkapitányi kérdést, de ezekről majd máskor, más körülmények között.

CS U Craiova – Milan: (20.00)
 Várható kezdő: