… és akkor megfagyott a levegő // Milan-Chievo

Oké, tényleg ganaj egy idő van odakint, de azért erre tényleg nem számítottunk. Március közepén hó? Danny Failbeck? Kalinic nincs a keretben?

Mielőtt rátérnénk a mai feladatokra, nem mehetünk el Danny Failbeck (óangol nyelvezet szerint Fallbeck) és a Londonban történtek mellett szó nélkül. Oké, RiRo málé volt (a szezonban nem először!) de ilyet befújni Európában elég meredek – és persze önmagunk ámítása lenne, ha csupán erre fognánk az 5-1-s végét, de azért bőven volt szerepe a történetben ennek is. Kár, mert arról van szó, hogy sima továbbjutási esélyünk volt az Emirates-ben, de nem voltunk lefocizva – a második félidőre picit alábbhagyott a lelkesedés, de ez talán az összetett állásra való tekintettel tulajdonképpen bele is fért. Nem engedtük el az EL-t, az Arsenal örülhet, hogy egy jó meccsel lerendezett bennünket, nekünk meg maradt még jó pár lecke, mielőtt végleg kilépnénk az autópályára. Talán sok is lett volna a csapatnak a folytatás, és nem biztos, hogy megtérült volna egy Arsenal kiejtésébe ölt energia vs bajnokságban szerzett pontszám – innentől darálni kell a kötelezőket, és szemellenzővel menni előre, egy pillanatra sem ránézve a tabellára. Talán ez lesz a legnehezebb feladat.

Egy könnyed Chievo jön, viszont a Gattuso-éra talán első komolyabb feszültségével: Kalinic ugyanis nem azért maradt ki a keretből, mert sérült lenne, hanem mert Rino nemes egyszerűséggel kihagyta, mondván, nem igazán húzott az edzéseken. Nem szoktunk hozzá az ilyesmi módszerekhez, ráadásul elég szimbolikus, hogy pont azzal a Kaliniccsel csinálja ezt meg a Mister, akit általában azért küldünk a pályára, hogy verekedjen egy jót, és a fizikai erejét érvényesítse a védőkkel szemben. Nyilvánvalóan ez elég komoly hadüzenet a horvát felé, akire aztán olyan kritikai záporeső hullott eddig is, amit kevesen kaptak mostanság – meglátjuk, ez mit hoz majd ki belőle, ha egyáltalán kap még lehetőséget a szezonban. Összességében annyi biztos, ez egy elég fajsúlyos döntés, kérdés, a keret mit reagál erre, a mellett, hogy ha Gattuso marad az edző (márpedig Mirabelliék elég komoly kommunikációja az, hogy hamarosan írják alá az új kontraktust Rinóval) akkor Kalinic alighanem lécel – mit hoz ki ez a többiekből. Lazsálókkal eddig sem volt baj, de kérdés, hogy kellett-e most ez a csapatnak: viszonylag nyugodt volt a légkör, kérdés, hogy most szükség volt-e a drákói szigorra, ráadásul pont akkor, amikor igazából véget ért a nagy roham, és már csak a bajnokságra kell koncentrálni, az egy szem kupadöntő mellett, tehát annyira nem kell majd rotálni. Annyit meg még hozzátennénk, André Silva pont most kezdett életjeleket mutatni, erre Kalinic kikerül a keretből, a poszton meg ott van még Cutrone, ha valaki a feláldozható kategóriának tűnik, akkor az pont Kalinic, egyrészt a kora és az adottságai miatt, másrészt a teljesítménye sem indokolja a maradást – más kérdés, hogy ezt pont március közepén kell-e meglépni.

Hogy a meccsről is essen szó, Romagnoli viszont sérülés miatt maradt ki, és minden bizonnyal Zapata ugrik be. A kis kokódíler általában hullámzó produktummal jelentkezik, képes klasszisként játszani, hogy aztán egy nagyobb sóhajtól úgy dőljön össze, mint egy kártyavár, amire rálépett egy elefánt – ha a Chievo (pláne a jelenlegi Chievo) ellen sem fér bele ez, akkor nagyok a gondok, még ha nem is szükségszerű a szilveszteri kabarét márciusban összeállítani. A center így minden bizonnyal Cutrone lesz, nekünk meg nincs más dolgunk, csak behúzni ezt a mait. Nem szabad, hogy a fejekben többet jelentsen az Arsenal elleni kiesés (tökmindegy, hogy miképp alakult a meccs) mint amit jelentett, vissza kell állni szépen a sorba, és tenni a dolgunkat – mondjuk Kalinic büntetése éppen jól is elsülhet a többiek szempontjából. Csak Ricardo Rodriguez ne húzzon fel hernyótalpast.

Tipp: 2-0
Várható: