°8 Giornata: Milan-Fiorentina – Stresszteszt

Szinte újszerű érzés úgy készülni az esti meccsre, hogy annak tétje is van, és nem feltétlen egy valószínű bukóra várunk. Pippo eddig meglepően jó munkát végzett, egész jó eredmények jönnek, van valami játékszerűség is. Honda és Menez is felülmúl minden elvárást, elbírjuk Monti hiányát, a Verona ellen NDJ nélkül is összejött a győzelem. A védelem még mindig igen suta, de legalább úgy tűnik, hogy megvan az Alex-Rami kezdőpáros, ami első lépésnek bőven jó, ráadásul nálami is ők ketten kezdenének, szóval itt ez is pipa. A Fiorentina több szempontból is jó teszt lesz, röviden rangadó, Montella.

A Fiorentina jó évtizede hozza a majdnem topcsapat-európai kupában indulnék szintet, nem is gyengén. A 6-0 óta kemény munkával jutottunk el oda, hogy ezt a szezont úgy kezdtük, hogy a Fio idén is a dobogóért harcol, mi pedig meglátjuk. Ehhez képest mi várakozáson felül indítottuk a szezont, a másik oldalon viszont úgy tűnik megvan a kettős terhelés eredménye, a hibátlan Európa Liga mellé 7-ből 2 a Serie A-ban.

Az első kérdést már a kapuban megkapjuk. Azon túl, hogy Fester a nyáron elmondta, hogy Diego Lopez a világ legjobb kapusa, nagyon úgy néz ki, hogy maximum a világ második legjobb gitárosa lehet, amikor olyan szinte földön túli tálentummal kell megküzdenie, mint Abbiati. Nem csodálnám, ha Lopez is hamarosan bajszot növesztene, addig pedig marad a pad. A védelem szélén eléggé beállt az Abate-DS páros, ami egyáltalán nem gond, sőt. Iggy eddig élete szezonját futja, mi pedig lassan megszokással vegyes jóérzéssel írjuk le megint, hogy vezeti a gólpasszlistát. Az már annál elkeserítőbb, hogy szezon végén lejár a szerződése és Raiola az ügynöke. De Sciglio pedig elég pubi még ahhoz, hogy bőven megkapja a lehetőséget, ha már a spiritusz megvan benne, Pippo pedig kevésbé hisz Armeróban, mint a maja világvégében.

A középpályán NDJ és Muntari mellett jó eséllyel Poli kezd, ahogy ez eddig is volt. Essien továbbra sem túl meggyőző, ahogy minden bizonnyal már soha nem is lesz az. Bonaventura elég jól kezdett, de Pippo inkább a biztonságra megy Polival, ahogy Van Ginkel is hasonló megfontolásokból marad ki a kezdőből.

Az El Shaarawy-Honda-Menez-Torres négyesből Honda biztosan kezd, a másik kettő valószínű Menez és Torres lesz, legalábbis a francia atomformában van és a sérülését is maga mögött tudja, legfrissebb világbajnokunk pedig akkora marketingértékkel bír és Silvio is annyira komálja, hogy neki játszania kell. Ha mégis a Fáraó kezdene, akkor értelemszerűen Menez helyén tolná, aki menne a cserepadra vagy Torres helyére középre, a spanyol pedig a padra.

A Fiorentinánál elég cifra a helyzet, a Bl-helyekre hajtás már bőven megvan, de lassan eljön az a pont, amikor már össze is kellene jönnie. Egyre inkább úgy néz ki, hogy Montellának ez lesz a make-or-break szezon. Dobogó+jó Európa Ligával akár nagyon ütős helyre is mehet, egy közepes szezonnal viszont úgy tűnhet, mintha kicsit megrekedt volna. Elég hálátlan feladat, a 6-7. legnagyobb bevétellel rendelkező klubtól elvárni a top3 közeli szintet, de Firenzében mégis ez a helyzet. Ahogy Pippo, úgy én is annyit tudok mondani, hogy Montellának sok sikert hétfőtől.

A háromvédős rendszert ha nem is teljesen felejtette el az Aeroplanino, de idén már sokkal többet játszanak négy védővel, várhatóan így lesz ez ma is. Meglátjuk, hogy az Aquilani-Borja-Pizarro hármas kezd-e középpályán, mindenesetre akkor labdabirtoklásban jó eséllyel lenyomnak, ami nem feltétlen baj, de azért jobb, ha felkészülünk rá. Előttük Cuadrado szokás szerint jobbszélre kitolva egy-egyezhet DS-sel, mellette pedig Matias Fernandez próbálhatja középről megoldani. Ha Montella az eggyel klasszikusabb két szélsős megodlásban hisz, akkor pedig vagy Fernandezt tolja ki balra, vagy Ilicic kezd helyette. Ezzel Abaténak is jobban vissza kellene zárnia, így a támadásokhoz lehet, hogy annyit nem tudna hozzátenni, de Ilicic eddig inkább a padról szállt be, úgyhogy bármennyire is logikus lenne, jó eséllyel ma is csak csere lesz. Elöl komoly választási lehetőségek híján Babacar kezd, Rossi és Gomez miatt van némi együttérzés bennem, tényleg rettenet egy ilyen csatárpár az orvosiba bezárva, de az is biztos, hogy túl sok meglepő nincs ebben a fordulatban.

A meglepően jó szezonkezdet, az összeálló játék és az egyhetes felkészülés kimondottan bizakodóvá tesz, így a bizakodó vátesz magabiztosságával tippelem be a győzelmet. Külön vicces/elkeserítő/szürreális/szokatlan/megszokandó, hogy úgy megyünk neki a meccsnek, hogy a Fiorentina fáradt az európai kupameccs miatt, mi pedig egész héten át a bajnokira készülhettünk.

Bónusznak pedig a meccs előtt az örökzöld Vierchowood eleveníti fel kedvenc piros-fekete csapatával kapcsolatos kedves emlékeit.

Keret: Abbiati, Agazzi, Lopez, Abate, Alex, Armero, Bonera, De Sciglio, Rami, Zapata, Essien, De Jong, Muntari, Poli, Saponara, Van Ginkel, Bonaventura, El Shaarawy, Honda, Menez, Niang, Pazzini, Torres

Várható kezdő: Abbiati – Abate – Rami – Alex – De Sciglio – Poli – De Jong – Muntari – Honda – Torres – Menez

Intuíció: Milan-Fiorentina 3-2