Fiorentina – Milan 2-1 / Középszar

Próbáltam valami értékelhetőt írni erről a meccsről, de nagyon nehéz lenne, mert maga a csapat teljesen értékelhetetlen volt. Már az első 20 percben sejthettük a sorsunkat, mivel gyakorlatilag a félpályát sem sikerült átlépnünk, teljesen domináltak minket a hazaiak. Vajon csak visszaléptünk kicsit a januárba, és szerdán már helyreállnak a dolgok, vagy az előző négy meccs volt a kivétel, és további szenvedésre számíthatunk? Ez a tovább után még nem derül ki, az viszont igen, ki volt az egyetlen értékelhető emberünk, és kik jelentették a legnagyobb csalódást szombat este.

Azt szerintem érdemes elmondani, hogy már az őszi meccs is inkább így nézett ki, úgy emlékszem pont a VB szünet előtti utolsó fordulót játszottuk ellenük, és Italiano ott is eléggé elpakolta Piolit, jobbak voltak főleg az első félidőben, de sikerült azzal a mákos öngóllal behúznunk végül. És egyébként is csalóka a Fiorentina helyzete, mert ugyan a helyezésük jó szar a bajnokságban, valójában ez főleg a pocsék helyzetkihasználásuknak köszönhető, a 90 percre lebontott xG különbségük +0,28, ami alapján hetedikek, például a Lazio előtt. Ez persze nem szentírás, de az biztos, hogy jobbak annál, mint amit a tabella sugall, ez meg nagy részben Italianonak köszönhető.

De rólunk is szólva pár szót, katasztrófa volt a játék, gyakorlatilag mindenki alulteljesített. Talán csak egy embert lehet pozitívan kiemelni, Maignan nagyon jó volt, valószínűleg ha nem ő áll a kapuban, ez egy nagyobb vereség lett volna. A védelem az előző magabiztos 4 meccsel ellentétben teljes összeomlást produkált, Thiaw kétszer is nagyot hibázott (csak egy gólt kaptunk belőle), Tomori meg egészen elképesztő ostobaságot művelt a tizenegyesnél.

Tonali és Bennacer középen szintén nem emlékeztettek önmagukra, annyit tudok a mentségükre felhozni, hogy előbbi gyakorlatilag állandóan 90 perceket játszik pihenés nélkül, utóbbi meg most tért vissza hosszabb kihagyásból, tőlük többet várunk mindannyian.

Elöl meg csak az bizonyosodott be, amit eddig is tudtunk: Leao nélkül ez a csapat kategóriákkal gyengébb, támadójátékunk kb nem létező. Rebic nem tényező, már az sem mondható el róla, hogy az egy szar-egy jó mintázatot követi, gyakorlatilag nincsenek jó megoldásai, lehet a nyáron ideje lesz megválni tőle. Giroud teljesen súlytalan volt, de ezen még lehetett rontani is, mert te jó ég Origi mit művelt, még innen is sikerült lefelé kilógnia, a 41 éves Ibra több harcosságot hozott be. És akkor ott van még CDK, aki egyébként a legügyesebb és hasznosabb volt minden támadónk közül, néhány okos megoldással, szóval őt hibáztatni most nehéz, ettől függetlenül persze még most is az látszott, hogy ijedős kisfiúként játszik.

Reménykedhetünk, hogy csak a Tottenham elleni visszavágón járt már mindenki gondolata, ez az optimista hozzáállás, én félek attól, hogy abból a januári szakadékból nem jöttünk ki teljesen, igazán jó meccsünk csak az Atalanta elleni volt azóta, most pedig visszaestünk a korábbi szintre, szerdán persze sok minden el fog dőlni ezzel kapcsolatban.