°15 Giornata: Milan-Crotone 2-1 – Gyula

Elég frusztráló meccsen vertük le a Crotonét, de a lényeg, hogy csak sikerült. Kellett ehhez jó adag tökölés, két pontrúgás utáni gól, de leginkább Gyula. Elszánt volt, küzdött, összehozott egy tizenegyest, majd a végén a győztest is beverte, oltári nagy pacsi, nagyon kellett.

acmilan.com, Força Chape

Montella is azzal vezette fel a meccset, hogy nem lesz egyszerű, szóval annyira nem volt meglepő, hogy így alakult. Ettől függetlenül egy nagyon izzadós meccsen sikerült kibrusztolni a győzelmet, szóval biztos vannak páran, akiknek némi hiányérzetünk van. Az első 25 percben se voltunk igazán meggyőzőek és Capezzinek volt is egy veszélyes lövése, de a gól előtt teljesen elcsúszott a védekezés, elég szomorú volt nézni a szerencsétlenkedést. Ezek után rákapcsoltunk valamelyest és még a félidő vége előtt megvolt az egyenlítés. A meccsre jellemzően nem egy szellemes játék után, hanem egy szöglet-Paletta csúsztat-Pasalic érkezik kombóval.

acmilan.com

A második félidőt már jóval agresszívebben kezdtük, jött is Gyula 1 méterese, majd egy újabb hatékony pontrúgás/kösz Criestig után egy tizenegyes. Amit Niang kihagyott. Ennél a pontnál érthető módon fellángoltak az érzelmek, pláne, hogy Niang az egész meccsen elég harmatos volt. Ráadásul Gyula ha már kiharcolta, lőtte volna. Viszont még mielőtt nagyon belemennénk a keresztrefeszítősbe, az a helyzet, hogy a játékosok nem maguknak találják ki, hogy ki lövi a szögleteket, szabadrúgásokat, tizenegyeseket. Még a bedobásokat se véletlenszerűen dobálják. Az edzőt azért fizetik, hogy ő döntsön elég sok kérdésben, így cseppet sem meglepő módon ő mondja meg, hogy ki lőjje a tizenegyest. Ha tetszik, ha nem. És ezt a játékosoknak el kell fogadniuk. Ennek megfelelően nyilván Niangnak kellett lőnie, mert Montella ezt adta ki. Mint ahogy idén eddig is Niang lőtte a tizenegyeseket. Szóval az, hogy Niang lőtte teljesen rendben van. Mint ahogy Gyula is elmondta ezt a meccs után, sőt elnézést kért Niangtól, hogy a teljesen fölösleges próbálkozásával csak nagyobb nyomást helyezett rá. Az, hogy Gyula ennyire korrektül elismeri, hogy nem kellett volna, nagyon fain, pláne, hogy az egész meccsen nagyon odatette magát. Meg is érdemli, hogy a címben szerepeljen. A tizenegyeshez visszatérve, van olyan, hogy valaki kihagyja, sőt, aki nem csak Milan-meccset néz bizonyára látott már ilyet sokszor. De nem flegmázott, eltalálta a kaput, viszonylag szélre ment, erő is volt benne. Ezzel együtt jó tizenegyes volt? Nyilván nem, mert akkor bement volna, de ez benne van. Vagyis teljesen jogos, hogy Niang nem játszott jól, és rohadt kellemetlen volt, hogy egy szenvedős meccsen, döntetlennél hagyta ki. De sajnos egyáltalán nem az a legnagyobb problémánk, hogy a 21 éves szélsőnk a fiatalabbakra jellemzően hullámzóbb teljesítménnyel rukkol elő egy olyan meccsen, amit a végén ráadásul megnyerünk, amivel továbbra is harmadik helyen állunk 4 pontra a Juve mögött. Álljunk már meg egy pillanatra, és próbáljuk meg értékelni. Ha nagyon nehezen megy, pillantsunk rá a kuzinokra. Niangról meg még annyit, és ez most lehet, hogy szomorú lesz annak, aki nem komálja, de ő egy elég biztos pont a csapatban. Aminek az az egészen egyszerű oka, hogy a keretünk nem csak nem kimondottan erős, viszont cserébe még csak nem is gyors. Vagyis amíg Niang lesz az egyetlen igazán gyors spílerünk, addig Montella garantáltan játszatni fogja. Nyilván lehet villámléptű játékosokat igazolni, de egyelőre ez az igazolás téma elég halottnak tűnik a nagy átadás-átvételben.

acmilan.com

De, hogy a hőbörgő szektor se maradjon kenyér nélkül, Kuckáról még emlékezzünk meg egy cseppet. És itt Montelláról is. Azt értem, hogy vissza kell váltani, és Gyula helyett kell a középpályás. De hogy miafasznak kell bekockáztatni az utolsó ötre, amikor lehet tudni, hogy a Crotone jönni fog, Kucóban pedig még alvás közben is benne van a sárga. Nyilván csak 5 perc, meg Kucka is hülye volt, a spori meg félvak, de amikor bejött, gyanítom nem én voltam az egyetlen, aki bemondta, hogy ennek sárga lesz a vége. Egy egészen kivételes helyzet, amiben Polinak jó helye lett volna. Vagy ha ő nem, akkor Bertolacci. Ez van, hiányozni fog egy igazi kemény csávó Rómában, szükség lett volna rá, hogy ellensúlyozza Nainggolant.

A nem is oly rövid Niangos, majd Kuckás elkalandozás után térjünk vissza a meccsre és az est hősére, Gyulára! Mert a fáradt gőz kiengedése után marad hely bőven a hozsannának. Mindjárt vége, de újabb pontrúgás, Trotta ügyetlenkedése, Gyula résen levése és elmés lövése. 2-1!!! Persze, kicsit röhejes így örülni a Crotone elleni végén kibrusztolt győzelemnek, de most ez van, ennél többet várni teljesen irreális. Az idei 15 bajnokinkból 10 volt szoros, vagyis döntetlen, vagy egy gólos különbség. Ebből a 10-ből 7-et behúztunk, 2 döntetlen, 1 vereség. Ez pedig nagyon rendben van. Nyilván ha elkezd az égből hullani a kínai pénz, akkor lehet erősíteni, de erre még várhatunk egy darabig. Addig pedig marad az, hogy Montella kitalálja, hogy a jelenlegi keretből mit lehet kihozni. Ennek pedig Niang az egyik főszereplője és erre a szezonra minden bizonnyal az is marad. Ha pedig Gyula így folytatja, akkor elég jóban leszünk, mert aki alázatos, széthajtja magát és győztes gólokat lő a Milanban, mindenféleképpen tiszteletreméltó. KösziGyula, irány Roma!