Szerkesztőségi szezonnyitó

Kedves milanisták, eljött az idő, beszéljük meg, hogy mit várunk 2015/16-tól! Rengeteg-rengeteg a kérdőjel, minden szinten nyitott kérdések sora, legyen az tulajdonosi szerkezet, menedzsment, szakmai stáb vagy játékoskeret. Nyilván senkinek sincs meg a tuti, de azért fogtuk magunkat, és a legjobb tudásunk szerint megpróbáltunk néhány problémát kifejteni. Elég szépen szórnak a vélemények – vegyes a poszt, mint a koldusszar. A nagy tapasztalat az, hogy ilyenkor augusztusban a legpesszimistább nézőpontot is csúful kiröhögi az Élet, és kapunk a nyakunkba egy nagy adag borzalmat. Jó lenne változtatni ezen. Hajtás után minden vélemény számít.

1. Egy szóban: mi folyik itt?

Pálka: Egyelőre ezt nem igazán lehet megmondani. Valami megmozdult, de egyelőre fogalmam sincs, hogy most konkrétan mi a cél, mert az eredeti elképzelés nyilvánvalóan nem fog működni, hogy Berlusconi megmarad mindent és mindenkinél jobban tudónak, miközben más pénzéből fizeti a kócerájt. Hogy Mr. Bee mögött ki és milyen hátterű pénzügyi (?) csoport áll, azt azért jó lenne tudni, de mindenesetre ránk fért egy hasonló mercato (írom mindezt augusztus 13-án délelőtt), még ha vannak is hiányosságok. Hogy ez jár-e vezéráldozattal, vagy egyáltalán komolyabb következményekkel a jövőre nézve, azzal kapcsolatban azért vannak fent tartásaim, de bízunk abban, hogy összeraknak egy normál Milant.

gasbert: Lehet ha naív vagyok, de szerintem végre elindultunk egy olyan úton amelyen már régóta nem voltunk. Nemzetközi szinten is jegyzett játékosokat, és fiatal, tehetséges, olaszokat igazoltunk, akik bizakodásra adhatnak jogot. Mihajlovic a múltja ellenére jó döntésnek tűnik, alakul a csapatunk, van elképzelés. Mr. Bee egyelőre csak egy nagy médiaheccnek tűnik, és amíg nem lesz hivatalos aláírás, meg satöbbi, addig az én szemembe az is marad.

Csirko: Rontás. Mindenesetre most ott tartunk, hogy a részletekkel szeptember 30-ig kell meglennie Mr Bee-nek, Mr Gallianinak és Mr Barbarának. Nem tudom, hogy ez hányadik határidő, mindegy is. Valamikor valaki valamennyiért biztos megveszi a klubot.

krasnaja: Erőlködés? Újrakezdés? Új szelek? Régi szagok.

2. A mercatót nem lehet megkerülni. De hogy lehet értékelni?

Pálka: Bár még van két hét, én azért túlélném, ha nem jönne Ibrahimovic: ennyi idősen bármilyen konstrukcióval azért komoly lóvéba kerül. Sokkal inkább két középpályás, ha már annyira akarjuk szórni a még meglévőt. Egyébként az elmúlt évekhez képest nyilván pozitív, még ha hordoznak buktatókat is a sztorik, de nem kellett fél millió eurón szarozni fél évig, hanem LA esetében is kipengették, amit kellett.

gasbert: Önmagában az is pozitívum, hogy Baccaárt és a többiekért is gond nélkül kifizettük a kért összeget, mert kellettek. Van/volt pénz, amit eddig jól is költöttünk. Persze van még hova fejlődni és erősödni de kezdetnek ez sem rossz. Pénz nélkül el se tudom képzelni milyen mercatonk lett volna eddig. Ibrával kapcsolatban nekem is kétségeim vannak, egyrészt nagyon szeretném mert még mindig zseniális játékos, de a rá szánt pénzből lehet ha jobb fiatal, ügyes középpályás(oka)t, védőt hozni. A támadószekciónk már így is elég erős.

Csirko: Ha valóban nem lesz több igazolás, ahogy Galliani mondta, akkor valahogy így. Ahhoz képest, hogy az elmúlt években mi volt, egész üdítő fordulat állt be. Lehet, hogy ez a költés Mr Bee-nek köszönhető, meg az is, hogy Sil még egyszer utoljára megpróbál betolni rendes pénzt a mercatóra. Ahogy az is jó, hogy végre nem egy teljes kezdő érkezik, hanem csak páran, akik elvileg tudnak is valamit, ha már nem ingyen vannak (itt a 4 rendes igazolásról van szó, José Mauri nagyon ígéretes meg minden, épp ezért fogjuk két éven belül egy másik nagyon tehetséges játékos fél játékjogáért elcserélni. Ely pedig 2012 óta a Milan játékosa, a fél játékjog visszavételét rendes igazolásként elkönyvelni igazi Galliani-féle fordulat).

Ami már neccesebb, hogy milyen koncepció mentén lett elköltve ez a kb €80M. Mihajlovics az elején bemondta a 4-3-1-2-t, ezek után nem lett volna rossz ehhez igazítani a mercatót. Csatárduót igazolni mindig nagyon menő és voltak ott hiányosságok is. Viszont egyrészt nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez volt a legjobb opció ennyi pénzből, másrészt ezzel nagyjából megvan, hogy kik küldik végig csatárban a szezont (egy Európa nélküli szezonban nincs nagy szükség rotálásra). Így Meneznek és Cercinek csatárban nem nagyon jut majd hely, ami nekem egyáltalán nem fáj, de lévén 2 arrogáns parasztról van szó, akik elég masszív fizetésen is vannak, lesz ebből még balhé. És van belőle már most értelmetlenül folyó fizetés. Tolhatnák a két csatár mögött is, ha már nem játszunk szélsőkkel, de. Cerci alapból képtelen bármilyen szellemes megoldásra, ez pedig tökéletesen alkalmatlanná teszi arra, hogy a két csatár mögött küldje. Menez pedig szimplán annyira önző, hogy abból sem lenne sok játék. Így pedig marad Honda, aki annyira nem ügyetlen, de az eddig látottak alapján nehéz lenne elképzelni, hogy a hátán vigye a csapatot. Jack még egész jó opció ide, de neki minden bizonnyal a középpályán kell sokat küldenie, mert a legneccesebb sort nem sikerült rendesen megerősíteni.

A középpályánk tavaly már egészen ijesztően festett, ide kellett volna igazolni rendesen. Bertolaccit meglátjuk, de azt naivitás lenne várni, hogy az első szezonjában átveszi az irányítást. De Jonggal és Montival nem is hangzik feltétlen annyira rosszul, ha eltekintünk attól, hogy már nem 2010 van. Így viszont marad még Nocerino és Poli, akik lelkesnek lelkesek, de ez így nagyon kevésnek tűnik. Ez a középpálya védekezésben és támadásban is elég középszerűnek tűnik.

A védelem szintén komolyabb frissítésre szorult volna. Antonelli véglegesítésével a szélsővédőink ugyan nem a legmagasabb szintet hozzák, de annyira nem ergyák és így, hogy mind a négy saját nevelés, még rendben is vagyunk. Romagnoli komoly tehetség, van benne spiritusz, de önmagában elég kevésnek tűnik. Pláne, hogy még az sem világos, hogy ki lesz a párja, Mexes-t Mihajlovics már egyszer elküldte volna, Romagnoli leigazolásakor beindult az Alex vagy Paletta megy, Zapata pedig fel sem merült, mint érdemi opció. Az összeszokottság extra fontos egy belső védő párosnál, de ide még elfért volna egy komolyabb igazolás. Romagnolinak egyébként is új arcokkal kell összeszoknia, én pedig se Mexes-ben se Alex-ben nem látom azt, amitől olyan nagyon jó párost alkothatnának vele. Vagy ha két belsővédőt semmiképp sem akartak, akkor vagy nagyobb durranás jöhetett volna, vagy tényleg elhiszik hogy ő lesz a következő komoly olasz védő.

krasnaja: Ha tavaly a középpályán voltunk  leggyengébbek, ennek ellenére nem ide allokálták az erőforrásokat, akkor mégis hogyan? Tavaly nem egyszer a Poli-Essien-Muntari-sorral álltunk fel, amihez képest még hízelgő is az a 10. hely. Minimum 2 fő jól szerelő, jól passzoló középpályásra lett volna szükségünk a mercatón. Egyet nem látok. És persze tele van még mindig ballasztokkal a keret. Nem tetszik a mercato.

Viszlát, Capitano!

3. Bacca megért nekünk 30 milliót, mert…

Pálka: … Európa egyik legjobb csatára az elmúlt két évben. Ő tényleg komoly név, aki bizonyított is, szerintem egy ilyen kaliberért még majdhogynem diszkont ár is a 30 elnézve a mai price tageket.

gasbert: Elég megnézni a statisztikáit. Minden színtéren, minden ellenfél ellen életveszély. Bohócot csinált az Inter védelméből, az átlag Serie A védelmek nagyja se fog tudni mit kezdeni vele.

Csirko: Mandzukic csak €19M volt, Galliani pedig nem egy olcsójános. Jackson Martinez €35M volt, Galliani pedig nem egy ostoba fajankó, aki csak úgy eszetlenül szórja a pénzt.

krasnaja: … kellett villantani valami nagyot.

4. Bertolacci azért került 20 millióba, mert…

Pálka: … erőt kellett demonstrálni. Nem hiszem, hogy nem lehetett volna olcsóbban behozni, de az pont a hirtelen bankszakadás időszaka volt, a Roma meg okosan bemondott egy olyan összeget, amiért hülye lett volna nem eladni. Nekünk meg nem nagyon volt választásunk, virítani kellett – ettől függetlenül a Serie A-ra remek kis középpályás, viszont valószínűleg nem ő fogja meghatározni a Milan közepét egy évtizedre, és évekig összeforr a nevével a huszas szám.

gasbert: …a tavalyi szezon egyik legjobb olasz fiatalja volt, és mert a híresen nagy haver Preziosi nem várt még pár napot Gallianira. Fájin középpályás, valószínűleg ennyit nem ér, de bízzunk benne.

Csirko: …a Romának is kellett a pénz a mercatóra és inkább velünk fizettetik ki az €45M-et Bertolacciért és Romagnoliért, akik tavaly nem is voltak a keretben, mint hogy valamelyik kezdőjüket kelljen eladni. Galliani pedig egy igazi gavallér.

krasnaja: … ki kellett stafírozni a fővárost., hogy kijöjjön nullszaldósra a Sziget.

5. Luiz Adriano nagy fogás volt, mert…

Pálka: … mert gyak az egyetlen épkézláb brazil csatár. Elég melós gyereknek tűnik eddig, aztán meglátjuk, mennyire tud majd kivetkőzni a brazil mivoltából. Baccával szerintem jól meglehetnek elöl, nem is nagyon kell nekik alternatíva, a jelenlegiekből meg kell oldani a dolgokat a kapu előtt. Mondjuk a BL-ben lehet, hogy nem kell majd még egy ideig beérni Messit, de remélhetőleg más célok is motiválják.

gasbert: … mert ilyen olcsó, ilyen csatárt, vagy úgy általános ilyen játékost nem sűrűn veszel. Meg ahogy észrevettem nem az a szambás, bulis, kicsapongó brazil, hanem kőkemény profi. A csapatért játszik, nem önmagáért, ha ezt folytatja nagy hasznunkra lehet.

Csirko: …tudja milyen egy igazi nagypályás oligarcha csapatában játszani. [Ahmetov még most is laza 4 milliárd dollárral veri Berlusconit. /k]

krasnaja: …ennyiért igazán alkalmi vétel.

6. Romagnoli hány évre oldja meg a védelmi problémákat?

Pálka: Tökéletesen elégedett lennék, ha egy évre. Legalábbis gondolkozzunk az elsőben, és hogy abból ne legyen bukta, utána jöhet a következő tíz.

gasbert: Az első egy-két szezon menjen jól neki is, és a csapatnak is, aztán lehet gondolkozni a többiben. Ha nagyon optimisták akarunk lenni akkor minimum tíz évig, ha realisták akkor négy-öt éven belül elviszi valamelyik nagyágyú, pénzeszsák csapat 60-70 millióért.

Csirko: 13

krasnaja: Csak azt az egyet látnám. Nagyot szólna, ha Elyvel ők lennének a tengely. Ketten együtt annyi évesek, mint amennyi Maldini volt, amikor visszavonult. Nyilván van bennük kockázat. Amiben nincs kockázat, az a kutyaütő kollégáik szerepeltetése. Az utóbbi két évben kimerítő részletességgel megismertük a repertoárjukat, köszönjük, elég volt.

7. Mihajlovictól azt várjuk, hogy…

Pálka: …. ne bukjon meg, és hozzon egy tisztességes szezont. Kapott mindent, bizalmat, pénzt, embereit – ez azért ritka volt mostanában Milanellóban. Ha ebből nem tud kifőzni semmit, akkor sajnálom, de az is lehet, hogy annyira mégsem.

gasbert: …. lépjen egy szintet. Remek volt a Sampdoriaja, de ez a Milan, jobb kerettel, jobb lehetőségekkel. Kezdetnek jó lesz a harmadik hely.

Csirko: minél hamarabb rúgják ki.

krasnaja: Ja. De ha már egyszer itt van? És rohadtul nincsen könnyű dolga. Attraktív, domináns és sikeres támadófutballt várnak tőle. Ő még ilyet nem csinált, és tetszik, nem tetszik, a keretet sem tartom alkalmasnak erre. Az elődjei munkájára természetesen nem tudott támaszkodni. És vajon mi lesz, ha összebalhézik a fél bandával? Nem látom, hogy miért fog működni ez a sztori, utálom is, de igyekszem drukkolni neki, ha már egyszer ő a Milan edzője.

8. Mit lehet várni ettől a csapattól?

Pálka: Ha beesik még 1-2 középpályás, akkor én bizakodó vagyok egy dobogót illetően. Ha nem, akkor bizony az első hatba be kellene férni, vagy felfedezni végleg José Maurit. Egyébként helyezéseket annyira nem is fogalmazok, inkább csak az lenne a kérésem, hogy ne egy utcáról és térről összevadászott bagázsnak tűnjünk a meccsek 90%-ban, hanem emlékeztessünk futballcsapatra, és lehetőleg legyen taktikánk.

gasbert: Az elfogultságom, és a türelmetlenségem azt mondatja velem, hogy a dobogó meglehet, meg kell legyen. Ezt nagyjából a keret is igazolja, de kellene még legalább egy pofás középpályás, akit a felesleg eladásából finanszírozhatnánk. Ha mégse jönne, akkor sincs nagy gáz, csak akkor a jelenlegiek kell nagy szezont fussanak, hogy felnőjenek az elvárásokhoz, mert perpillanat ez a csapat gyenge pontja. Bízok Mihában, hogy megfelelően összetudja majd rakni.

Csirko: Egy ízes hatodik-nyolcadik helyet.

krasnaja: Egy tisztességes 0. évet.

9. Kik lesznek a riválisaink, és hogyan állunk velük szemben?

Pálka: Bízom benne, hogy nem az Udinesével és a Genoával kell versenyezni, de ha ők mennek a BL-ért, hát legyen. Ha tényleg a dobogó a cél, akkor azért inkább a Napoli-Inter-Fiorentina-Lazio négyessel kellene majd versenyezni, a Rómát szépen megszponzoráltuk, a Juve meg nem egy kategória, Vidal nélkül sem.

gasbert: Van a Juve, jóval lemaradva a Roma, nem annyira lemaradva jövünk mi, a merda, a Napoli, és talán a Fio és a Lazio. Azért a talán mert a Fion nem látom azt az erősítést amivel komolyan harcba szállhatnak a harmadik-negyedik helyért. A Lazio tavaly ezzel a kerettel lett harmadik, de azon felül, hogy nem volt fontos távozójuk senkit se igazoltak a kezdőbe. Hármas harc lesz a fontos helyekért úgy hiszem.

Csirko: Az Inter szerencsére nem csak a jóban próbál meg utánozni, ott is valami egészen masszív leépülés megy. Csak ők más utat választottak hozzá. Mindenesetre fej-fej mellett haladva azért nem végzünk nagyon sokkal mögöttük. A Laziónak sok lesz a heti két meccs, őket előzzük. A Samp nagyon remélem, hogy összehozza a Balotelli-Cassano párost, egészen fantasztikus Ferrero Rocher reklámok készülhetnének eme remek sportemberekkel. Akkor pedig méltó riválisa akadna ennek a páratlan műalkotásnak https://www.youtube.com/watch?v=FC5-kfWSTcQ.

krasnaja: A Roma és a Napoli előttünk jár, az Interrel, a Fiorentinával és a Lazióval viszont mehetünk a 4. helyért. De ha megint elég lesz 72 pont a 2. helyért, akkor akár azért is.

10. Picit megkopott már ez a “The Most Successful Club”. Találj ki egy új szlogent!

Pálka: “A világ legyorsabban újraépített legsikeresebb klubja.”

gasbert: Nincs ötletem.

Csirko: Washington Redskins

krasnaja: AS Roma Aid Fund

11. Biztosan nem fogom visszasírni Pippót, Essient és Muntarit, hiszen…

Pálka: … mindegyikük megszolgálta az idejét. Ugyanakkor nekem Sulley kicsit hiányozni fog, én bírtam a srácot, na meg hát Pippót is, de szegény a körülmények áldozata lett, és ki lett akasztva utálatos képnek.

gasbert: … kényszer szülte döntések voltak. Pippo többet érdemelt volna, de még ezzel a kerettel is gáz a 10.-ik hely, és az a játék amit a meccsek nagy részében produkáltunk.

Csirko: …itt van helyettük Mihajlovics.

krasnaja: … ilyen durvát már maga az Élet sem tud!

12. Benned megvan a Milan-DNS? Hogyan jöttél rá?

Pálka: Mikor felidegelt El Shaarawy eladása, akkor azért megéreztem, hogy valami még dolgozik bennem, pedig alaposan munkálkodtak rajta, hogy csorbuljon, ameddig csak lehet.

gasbert: Még mindig rajongok ezért a csapatért, és a játékosaiért. Ezt abból veszem észre, hogy Lucas Leiva rögtön szimpatikusabb lesz, ha velünk szóba kerül, vagy bírtam Muntarit amíg itt volt, azelőtt rühelltem.

Csirko: Alap, BL-t nyertem.

krasnaja: Húha…

13. Folytasd! “Bús düledékeiden Husztnak romvára megállék…”

Pálka: … de Silvio és társai műve ragyogni fog, meglássátok, népem!”

gasbert: … de meglássátok híveim, újraépítem tenéktek!”

Csirko: …sed fieri sentio et excrucior.

krasnaja: ….hugyozok, oszt Witselért Pétervárra továbbmék.