2023 BL csoportkör #5 / Milan – Dortmund / Sorsdöntő

Annak már önmagában örülhetünk, hogy az első három kör után még bőven versenyben tudunk lenni a továbbjutásért –  sőt teljesen a saját kezünkben van a sorsunk, első lépésként pedig ma este a San Siroban meg kell verni a Dortmundot. Mindenki tudja, hogy a BL pénzek miatt nem engedhetjük meg magunknak a kiesést a csoportkörből (aztán még ott van az EL kérdése is egy harmadik hellyel) – így hát némileg túlozva lehet ez a meccs lesz a különbség mondjuk egy Theo eladás/maradás között a nyáron majd. A tovább után abszolút pozitív hangvételű beharang következik.

A hétvégi meccs némi eufemizmussal élve “nem volt túl meggyőző” –  abból a szempontból számítottam erre, hogy szerintem Italiano rendszeresen lemeccseli Piolit, de azért ez a második félidő így is nagyon csúnya volt.

A csapat mintáit persze ismerjük, és abból a szempontból nem is rossz a helyzet – szombaton megvolt a szokásos bestiális teljesítmény, innen szoktunk utána egy meglepően jó meccset lehozni, avagy a Pioli körforgás örök és megingathatatlan. A mérleg másik oldalán persze ott van az, hogy idén eddig finoman fogalmazva sem voltunk túl acélosak nagy meccseken, kivéve azt a múltkori PSG ellenit. Tehát bármi megtörténhet, megjósolhatatlan a mérkőzés, lövésből lesz a gól és 90 percig tart a meccs.

Na de mi a helyzet az ellenféllel? Nehéz őket megfejteni egyelőre idén, a tavalyinál azt mondanám rosszabb szezont futnak egyelőre, és a kiváló kezdés után most bukcsádcsolnak a bajnokságban, az utóbbi 5 meccsükön csak kétszer nyertek. A BL csoportot valahogy vezetik mégis, pedig papíron szerintem ők a leggyengébbek a négyesből, aztán mégis megcsapták oda-vissza az Újkastélyt, ez nekünk persze így annyira nem rossz, sőt,  a győzelemmel visszaelőzhetjük őket. Edzőjük Terzic abból a szempontból kicsit hasonlít Piolira, hogy az ő helyét is rendszeresen megkérdőjelezik, az eredményei pedig papíron nem tűnnek rossznak. Komolyabb hiányzójuk sérülés miatt csak Süle lesz, Schlotterbeck betegség miatt kétséges még, Adeyemi játéka pedig szintén ma dől el.

A kezdőjüket pontosan megjósolni nehéz, szeretnek elég sokat rotálni és változtatni, de a Gazzetta mai kiadása a Kobel – Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Bensebaini – Can, Ozcan – Reus, Brandt, Gittens – Fullkrug tizenegyet jósolja, egy tipikus 4-2-3-1-ben.

Sérülések terén nálunk a szokásos méretes lista említése mellett egy jó és egy rossz hírrel tudok szolgálni – Leao nem épült fel a meccsre (mondjuk senkit nem lepett meg ez), Lótusz viszont visszatér a kezdőbe végre, látva hogy csicskította a teljes PSG-t alig pár hete, ez kurva jó hír. Eltiltás miatt Musah nem lesz biztosan, illetve hát a hétvége után már azt is illik megemlíteni, hogy Camarda mivel még nincs 16 éves szintén nem játszhat (meg amúgy is pirosat kapott az ifi BL legutóbbi fordulójában). A felállás várhatóan nagyrészt úgy alakul majd, ahogy arra kb mindenki számít az opciók híján: kapuban Maignan és reméljük már nem 40 fokos lázzal és kaja nélkül nyomja majd, mint vasárnap.

Előtte a megszokott Calabria-Thiaw-Tomori-Theo négyes, vagyis a védelem ami valamiért sokkal rosszabb, mint lennie kéne, a ‘valamiért’ pedig elsősorban az emberfogás orientált (szinte) minden helyzetben tökig feltolt védekezési filozófia, de ebbe most ne menjünk bele. Az utóbbi időben már volt ebben a kérdésben realisztikusabb megközelítés Steftől, a mai meccsen talán nincs erre szükség, mert akár kockáztatással is, de menni kell a győzelemért.

A középpályán tehát visszatér Loftus-Cheek, aki valószínűleg inkább támadó középpályásként fog szerepelni, egyfajta 4-2-3-1-ben, mögötte a double pivot egyik tagja fixen Reijnders, és ha minden igaz a semmiből megint előrekül mellé Adli, ha jól gondolom az Udinese elleni hibája óta egyáltalán nem játszott. A Dortmund elleni első meccsen szerintem szépen helytállt, ma ez neki egyénileg is fontos meccs lesz, mert ha Bennacer visszatéréséig (ami egyre közelebb van) nem tud meggyőzően játszani, lehet tényleg csak az Aldi pénztár marad neki a jövőben.

Elöl tudjuk mekkora a baj, de ott lesz a megbízható Pulisic, ezúttal a baloson, na meg big game Giroud, most is kell vernie egyet az öregnek. Harmadiknak meg marad Chukwueze jobbra, akinek szintén nagyon kellene egy meggyőző teljesítmény, jobb alkalmat nem is kaphatna, végig kell majd kb játszania a meccset. Eddig többnyire gyalázat, amit hozott, én elengedni még nem tudom, mert a tehetség az bőven látszik rajta, csak most már láthatóan fejben is megfogta az, hogy alulteljesít.

A végére meg egy kis számolgatás is legyen – nyilván sok a változó úgy, hogy 2 kör van még és minden csapat továbbmehet, de azt gondolom a PSG valószínűleg verni fogja a Newcastlet ma, tegyük fel mi is a Dortmundot, akkor az utolsó fordulóhoz úgy érkeznénk, hogy PSG 9, Milan 8, BVB 7, Newcastle 4, mi tehát a biztos kiesőhöz mennénk, a Dortmund meg otthon fogadja majd a Párizst. Ott nekünk kellene egy döntetlen, ami szintén reális lehet, és akkor baromi jó helyzetben vagyunk, mert egy klasszikus #idegenbenjóazx már továbbjuttat minket tutira, a győzelem meg egyenesen csoportelsőség lenne. Szerintem ez az út nekünk, de akárhogy is alakulnak az eredmények, jó esélyeink vannak, ha ma nyerünk. Nem lesz könnyű, de otthon a San Siroban ne legyen már kifogás ilyenkor semmi.