2023 BL Csoportkör #1: Milan – Newcastle

Megvan még a BL DNS?

Azt a várakozást, és reményt, amikor a 21/22-es szezon őszén sok-sok év kihagyás után újra felcsendült a BL himnusz a San Siroban, és a kamera lassan végigpásztázott az olykor halálra rémült, de általában azért tökös és büszke Milan játékosok arcán, na azt most én személy szerint épp kevésbé érzem. Ahogy két éve, talán most is a legerősebb csoportból indulunk neki a kiírásnak, és bár idén nagyon más szelek fújnak, mégis ugyanannyira megtippelhetetlen, hogy mi lesz ennek a vége december közepén.

Előre bocsátom, még mindig frissen fájdalmas a hétvégi 5-1, és amit a büdös kuzinok ellen produkált a csapat, az bár nem volt meglepő a 2023-mas naptári évet nézve, de attól még gyötrelmes. Sok-sok Bepanthen Baby kell a popóra ezután az akciódús csörte után, az hétszentség.

Tavaly bőven elvárások felett teljesítettünk, az idei Bajnokok Ligája kiírás pedig elég vastagra sikerült, ami ugyanúgy igaz az idáig vezető útra (a csalóktól való pontlevonással értünk egyáltalán csak ide), és a sorsolásra egyaránt. Nem kérdés, hogy miénk lett a halálcsoport, ahol a harmadik kalapból várva hozzánk csapták a PSG, BVB, Newcastle hármast, akik közül pont annyira lehet biztos a dolgában bárki, mint a rossoneri. Komoly körbeverésket várok, és abszolút kiszámíthatatlanságot, mert ez a párizsi már egy alacsonyabb hústartalmú termék Messi és Neymar nélkül, a németek sincsenek kirobbanó formában egyelőre, az angolokról meg még írok mindjárt többet. A lényeg, hogy van keresnivalója az olaszoknak (khm..) ebben a csoportban, mert nincs osztálykülönbség senki javára a négy közül, pláne nem egy-egy meccset nézve.

Rákanyarodva az aktualitásra, ha mindenféle érzelmektől lecsupaszítjuk a helyzetet, a Milan formáját tekintve (W-W-W-L, 9 rúgott és 7 kapott góllal, amiből 5 nem feltétlen tükrözi a valóságot) nem néz ki rosszul a helyzet, tudjuk nagyon jól, hogy egy Madonnina mindig háromesélyes, így hát akár jól is kijöhet mentálisan Pioli a helyzetből, ha ezt a csalódott dühöt át tudja valahogy varázsolni motivációvá és plusz energiává. (én is jót nevettem ezen) Máshonnan nézve történelmi mélyponton vagyunk az Interhez képest. Tudjuk nagyon jól, hogy egy Madonnina mindig háromesélyes, de itt ebben a gyalázatos helyzetben sokan elkezdték / elkezdtük kongatni a vészharangot.

Taktikailag nem gondolom, hogy nagyot fog változtatni a Mister a szombatihoz képest a keddi összecsapáson. Sok szót talán nem is érdemel ez a része a történetnek azon a pár várható cserén kívül, amit a kezdőkre tippelnek az okosok:

A kapu atom, és mostanáig a sérülés lidérce is elkerülte eddig Májkit. A védelemben viszont Csáó és Szék helye is joggal kérdéses, Anulu továbbra is inkább a páncélautóba tölti a benyát a MilanLab szigeteken, Tomorinho visszatérhet a pályára, a maradékot meg úgyse fogjuk látni felnőtt tétmeccsen, így én egy angol-német tengelyre tippelnék, ha bárki kíváncsi lenne a véleményemre. A két széle meg jóvanazúgy’.

A középpálya lesz az igazán érdekes. Az egyetlen komoly hiányzónk is innen hiányzik – Bence visszatérése továbbra sincs a láthatáron. Kruninho úgy van bebetonozva a kezdőbe, mint ahogy az korábban csak Dikaznak sikerült Pioli alatt, holott szimpatikus és jó melós a bosnyák, de ilyen szinten kissé súlytalan. Ezt már nyáron is láttuk jönni, de valahogy még mindig nem olvassák Moncada-ék a kummant szekciót elég odafigyeléssel. Ezzel majd mindenképp kezdünk valamit. Egy fél sorral előrébb Lótusz és Rénszarvas eddig minden meccsen kezdtek, így feléjük is baljós árnyékként magasodik Bodega és Múzsa sziluettje. Vegyesbolt árnyéka most kivételesen nem fog magasodni sehol. Ezek után itt tippelni sem merek, hogy mit húz elő a varázskalapból, milyen formabontó megoldással rukkol elő a kopasz mágus, mintegy megreformálva az európai top-futball jelenlegi képét, és egyszersmind olyan középpályás dominanciát, totális futballt hozva ezzel újra, ami önmagában meccseket, ligát, sőt BL-t nyerhet a rossonerinek! Na jó, mégis merek tippelni, ugyanaz a sor lép pályára, mint szombaton.

Elől csak Júeszéj kerülhet pihenőpályára, és talán láthatjuk a nigériai e-mail scam herceg első kezdőként való szerepeltetését. Szerintem egyébként nagyot fog menni, van motiváció, van verseny a kezdőbe kerülésért. A fizikalitása most sokat érhet egy ilyen szedett-vedett, favágó, amatőr csapat ellen. Mellette nagy meglepetés lenne, ha nem Zsír és Rafaelló kezdene (azaz játszana legalább 79 percet). Okafor és Jovic esetében én sokakkal ellentétben igenis látok/látnék rációt abban, hogy nagyobb szerephez jussanak, megvan szerintem a minőség mindkettőben, és nagyon szurkolok nekik, hogy ha megkapják a meccsenkénti 14 percüket (hosszabbítással együtt persze, ne komolytalankodjunk), ott találjanak egy-egy gólt, hogy Stefi elhiggye, hogy nem kell egy napokon belül 37 éves adonisszal lehúzni 45 meccset egyhuzamban. És Rafa pepitában ugyanez.

Tehát úgy megyünk neki az Újkastélynak, hogy extra nyomás került az edzőre és a játékosokra egyaránt a hétvégi vaskos kudarc után, míg az arabangolok három bukót követően tudták otthontartani a legendás Brentford ellenében a három pontot. Nem követem közelről a PL-t, de feltételezhető talán, hogy nem ez volt a legnehezebb meccsük az évben, mégis elég ergya képet mutattak az összefoglalók alapján (ha valaki elég bátor, itt egy nagyon rövid videó a bámulatos 1-0-ról). Szeretnek futni, meg beadni oldalról, na, tipik angol megye kettő.

A Newcastle-nél Eddie Howe edzőnek számolnia kell pár közepesen komoly hiányzóval (Willock, Krafth és Joelinton), de ettől függetlenül nagyon meg lennék lepve, ha eltérne a szokásos forgatókönyvtől (kompakt 4-3-3, gyors tranzíciókkal, már-már megszokott letámadással). Ha valakit nem untat halálra a dolog, és szeretne kicsit bővebben művelődni a témában, az Opta Analyst márciusi cikkét tudom ajánlani: Quick Transitions and Narrow Attacks: Newcastle’s Tactical Blueprint Under Eddie Howe

Valahol meglepő, de ez lesz egyébként az első találkozás a két csapat között, illetve ahogy már említettem, egy kisebb gödörből való kikászálódásnak láttak neki épp, és nagyon jó létra lehet egy skalp Milánóban. Ehhez képest én azt remélem, hogy visszarúgdossuk őket a szeles, hideg, lucskos, északangol mocsárba, ahonnan jöttek.

Nyílván nem eszik ilyen forrón a kását, hátul az ezerszer körbeudvarolt Botman bizonyítja, hogy miért nem kellett volna sajnálni rá a dellát, meg hát egyel feljebb ott van mindenki kedvenc otthonnagyobbvoltakonditerem Tonyója – aki nem mellesleg úgy fest, felépült és tudja vállalni a jétékot korábbi hírekkel ellentétben -, illetve az a Bruno Guimarães, akit piros-feketében is elnézegetnénk szívesen a bosnyákbeton helyén, tekintve hogy irgalmatlan király védekező középpályás a brazil. Az egyetlen igazán (vagy még pont nem, de én mégis azt mondom, hogy) klasszisnak mondható spíler a csatársorban keresendő, méghozzá a kisibra, Alexander Isak személyében. Nem oszt, nem szoroz, de 70 millióért hozták el tavaly nyáron a Sociedad-ból, és az agyatlan arab költekezést nézve is megért minden petákot. Egyedül tőle fosok, és ezzel talán el is árultam, hogy mit várok a meccstől.

Azt várom, hogy a BL DNS még felsejlik, és lesimázzuk az Újkastélyt. Lesimázzuk, de kapunk gólt, amit Isak fog lőni. Szóval ez egy olyan lesimázás lesz, ami attól függően lesz rojtos, vagy sem, hogy hányszor kerül helyzetbe a svéd, és Májki előtt hány lövés pattan meg a védők sarkán 3 méterről. Emellett természetesen Tonali gólra is érdemes feltenni a házat, de szegény inkább elsírja majd magát szégyenében, minthogy üvöltve csókolgassa új csapata címerét. Ezt leszámítva úgy látom, hogy ez a Newcastle még nincs kész, és hogy egy-két év múlva majd sokkal nagyobb fejfájást tudnának okozni, mint most. Emiatt is hiszem azt, hogy egy gerincében stabil Milan komolyabb játékerőt képvisel, mint az aktuális ellenfele. Ideális kihívás lehet ez nekünk, hisz adja magát, hogy itt a srácok bizonyítani akarnak újra, és hogy az angolok által diktált tempó helyet fog hagyni Leao és Chukwueze előtt a széleken, csak bírjuk szusszal a pálya közepén!

A fogadóirodák hazai győzelmet várnak, ahogy mi is. Ibra papa rátett egy lapáttal Milanelloban hétfőn, hogy legyen már valaki, aki gatyába rázza a lurkókat, meg hát Cardinale nagyúr is élőben fogja stresszelni Stefit a meccsen, és közben a kummantszekcióra hallgatva gyórshívóra tette De Zerbi számát, ha esetleg mégsem alakulna annyira fényesen a koraesti eredmény.

Tipp: 4-2 (Csucsu mesterhármas, Botman öngól)