2023 BL csoportkör #2 / PSG – Milan

Folytatjuk, szerencsére a hétvégi borzalmas meccset könnyen magunk mögött fogjuk hagyni – vagy azért, mert itt kikapunk, és kicsit lehet gongatni a vészharangokat, vagy azért mert jó eredményt hozunk, ami nagy lökést adhatna a csapatnak. A védelem előtt hatalmas teszt áll, a támadósor meg jó lenne ha végre nem hagyna ki minden épkézláb helyzetet, ahogy az első két fordulóban tették. Dollár már vár ránk, több ex Serie A játékossal együtt, csak nehogy úgy menjünk ki a pályára, hogy ez a Spezia elleni vasárnap délben kezdődő derby.

Ha valami biztos, az az hogy ez a meccs már nem lesz 0-0. Ez most részben egy jinxkísérlet is, mert itt amúgy bőven aláírnék egy ilyen untalmas döntetlent, nem lenne rossz eredmény.

Ránézésre kevésbé lehet félelmetes ez a PSG, mint korábban (már ha az volt persze igazán bármikor az utóbbi években) – szerintem mondjuk most építenek jobb csapatot, tudatosabban. Egyelőre ez még az eredményeken persze egyáltalán nem látszik, a bajnokságban harmadikok jelenleg, 9 meccsen 5 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség a mérlegük, a BL-ben pedig ugyan a Dortmundot lenyomták az első körben, legutóbb nagyon csúnyán kikaptak a Newcastletől. A hazai mérlegükhöz az azért hozzátartozik, hogy 90 percre vetített xG differenceben magasan vezetik a ligát, a 9 meccs persze nem nagy minta, de szerintem idén is viszonylag simán be fogják húzni végül, ami persze nagyon minimum dolog ott.

A gyengébb kezdésük okai meg egyértelműek, a csapat eléggé kicserélődött, főleg a támadósorban, ahol Messi és Neymar távozott, jött helyettük Kolo-Muani, Goncalo Ramos, Asensio, Ousmane Dembele, Kang-in Lee és még lehet ki is hagytam valakit. Verrattit, Ramost is kiszórták, és érkeztek a fiatalabb játékosok. A másik ok pedig az edzőváltás, Luis Enrique focija merőben más, mint a korábbi elképzelések, nagyon labdabirtoklás központú, ultra agresszív letámadással és általánosságban igencsak támadó szellemben – ez persze magasabb védelmi vonallal is jár, ami nekünk nem feltétlenül rossz, sőt, az ilyen csapatok ellen jöhet ki a talán legnagyobb erősségünk, ami nem egy nagy futballszakmai megoldás, hanem csak egy „Leao majd fut és megoldja, valaki beveri” jellegű dolog, de az sok meccsen elég is a győzelemhez. Persze ehhez ki kell majd tudnunk hozni a labdát, azzal kapcsolatban meg lehetnek kétségeink bőven, ez a letámadás itt nem olyan lesz, mint amit az olasz ligában megszoktunk.

Valljuk be, sajnos nem jó felé tendálunk jelenleg, ha megnézzük a Lazio elleni győzelem óta az utóbbi 3 meccset, volt egy nehéz, szenvedős a Dortmund ellen, ez még oké is, de ott is zavarhatott az, hogy el lehetett volna lopni a győzelmet, mégsem csináltuk meg. Aztán a Genoa elleni őrület, elég gyengén játszottunk, nem volt egyszerű menet, nyögvenyelős góllal lett meg. Most pedig a zebrák elleni, az eredményt én el is tudtam engedni, mert minden szar összejött ezen a meccsen, viszont azért 11v11-ben sem volt kifejezetten átütő erejű a játékunk, szóval azért vannak intő jelek, ez a meccs vagy tovább növelheti az aggodalmat, vagy ha megnyerjük, akkor bőven kihúzná a csapatot a kisebb gödörből.

A felállást tekintve sok meglepetés nem lesz, egy viszont igen, elvileg Kalulu bekerülhet Calabria helyett a jobb oldalra, ez szerintem jó húzás, ő azért gyorsabb játékos, Mbappe ellen az meg nem jön rosszul úgy hallottam. Maignan és Theo persze bekerül a hétvégéhez képest, Thiaw marad a hiba ellenére (ezzel sincs gondom, sőt), középen Musah és Reijnders mellé pedig Radó visszakerül a kezdőbe – vasárnap olyan szinten szar meccset hozott abban a fél órában, amit játszott, hogy ez lehet nem fog jól elsülni. Elöl Puli-Zsír-Rafa a szokásos módon. Sérült tehát továbbra is Chuku, Csík, és Okafor is csatlakozott hozzájuk, természetesen izomsérüléssel, ugyanaz a sztori évről évre nálunk.

A PSG gyakorlatilag ilyen 4-2-4, 3-3-4 és hasonló formációkban szokta nyomni (néhol egy szolid 4-3-3 befigyel), hogy ez labdabirtoklásban illetve védekezésben hogyan változik, azt annyira nem tudom megmondani, nem nézem őket sokszor. Az persze látszik ebből is, amit már említettem, ez nagyon támadásra kalibrált csapat. A kapuban ott lesz Dollár Jr. – őt majd a San Siroban várjuk nagy szeretettel, azért persze nem gond, ha már most megszúrjuk egy 3-4 góllal. A védelem vicces, van két ex-interes, Hakimi és a nyáron érkező Skriniar, egy ex-romás Marquinhos személyében, illetve Theo tesója Lucas. Igazi középpályásuk kettő lesz várhatóan, Ugarte és Vitinha, esetleg Fabian Ruiz kerülhet ide még be, ha kicsit óvatosabbak. A támadó négyesben pedig Dembele, Mbappe helye biztos, valószínűleg Ramos is ott lesz, negyediknek meg a 21 éves francia Barcolát tippelik előzetesen. Nem rossz névsor, most sem Thiaw sem Tomori nem engedhet meg hibát magának.

Érdekes meccs lesz, az nagy balszerencse, és egyben hiba is, hogy 2 pontot sikerült összehozni az első két fordulóban, így most itt valamennyire eredménykényszerben vagyunk, kikapni nem szabadna igazából. Ennél mondjuk talán még fontosabb is, hogy megint megmérjük magunkat egy komolyabb csapat ellen, idén ez eddig felemásan alakult, az Inter agyonvert minket, a Newcastlet szépen lejátszottuk, de a gól nem jött, a Dortmund meg egy elég 50-50-es meccs volt – kíváncsian várom itt mit tudunk majd.

Tipp: PSG-Milan 2-2 (valaki, valaki – Radó bomba 30-ról, Maignan panenkás tizenegyes)