Milan – Frosinone 3-1 / Végre egy könnyed

Ezt most lehoztuk, ahogy kell. Az önmagában baj, hogy ennek külön kell örülni és kiemelni, annyira egyedi esetnek számít, de ilyen idők járnak errefelé. Ráadásul azért volt pozitívum szombat este bőven ezen kívül is, Bennacer visszatért 7 hónap után, Jovic végre labdába ért, és ha már ott volt két gólhoz hozzá is járult, Theo tolt egy Maldinit balról középre behúzódva, és pályára került megint egy 18 illetve egy 15 éves fiatal a meccs végén.

Némileg szerencsénk is volt, mert ez a Frosinone nem azt csinálta, amit ellenünk kell és már mindenki tud – ők megpróbáltak focizni is valamennyire a San Siroban, hát nem jött be persze, de ezúton is köszönjük nekik, végre egy xanaxtól mentes estét élhetett át mindenki. Plusz azért láttunk focit is, a második gól különösen szép volt, Maignan indítása (a szokásos éves asszisztja amúgy, 3 év – 3 gólpassz), Pulisic ladbadátvétele és aztán az a koncentráció meg technika a befejezéshez – sajnos ritkán látunk ilyen szép gólokat manapság Milan meccseken.

A meccs még ezen kívül is érdekes volt több szempontból is: nyilván leginkább mindenki azt várta, mi lesz Stef mestertervéből, hogy a 4 sérült középhátvéd miatt nem egy fiatalt rak be, vagy Radót, hanem Theo kerül be balról, ez azért elsőre fura megoldásnak tűnt. De most abszolút meg kell adni, ezt telibe találta Pioli, tökéletes döntés volt –  szerintem jót is tett Theonak, hogy kapott valami új kihívást, ez a bal oldali védő pozíció olyan neki, hogy már évek óta nincs értelmes cseréje és ezáltal kihívója, emiatt persze rengeteget is kell játszania, meg bele is kényelmesedhetett kicsit a szerepébe, most abszolút látszott rajta, hogy bizonyítani akar. Az persze vicces amúgy, hogy bár papíron középhátvéd volt, inkább a szokásosat  hozta támadásban – vagy a mai futballban a háromvédős rendszerekben használatos ‘wide centre-back’ szerepet importálta matolcsys unortodox módon egy négyvédős rendszerbe – sokat húzódott ki balra, és rengeteget tört előre, a heatmap elég beszédes:


https://www.sofascore.com/frosinone-milan/Rdbsbgb#11407469

Látványos is volt ez a meccsen, a számok meg szintén ezt mutatják, a második legtöbb progressive distance-t hozta a csapatból, ez azt mutatja mennyiszer vezette az ellenfél kapuja felé a labdát, azaz ezek a klasszikus Theo robogások, amiket jól ismerünk. (A lenti táblázatban ami viszont kevésbé szép, az Chukwueze mutatója ebben.)


https://fbref.com/en/matches/c2a7440f/Milan-Frosinone-December-2-2023-Serie-A

Más érdekesség is volt egyébként a formációban, Reijnders (szerintem most először) leginkább registát játszott, szóval a három fős középpálya közepén szerepelt, többnyire irányítói szerepkörben a szokásos 8-as szerep helyett, és hát ezt is szépen lehozta, nem ebben a legerősebb továbbra sem szerintem, de abszolút jól kontrollálta a csapatot – ő hozta a legtöbb támadóharmadba passzolt labdát és a progresszív passzokban is vezette a csapatot.


https://fbref.com/en/matches/c2a7440f/Milan-Frosinone-December-2-2023-Serie-A

A meccs végén volt még egy érdekesebb megoldás, Chuku lecserélése után Adli bejött középre, és Musah került ki a jobbszélre gyakorlatilag, ő lassan tiszta Borini lesz, minden poszton megfordult már a középhátvédet és a csatárt kivéve, lehet csak idő kérdése.

De ha már csatár – Jovic megérkezett végre, egy meccse embere címmel ráadásul. A gólja szép volt, kinéztem volna belőle azt is, hogy kivágja a stadionból azt a labdát, a gólpassz meg okos megoldás, ha ilyeneket tud, azzal a legjobb csatárunk lenne egyébként. Én amúgy sokáig hittem benne, meg a játékával kapcsolatban egy nagy gondom volt, hogy a csávó nem ért labdába és teljesen eltűnt, mert azon kívül egyébként amikor hozzájárult a játékhoz, többnyire jó dolgokat csinált. Egy-egy jó passz, meg olyan lefordulás, amit Giroud már nem tud benne volt, csak ez kevés, ha közben gólok nem jönnek. Meglátjuk hogy folytatja, nagy reményeim még nincsenek, Originek is volt tavaly valamikor novemberben egy brutál jó meccse, ott elhittük kicsit, aztán ugyanolyan szar volt, mint előtte.

Ha Jovicnak nem is megy majd, legalább megint ott volt Camarda 15 évesen, még tényleg egy kisgyerek a felnőttek között, ez látszott nagyon, amikor kicsit megrángatta őt az egyik védő egy versenyfutás végén, de már vannak biztató dolgai, túlhypeolni nem akarom, fejlődjön csak nyugalomban. Chaka Traoré meg primavera szinten szintén elég ügyes srác, pár héten belül 19 lesz, úgyhogy nála az a kérdés lassan, meg tud-e ragadni az első csapatban majd.

Végül pedig a meccs legjobb pillanatával akarom zárni, kurva jó volt Bennacert újra a pályán látni, nagyon sokat hagyott ki, nagyon hiányzott, és persze teljes értékű kb tavaszra lesz majd az AFCON miatt is, de ez most akkor is nagyon király volt. Alig várom Loftus-Cheek meg Reijnders között a középpályán őt, mert szerintem ez egy brutális jó hármas, ami lefed nagyjából mindent, amit egy modern középpályának kell.