A nagy megaszondások # 21/22 értékelő

Bajnokok, visszatértünk! A nagy ünneplés után itt a nagy ítélethirdetés ideje. Lesújtanak a súlyos kalapácsok! Már olyan rég nem írtam, hogy itt ülök fél bekezdésen mióta már! Előszedem akkor a mindig előhúzható helykitöltő varázs kifejezéseket: Hétszünyű Kapanyányi Monyók, Y-bárca, rejtett foglalkoztatás megdönthető vélelme. Hajtás után veressétek oda Ti is!!!

  1. Értékeld 1 és 10 között a szezont!

Csirko: 10

Harkness: 10, mi más is lehetne. Jó, ha nagyon precíz akarna lenni az ember, a BL kiesés a Liverpool B ellen azért csúnya volt, a kupakiesés is, meg a bajnokságban is voltak nyilván kisebb hullámvölgyek, de na, nem lennék képes más jegyet adni.

k: Scudetto? Mert akkor ki sem fér a skálára!

  1. Az év legjobbja?

Csirko: Pioli

Harkness: Van sok jelölt, és tényleg Piolit lenne a legstílusosabb mondani, mert jól szimbolizálja ezt az egész csapatot. Ha játékost kell választanom, akkor viszont Leao, már a szezon elején is erősen kezdett (az az Atletico elleni ollózás néha még mindig eszembe jut…), a végére meg tényleg szintet lépett.

k: Az mindig más volt, de akkor nagyon!!!

  1. Az év momentuma?

Csirko: A sassuolói celebrálás

Harkness: Az ünneplés. Nincs is mit hozzáfűzni.

k: Zsiru fordítós gólöröme a tavaszi derbyn, ami előtt félidőben még azon ment a disputa, hogy kiütnek-e a szomszédok vagy nem. Az a szemkidülledős, minden arcizom megfeszülős, érkidülledős forma, mint egy sztálingrádi veterán öregasszony. A bajnokcsapatunk közös megtapsolása pedig örök emlék marad.

  1. Az év kellemes meglepetése?

Csirko: Kalulu

Harkness: Ebből annyi van, hogy külön posztot érdemelne. Maignan, mert azt vártam, jó kis kapus lesz, nem azt hogy egészen extra és egyenesen klasszis szint. Kalulu, mert hát egy remek középhátvéddé nőtte ki magát pár hónap alatt. Tonali, mert nem vártam, hogy ekkorát tud előrelépni az első nagyon csendes szezonja után. Radó, mert mindig megbízható volt a limitációi ellenére. Leao, mert tudtuk mi van benne, de amennyire megállíthatatlanná vált a szezon végére, azt legszebb álmaimban hittem csak. Valahogy így, leginkább ők.

k: Az arany 🙂 De mondhatnám Sanyit is.

  1. Az év csalódása?

Csirko: A csapat hasít, de a blog még mindig lepusztult

Harkness: Hogy Keszi nem írta alá. Meg mondjuk Brahim Díaz, ott van nála a 10-es mez, sokat vártunk tőle, aztán kb pályára sem tudott kerülni a végére.

k: Még mindig nem érkezett meg Leandro Damiao.

  1. Az év mélypontja?

Csirko: Maldini nyilatkozata, hogy Elliotték nem becsülik meg eléggé

Harkness: A Spezia elleni hazai vereség. Borzasztó volt, de onnan csak felfelé vezetett az út szerencsére, veretlenül lehoztuk a hátralévő bajnokikat.

k: A Sassol elleni hazai bukó nagyon csúnya volt, a Spezia már inkább orrbavágó, a Salernitana 2-2 már csak egy tompa tockos utána.

  1. Mit jelent neked ez a scudetto?

Csirko: Adrenalin, sunshine, happiness

Harkness: Mindent. Ennyi idő után, ilyen underdogként, tele fiatalokkal, szimpatikus arcokkal, ezerszer leírt edzővel, a legnagyobb klublegendával a vezetőségben. A Football Managerben csinálszt ilyet, mert a valóságban úgysem történik meg, aztán tessék.

k: Nem tudom, szerintem még nem esett le teljesen.

  1. Mikor hitted el?

Csirko: A Sassuolo elleni harmadik gól után

Harkness: Elhinni csak a Sassuolo elleni hármas sípszónál, de Tonali Lazio elleni utolsó perces góljánál ott volt a fejemben, hogy ez a miénk, meglesz. Teljesen bíztam a csapatban, hogy lehozzák a hátralévő meccseket. Theo szólójánál meg igazából meg is nyugodtam.

k: Igazából még most se, de titkon mindig reménykedtem benne, akkor is, ha mást írtam – na, ki még? A bolognai Ragu volt az a fordulópont, ami után már nem jött másik.

  1. A siker fő letéteményese?

Csirko: Maldini, Pioli, Massara. Maignan, Calabria, Florenzi, Kalulu, Tomori, Kjaer, Theo, Tonali, Bennacer, Kessie, Krunic, Leao, Rebic, Giroud, Ibra. De Gazidis és az Elliott is elismerésre méltó. Szóval jó sokan

Harkness: Ez a szép, hogy nincs egy ember. De akkor mondom Maldinit, ő igazolta le ezeket a fiatalokat, ő hozta vissza Ibrát, és ő nevezte ki Piolit, mindenki nagy felháborodására. Nem csak a pályán legenda és elit.

k: Tatarozó Sándor.

  1. Mit vársz a nyártól?

Csirko: Kezdetnek Maldini és Massara aláírják a szerződéshosszabbítást. Ahogy a Redbird tranzakció is lezárul. Leao, Theo, Bennacer, Tomori es Kalulu is hosszabbít. A mercatón jön egy középső védő Romagnoli helyére. Most olybá tűnik, hogy ez Botman vagy Bremer lesz. Középpályán Kessie helyett valaki. Renato Sanchest várják sokan befutónak, de ha ő nem, akkor Vertout, Cristante, vagy valamilyen gazdaságosabb megoldás. Esetleg De Ketelaere, de mivel ő inkább AMC, ebben az esetben Adli vagy Krunic játszana tobbet MC-ben. Jobb szélre Messias egy szezonos csoda volt, helyette jönne elvileg egy nagyobb durranás, Zaniolo vagy Berardi. Meglátjuk, benne van, de némileg szkeptikus vagyok. De Ketelaere esetlegnek itt is elképzelhető, pláne, ha lenne kedve szélen játszani. Centerbe Ibra helyére – akár marad még egy évet, akár nem – Origit már elkönyveltem. Ha mégse ő lesz, akkor majd meglepődök. Ha pedig rajta kívül is hoznánk csatárt, azon még jobban. Bónusznak érkezik egy csere balbekk Toure helyett, ide Cambiasot tippelném be, ha mar olasz, ami kell a nevezéshez, fiatal és a Genoa kiesett a Serie B-be. Egyébként pedig itt is jöhet a sunshine, happiness.

Harkness: A legfontosabb Leao megtartása, szerintem más kulcsember nincsen veszélyben, igazából nincs szükségünk pénzre, szóval nem kell eladnunk, érte viszont bejöhet egy elég durva ajánlat, felfigyelt rá mindenki. Ezen kívül nyilván jobbszélső, és 10-es kellene leginkább, ha maradunk ezzel a formációval. És persze egy csatár is kellene az öregek mellé, az gyakorlatilag már fixen Origi, meglátjuk, nem vagyok elragadtatva tőle, de lehet nagy húzás lesz.
Aztán meglátjuk kik jönnek még, nevekkel direkt nem is spekulálnék most, ebben az utóbbi 1-2 hétben próbáltam többnyire kioffolni a pletykákat, annyira zavaró tud lenni a napi update Renato Sanchezről, Botmanről stb. Főleg így a tulajdonosváltással van egy kisebb átmeneti időszak nyilván.

k: Csatlakozom az előttem szóló kolléga urakhoz, a legfontosabb, hogy legyenek meg a hosszabbítások, és amennyire csak lehetséges, maradjon egyben ez a társaság, VIP-páholytól az ötödik számú hátvédig. És csak olyanok jöjjenek, akikkel tényleg beljebb vagyunk, ne pedig kényszermegoldások, akiktől mindenki fél év múlva szabadulni akar.

  1. Akarsz Keszi búcsúposztot írni?

Csirko: Tőlem egy búcsúpacsi érkezik

Harkness: Természetesen. Meg még a szezonról egy mindenféle top 5-ös mókázást, gólok, játékosok, stb, jó kis nyári lazításnak a mercato felpörgése előtt.

k: Cutronének nem hoztam sok szerencsét,

Keszi egyen sok szolnoki cseresznyét!!!

  1. És Rafát?

Csirko: Erre remélem még elég sokat kell várni

Harkness: Never. Amúgy is nagyon büszke vagyok rá, mert a szezonnyitó posztban betippeltem házi gólkirálynak, az akkor még merésznek számított. Ha papíron nem is lett az, azért a VAR szerint megadható a tipp, lehozta.

k: Kastélynak szívesen.

  1. Akkor kiét?

Csirko: A nekrológ nem kimondottan az én műfajom

Harkness: Ibra térde sírva könyörög, hogy a svédét, de úgy tűnik ennek még nincs itt az ideje. Majd egy nap, de abba kell majd munkát rakni rendesen.

k: Az Inter bajnoki reményeinek.

  1. Nevezz meg 5 arcot, akit szívesen csodálnál a blog új borítóján!

Csirko: Amondó vagyok, hogy vox populi, vox dei. Mármint nekem Balotelli, Zapata, Nocerino, El Sharaawy, Galliani se fáj, szóval túl komoly elvárásaim nincsenek.

Harkness: Paletta, Constant, Bakaye Traoré, Poli és Cerci. Jó, viccet félretéve, Maldini kötelező, Pioli kiérdemelte, Zlatan túl nagy legenda lett ezzel, Bennacer nálam nem maradhat ki, és mondjuk utolsónak legyen egy Theo.

k: Amelia, Albertazzi, Angela Merkel, Agazzi, Agassi. Plusz Antonini és Antonelli képernyővédőnek. De tudjátok mit, én azt mondom, írjunk ki egy szavazást, népi demokratikusan döntsük el, utána pedig szemérmetlen módon hajtsuk be Flagstaff kummanttárson azt a könnyelműen megtett ígéretét!!!

  1. Ha nem lepusztult, akkor milyen? Mi legyen más?

Csirko: Akkor legyen reneszánsz polihisztor

Harkness: Bajnok, legalább a csapat, még ha mi nem is tudunk mindig felnőni hozzájuk, kivéve persze a kummantmezőben, ott tarolunk.

k: Ez egy kurva jó kérdés. Nehéz ettől szabadulni, mert a lepusztultnak vannak olyan rétegei is – pontosabban mentes olyan rétegektől, mint a túlgondolás, giccs, manír vagy modorosság. Vagy bármiféle tudálékosság. Egyszerűen csak naiv és keresetlen. De azt én is érzem, hogy valami más lesz/kell. Meglátjuk. Folyton változásban vagyunk, ’14 nyarán egészen mást jelentett a lepusztultság, mint 2 éve, vagy éppen most.

  1. Címvédés?

Csirko: Még mindig delirálok a scudettótól, szóval, persze, simán

Harkness: Persze, és BL győzelem is nyilván!

k: Hadd legyek pesszimista. Idén nem az a csapat nyert, amelyiknek a legjobb focija volt egy meccsen. De még csak nem is az lett a bajnok, akinek a legtöbb pénze volt játékosra. Ez egy lehetőség volt, amikor domináns csapat híján többen is odaérhettek volna. Mi nyertük meg, mert mi voltunk a legjobb csapat. De hogy mi lesz jövőre – ez már egy másik történet.

  1. Mit köszönjünk meg az Elliottnak?

Csirko: Csődközelből scudettóig. Azt se felejtsük el, hogy úgy tűnik, harminc százalékig maradnak.

Harkness: Magáért beszél a munkájuk, behozták a tudatosságot a klub gazdasági működésében, a sportszakmai részt meg okosan rábízták egy hozzáértőre, aki mellett ki tudott állni a teljes szurkolótábor is. Nem mondom, hogy nem voltak gondok és rossz döntések, de hát a kínaiak után ez egy elképesztő sikersztori ilyen rövid idő alatt. 

k: Megmutatták a világnak, hogy egy olasz csapat is lehet anyagilag fenntartható módon sikeres.

  1. Mit várhatunk a Piros Madártól?

Csirko: Az Elliott-stylehoz képest túl sok változást nem. Maximum stabilabb anyagi hátteret. Valami Liverpoolhoz hasonlót, ha nagyon optimista akarok lenni. 

Harkness: Ez jó kérdés, egyelőre fogalmam sincs, az a reális, hogy hasonlóan folytatjuk, de bennük akár komolyabb költekezés is ott lehet. 2 hónap múlva már okosabbak leszünk, az nálam jó start, hogy Maldinit a kis ijedtség után sikerült maximálisan meggyőzni és itt tartani.

k: Signore Cardinale studiare italiano.

  1. Nyári tervek?

Csirko: Nyomon követni, hogy mennyire jönnek be a Mit vársz a nyártól kérdésre adott válaszaim.

Harkness: Kiélvezni ezt a sikert, párszor még meg fogom nézni az “all goals” és hasonló videókat. A mercatot meg kisebb pihenőkkel fogom követni, mert rájöttem, hogy bár nagyon fun tud lenni, manapság inkább kiégek tőle, annyira felgyorsult, felhígult az egész a twitternek hála. 

k: Iszom egy Kőbányait Moldova tiszteletére.

  1. Hűsítő javaslatok a kummanttársaknak?

Csirko: Matri-Cerci-Mirabelli

Harkness: Bármilyen kellemes ital mellé ez a videó: AC Milan 2021/22 | The 19th Scudetto | Cinematic Short Movie

k: Az izsáki álszovjet buborékost 500 alatt vesztegetik a Tescóban – ennyi pénzért már lehajolni sem érdemes a mai világban.